Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i tworzy się na niej kożuch? Aż trudno uwierzyć
Zauważyłeś, że na twojej herbacie pojawia się piana, mętność lub kożuch? Choć dla wielu może to być zaskakujące, te zjawiska mają swoje naturalne przyczyny. Dlaczego herbata mętnieje? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz w naszym artykule.
Herbata to jeden z najpopularniejszych naparów na świecie. Pijemy ją praktycznie codziennie, nie zastanawiając się nad tym, co dzieje się w filiżance, gdy zanurzymy w niej torebkę lub liście herbaty. Należysz do fanów herbacianego napoju i już co najmniej kilka razy zauważyłeś, że na jego powierzchni pojawiła się piana, mętność lub kożuch? W tym artykule opowiemy więcej na temat tego, dlaczego takie zjawiska mają miejsce. Chociaż na pierwszy rzut oka mogą one wyglądać na niepokojące, w rzeczywistości mają one swoje naturalne przyczyny.
Piana na herbacie - skąd się bierze? Otóż okazuje się, że to jedno z najczęstszych zjawisk, które można zaobserwować podczas parzenia tego napoju. Wiele osób nierzadko zauważa ją po nalaniu wrzątku na liście herbaty, szczególnie podczas parzenia odmiany czarnej i zielonej. Zjawisko to nie pojawia się za każdym razem, ale gdy już wystąpi, warto wiedzieć, dlaczego tak się dzieje.
Piana na herbacie powstaje w wyniku zawartości naturalnych związków organicznych, takich jak polifenole, które są odpowiedzialne za kolor naparu i jego właściwości zdrowotne. Podczas parzenia substancje te wchodzą w reakcję z wodą, tworząc bąbelki powietrza na powierzchni napoju. Warto podkreślić, że jej obecność nie jest oznaką zepsucia herbaty - wręcz przeciwnie. To jej brak wskazuje na niską jakość produktu.
Jedyny rodzaj piany, który powinien wzbudzić twoje wątpliwości, to taka o żółtawym lub zielonkawym zabarwieniu oraz dziwnym smaku. W takim przypadku lepiej zrezygnować z delektowania się ulubionym naparem.
Innym pytaniem, które często pada z ust entuzjastów czarnego naparu, jest - dlaczego herbata mętnieje? Zjawisko to również nie jest powodem do obaw. Zdarza się tak, że po zaparzeniu herbaciany napój nabiera lekkiej mętności i istnieje ku temu kilka powodów.
Po pierwsze jest to związane z rodzajem napoju. Herbata o wysokiej zawartości drobnych liści, na przykład ta mielona oraz w torebkach, może łatwiej wytwarzać mętny napar. Co więcej, podczas parzenia niewielkie cząstki herbaty mogą wydzielać się do wody.
Drugim czynnikiem jest temperatura wody. Za gorący płyn może powodować uwalnianie się zbyt dużej ilości składników do naparu. Podobny efekt może dawać zbyt długie parzenie. O czym jeszcze warto pamiętać? Na przykład o tym, że zawarte w herbacie katechiny oksydują, przez co może ona nabrać żółtego odcienia i zmętnieć, przypominając herbatę połączoną z żółtym mlekiem.
Kożuch na herbacie - co oznacza to zjawisko? Może on pojawić się, gdy stoi ona przez jakiś czas w filiżance lub dzbanku. Często przypomina on białawy osad, który formuje się właśnie w charakterystyczny kożuch. Jest on wynikiem obecności naturalnych olejków eterycznych, które uwalniają się podczas parzenia herbaty, szczególnie w przypadku tej czarnej i zielonej.
Kożuch może również powstać jako rezultat wysokiej twardości wody, która w połączeniu z minerałami osadza się na powierzchni naparu. Najczęściej pojawia się on na wodzie o dużej koncentracji wapnia i magnezu. Co warto o nim wiedzieć? Przede wszystkim to, że jest on całkowicie bezpieczny do spożycia i nie wpływa na jakość herbaty.
Nie chcesz, aby kożuch pojawiał się na twoim napoju? W takim razie parz herbatę nieco krócej i używaj do tego miękkiej wody. Zasada jest bardzo prosta - im twardsza woda, tym większe prawdopodobieństwo jego powstania.
Źródła: healthline.com, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zawsze wrzucam do słoika z grzybami. Pół łyżeczki wystarczy, by nie pleśniały i zachowały aromat
Ani z cebuli, ani z imbiru. Ze pysznego letniego owocu zrobisz najlepszy syrop na kaszel i chrypkę
Co zrobić, żeby aronia nie była cierpka? Mrożenie owoców zwykle nie wystarcza