Co dodać do herbaty, żeby wzmocnić odporność. Nie tylko cytryna pomaga
Filiżanka herbaty w chłodny, jesienny wieczór to sama przyjemność. Okazuje się, że może być nawet użyteczna, jeśli zwrócimy uwagę na rodzaj napoju, jaki wybieramy oraz dodatki, z którymi go pijemy. Przekonaj się, w jaki sposób wzmocnić układ odpornościowy za pomocą szklanki gorącej herbaty.
Nie od dziś wiadomo, że herbata i ziołowe napary kryją w sobie zdrowotne właściwości. Okazuje się, że jeśli wybierzesz odpowiednie, zima i jesień upłyną bez uciążliwych przeziębień i infekcji.
Już sam wybór herbaty może mocno wpłynąć na nasze zdrowie. W sklepach dostaniemy szeroką ofertę tego napoju. Podczas zimy warto wybrać kilka gatunków, które słyną ze swoich właściwości wzmacniających układ odpornościowy.
Pierwszym z nich jest herbata z lipy. Słynie ona z zawartości substancji śluzowych, które wyścielają drogi oddechowe, łagodzą podrażnienia i objawy takie jak kaszel, ból gardła i chrypka. Zawartość antyoksydantów sprawia, że działa przeciwzapalnie. Wspiera organizm do walki z gorączką i pozwala ją obniżyć. Dodatkowo działa moczopędnie i usprawnia proces trawienia, przez co pomoże w szybszym pozbyciu się toksyn z organizmu.
Działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i wzmacniające układ odpornościowy ma też herbata z dzikiej róży. Wynika to z wysokiej zawartości witaminy C, którą charakteryzują się owoce tej rośliny. Działa moczopędnie i polecana jest przy schorzeniach dróg moczowych.
Zielona herbata znana jest ze swoich właściwości antynowotworowych i antyoksydacyjnych. Nie można zapominać, że również działa antybakteryjnie. Podczas przeziębienia może pomóc szczególnie przy dolegliwościach ze strony gardła. Podobnie jak poprzednie napary, przyspiesza proces usuwania toksyn z organizmu.
Na odporność sprawdzi się herbata z pokrzywy, która znana jest z pozytywnego wpływu na włosy, skórę i paznokcie. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, odkażające, a także stymuluje proces trawienia. Najbardziej docenią ją osoby, które cierpią na anemię oraz zaburzenia miesiączkowania, ze względu na to, że zawiera dużo żelaza - poprawia krążenie krwi i wzmacnia organizm. Jej regularne przyjmowanie może poprawić nasze samopoczucie.
Zobacz także: Jesienna herbatka nie tylko dla insulinoopornych. Obniża poziom cukru, dobrze działa na odporność
Odpowiedni rodzaj herbaty to nie wszystko. Należy pamiętać, że dodatek właściwych składników może poprawić skuteczność naparów. Gorący napój jest dodatkowo świetnym sposobem na przemycenie do swojej diety dodatkowych wartości odżywczych.
Najpopularniejszym remedium na przeziębienie jest miód. Użyty do letniej herbaty dodaje słodkości i cennych właściwości zdrowotnych. Podkręca działanie przeciwzapalne, wspomaga odbudowę tkanek i wpływa korzystnie na błony śluzowe. Wzmacnia organizm przez wpływ na układ krążenia i układ pokarmowy.
Smak herbaty idealnie komponuje się z imbirem. Jego zaletą jest działanie rozgrzewające. Podobnie, jak miód działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne. To, co go wyróżnia to działanie przeciwbólowe, które podczas infekcji jest niezwykle przydatne. Docenią go osoby, które podczas przeziębień nie za bardzo lubią jeść - imbir ma działanie łagodzące nudności.
Do herbaty warto wlać sok z malin. W tym przypadku warto jednak zwrócić uwagę na jego skład. Odpuśćmy sklepowe produkty, których głównym składnikiem jest cukier. O wiele lepiej wybrać sok naturalny, który będzie miał mnóstwo cennych składników odżywczych.
Herbata z cytryną jest często polecana na przeziębienie. Napój będzie miał jeszcze więcej wartości, kiedy zamiast cytrusa użyjemy do nadania mu smaku pigwy. Zawartość pektyn, tanin oraz witaminy C sprawia, że owoc ten działa bakteriobójczo. O wiele lepiej sprawdzi się do wzmocnienia układu immunologicznego.
Źródło: terazgotuje.pl, bee.pl
Zobacz też:
Na męczący kaszel pomaga lepiej niż produkty z apteki. Naturalne składniki i obłędny zapach
Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?