Eliksir zdrowia na zimowy okres. Wzmacnia odporność, poprawia pracę jelit
Ten mało popularny napój to prawdziwy eliksir zdrowia na zimowy sezon. Bardzo często go wylewamy, bo nie zdajemy sobie sprawy, jakie to bogactwo. Wzmacnia odporność i poprawia pracę jelit tak dobrze, jak nic innego.
Picie soku z kiszonej kapusty nie jest popularną praktyką, a niesłusznie. Zwykle zajadamy się samym przetworem z warzywa, a pozostały płyn wylewamy. Boimy się specyficznego smaku, ale naprawdę warto przekonać się do napoju, ze względu na jego działanie.
Sok z kiszonej kapusty to bomba witaminy C, A, E, K i witamin z grupy B. Ze składników mineralnych uzupełni zapotrzebowanie na cynk, fosfor, potas, żelazo, magnez oraz miedź. Co więcej, napój jest źródłem probiotyków i antyoksydantów.
Taki skład sprawia, że sok z kiszonej kapusty ma właściwości wspierające zdrowie jelit. Zawartość probiotyków pozwoli na utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Tym samym wzmocniona będzie odporność. Zmniejszy się ryzyko wystąpienia infekcji i stanów zapalnych.
Sok z kiszonej kapusty poprawi procesy trawienne, zmniejszy liczbę zaparć i przyspieszy metabolizm. Może pomóc w zrzucaniu zbędnych kilogramów i oczyszczaniu organizmu z toksyn i złogów. Do tego napój może uszczelnić barierę ochronną jelita.
Picie soku z kiszonej kapusty pozytywnie wpłynie na działanie wątroby, śledziony czy żołądka. Zniweluje stany zapalne tych narządów, zapobiegnie wrzodom żołądka. Zneutralizuje kwasy żołądkowe, przez co polecany jest pacjentom zmagającym się z refluksem.
Sok z kiszonej kapusty zawiera duże ilości żelaza. Z tego powodu może ułatwić leczenie anemii i niedoborów tego pierwiastka. Tacy pacjenci natomiast powinni wcześniej skonsultować się z lekarzem, w celu wprowadzenia soku do diety.
Sok z kiszonej kapusty powinien być przyjmowany w niedużych ilościach. Z jego wszystkich zalet skorzystamy, jeśli co 3 dni o dowolnej porze dnia wypijemy około pół szklanki napoju. Większe dawka może przynieść niepożądane skutki.
Choć ten naturalny probiotyk jest bardzo zdrowy, to nie wszyscy będą mogli cieszyć się jego korzyściami. Soku z kiszonej kapusty powinny unikać osoby cierpiące na nadciśnienie lub inne choroby serca. Przeciwwskazaniem do przyjmowania napoju są też:
- wrzody żołądka,
- choroby nerek,
- przewlekłe choroby układu pokarmowego,
- wrażliwość lub alergie na histaminę.
Sok z kiszonej kapusty można bez problemu zakupić w sklepie. Zwykle jest on dostępny w większości marketów, ale na pewno dostaniemy go w sklepach ze zdrową, organiczną żywnością. Można go także przygotować samodzielnie, w domowym zaciszu.
Zrobienie soku z kiszonej kapusty jest bardzo proste, ale potrzeba do tego dobrej jakości składników. W pierwszej kolejności trzeba zaopatrzyć się w dobrą kiszoną kapustę, najlepiej taką, która nie była kiszona przemysłowo.
Taką kapustę zalewamy wodą z dodatkiem soli i odstawiamy na kilka dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Po około 5 dniach kapustę odcedzamy, a sok przelewamy do szklanych butelek. Gotowy sok z kiszonej kapusty przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.
Źródło: medonet.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czym zastąpić chleb na diecie? Pomysły na zamienniki chleba
Po dużym wysiłku i wyczerpaniu po chorobie jest jak zastrzyk energii. Domowy izotonik z 4 składników
Działa lepiej jak syrop z cebuli i czosnku. Wystarczy zaparzyć dwie aromatyczne przyprawy