Reklama
Reklama

Co zrobić, żeby fasolka nie była łykowata? Dodaj po łyżeczce przypraw do gotowania

Początek lata to moment, kiedy na straganach i w sklepach pojawia się młoda fasolka szparagowa. Właśnie teraz jest ona najsmaczniejsza, dlatego koniecznie przygotuj ją na obiad. Jak gotować fasolkę szparagową, żeby smakowała najlepiej? Podpowiadamy.

Chociaż młoda fasolka szparagowa zazwyczaj jest jędrna i delikatna w smaku, czasem zdarzają się łykowate egzemplarze. Trudno je pogryźć, a "fasolkowe nitki" odbierają przyjemność z jedzenia. Sprytne gospodynie mają patent nawet na takie sytuacje. Sprawdź, co zrobić, żeby fasolka nie była łykowata.

Sprawdź także: Wystarczy dodać łyżeczkę do gotującego się bobu. Będzie miał piękny kolor i intensywny smak

Czy fasolka szparagowa jest zdrowa?

Jak najbardziej tak. Fasolka szparagowa zawiera witaminę A, która wspiera prawidłowe widzenie; witaminę C, wzmacniającą odporność; witaminę E, która dba o kondycję włosów, skóry i paznokci, czy witaminę B9, czyli kwas foliowy, niezbędny podczas tworzenia komórek, oraz wspierający prawidłowy rozwój dziecka. Obecne są tu także minerały, między innymi magnez, który wspiera układ nerwowy, krążenia i mięśniowy; potas, regulujący ciśnienie krwi, a także wapń i fosfor, wzmacniające kości i zębów.

Co więcej, fasolka szparagowa to dobra opcja dla osób, które chcą schudnąć. Jest niskokaloryczna, w 100 g zawiera tylko 31 kcal. Ponadto warzywo to zawiera sporo roślinnego białka oraz błonnika pokarmowego, dzięki czemu po jej zjedzeniu długo czujemy się syci. Co więcej, błonnik wspiera prawidłowe trawienie, dba o jelita, zapobiega zaparciom, podkręca metabolizm, a także pomaga regulować prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.  

Jak gotować fasolkę szparagową?

Gotowanie fasolki szparagowej jest banalnie proste. Wystarczy ją umyć, pozbawić końcówek, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Przeważnie zajmuje to ok. 8-10 minut, jeśli fasolka jest większa można poczekać nieco dłużej. Warto dodać także łyżeczkę cukru, aby zachować intensywny zielony kolor fasolki.  

Co zrobić, żeby fasolka nie była łykowata?

Jeżeli niestety natrafiłeś na łykowatą fasolkę szparagową, bez obaw. Jest prosty sposób na pozbycie się niechcianych "nitek". Wrzuć fasolkę do miski i zalej ją gorącą wodą. Następnie za pomocą noża odetnij końcówki, dzięki wysokiej temperaturze łykowate części łatwo dadzą się usunąć.

Źórdła: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ogiński robi małosolne inaczej. Wychodzą super twarde i chrupiące

Jak dobrze zrobić leczo z cukinii? Pilnuj jednej zasady, inaczej potrawa straci smak

Wreszcie wchodzę w ulubioną sukienkę. To zasługa porannego smoothie z tajnym składnikiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa