Reklama
Reklama

Biały nalot na ogórkach kiszonych. Trzeba je wyrzucić, czy jednak można zjeść?

Sezon na ogórki kiszone w pełni, w wielu domach zaczęły się już przygotowania przetworów na zimę. Jednak niecierpliwi smakosze z pewnością otworzyli już pierwsze słoiczki, aby spróbować jak wyszły. Co zrobić, kiedy na ogórkach kiszonych pojawił się biały nalot? Oznacza to, że są zepsute, czy jednak można je zjeść? Podpowiadamy.

Ogórki kiszone są bardzo zdrowe, dlatego warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu. Przede wszystkim mają działanie probiotyczne, dzięki czemu wspierają mikroflorę jelitową, oraz pomagają dbać o odporność. To także źródło błonnika, witamin i minerałów. Aby wytrzymały długie zimowe miesiące, należy je odpowiednio przygotować. Pomimo prawidłowego ukiszenia ogórków, może pojawić się na nich biały nalot? Czy wiesz, co to oznacza?

Sprawdź także: Ogiński robi małosolne inaczej. Wychodzą super twarde i chrupiące

Co oznacza biały nalot na ogórkach? 

Jeśli po odkręcenia słoika z dżemem lub konfiturą widzimy na ich powierzchni biały nalot, niestety oznacza to, że na przetworach pojawiła się pleśń. Takiej żywności absolutnie nie należy spożywać, a cała zawartość słoika powinna wylądować w koszu na śmieci. Spożycie spleśniałych produktów grozi nie tylko zatruciem pokarmowym, pleśń ma także właściwości rakotwórcze.

Inaczej jest w przypadku ogórków kiszonych. Obecny na nich biały nalot to nic innego jak bakterie kwasu mlekowego, które uczestniczą w procesie fermentacji - niezbędnym do ukiszenia ogórków. Niech nie wystraszą cię także "musujące" ogórki, to zjawisko również pojawia się podczas kiszenia. Dlatego, ogórki z białym nalotem można zajadać bez obaw. Jeśli biały osad bardzo ci przeszkadza, ogórki możesz wypłukać pod bieżącą wodą.

Jak wygląda kożuch fermentacyjny na ogórkach kiszonych?

Czasami na powierzchni słoika z ogórkami kiszonymi może pojawić się nieco gęstsza, biała warstwa przypominająca folię, to kożuch fermentacyjny. Jeśli jest niewielki i dopiero go zauważyłeś, ogórki prawdopodobnie nadają się do spożycia. Warto jednak usunąć kożuchową warstwę, ponieważ będzie mieć on wpływ na stopniowe psucie się ogórków.

W słoiku z ogórkami czasem możesz dostrzec także pleśń. Najczęściej przypomina charakterystyczny, biały puszek, lub innego rodzaju szaro-niebieskie plamy, jest to oznaka, że ogórki są zepsute. Często tracą także swoją jędrność, oraz wydzielają nie przyjemny zapach. Takie ogórki nie nadają się już do spożycia i trzeba je wyrzucić.

Warto przypomnieć, że oprócz dokładnego umycia ogórków, przez rozpoczęciem przygotowania przetworów należy także dobrze umyć i wyparzyć słoiki i zakrętki.


Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jak zmiękczyć awokado? Włóż je do papierowej torebki i dodaj popularny owoc

Tak Duńczycy przyrządzają polędwiczki wieprzowe. Mięso rozpływa się w ustach

Złota kawa to coraz modniejszy napój. Nie tylko dlatego, że przyspiesza odchudzanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory