Co dodać do ziemniaków zamiast soli? Od lat używam tych przypraw, mają niepowtarzalny smak
Gotowane ziemniaki są stałym elementem diety większości Polaków, tworzą niezastąpiony duet z wszelkiego rodzaju kotletami. Ich przygotowanie jest bardzo proste, wrzucamy je do gotującej się, osolonej wody i gotowe. Coraz więcej osób rezygnuje jednak z solenia ziemniaków. Czy w takiej formie w ogóle mogą być smaczne? W poniższym artykule sprawdzimy, co dodać do ziemniaków zamiast soli.
Ziemniaki stanowią świetne źródło węglowodanów, zawierają błonnik pokarmowy oraz są lekkostrawne. W warzywach tych znajdziemy witaminę A, z grupy B, a także C, oraz sporo substancji mineralnych, takich jak: potas, fosfor, jod, cynk, magnez, miedź czy mangan. Spożywanie ziemniaków pomaga zadbać o prawidłowe ciśnienie, a także korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Najlepsze będą te gotowane, ponieważ sycą na długo, a dodatkowo w tej wersji są niskokaloryczne, w 100 g jest tylko 70 kcal. Zastanawiasz się, jak szybko ugotować ziemniaki oraz czy trzeba je solić? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Do gotującej się wody na ziemniaki zawsze wsypujesz sól? Okazuje się, że nie jest to potrzebne. Jeżeli ze względu na zdrowie chcesz ograniczyć spożycie soli, wymień ją na przyprawy. Dzięki czemu twoje ziemniaki będą jeszcze bardziej wartościowe oraz nabiorą niepowtarzalnego aromatu.
Zastanawiasz się, co dodać do ziemniaków zamiast soli? Świetnie sprawdzą się tu liście laurowe, wystarczą dwa, oraz kilka kulek czarnego pieprzu. Możesz także spróbować innych kombinacji ziół, świetnie sprawdzi się: kozieradka, kminek, estragon, rozmaryn, oregano, tymianek, szałwia oraz cząber. Do gotowanych ziemniaków doskonale pasować będzie również świeża zielenina, na przykład: koperek, pietruszka czy lubczyk.
Ugotowane ziemniaki możesz doprawić przyprawami lub ziołami również, kiedy będą już na talerzu. Posyp je słodką papryką, suszonym czosnkiem lub cebulą, świeżym koperkiem, szczypiorkiem lub pietruszką.
Chyba każdy chociaż raz, na pytanie" "Kiedy będzie obiad?", odpowiedział stwierdzeniem, "Jak ziemniaki się ugotują.". Jeśli chcesz przyspieszyć proces gotowania ziemniaków, po obraniu pokrój je na mniejsze kawałki, dzięki czemu szybciej będą miękkie. Zamiast czekać, aż woda się zagotuje, możesz użyć wrzątku z czajnika. Innym sprytnym patentem będzie dodanie do gotującej się wody odrobiny masła - łyżeczka z zupełnością wystarczy.
Źródło: Smaker.pl
Zobacz też:
Sól himalajska a kuchenna. Czy różowa sól naprawdę jest zdrowsza?
Na męczący kaszel pomaga lepiej niż produkty z apteki. Naturalne składniki i obłędny zapach
Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?