Reklama
Reklama

Grzyby moczę tylko w takiej wodzie, są mięciutkie i aromatyczne. W sam raz do uszek i bigosu

Święta kojarzą się z charakterystycznymi zapachami, a jednym z nich bez wątpienia jest woń suszonych grzybów. Co zrobić, żeby zachowały one swoją miękkość, zapach i smak? Kluczem do sukcesu jest namoczenie w odpowiedni sposób. Przetestuj tę metodę, a twój farsz do uszek czy wigilijny bigos nabiorą niepowtarzalnego, perfekcyjnego wręcz smaku.

Suszone grzyby to jeden z elementów, bez których trudno wyobrazić sobie przedświąteczną krzątaninę w kuchni. Są składnikiem farszu do pierogów i wigilijnego bigosu, nadają tym potrawom wyjątkowy smak. Nie każdy jednak wie, jak prawidłowo je moczyć, aby zachowały swój aromat. 

W jakiej wodzie moczyć suszone grzyby?

Niektórzy grzyby zbierają własnoręcznie, inni stawiają na gotowe mieszanki - ta druga opcja z pewnością jest bezpieczniejsza, gdy nie znasz się na grzybach. Istotne jest to, aby produkt ten pochodził ze sprawdzonego źródła. Gdy już zaopatrzysz się w suszone grzyby, nie od razu możesz przygotowywać świąteczne potrawy. Konieczne jest odpowiednie przygotowanie.

Reklama

Zacznij od dokładnego umycia ich w letniej wodzie. Następnie przełóż grzyby do naczynia z przegotowaną ciepłą wodą - tu będziesz je namaczać. Ogromne znaczenie ma tu temperatura, dopilnuj więc aby woda nie była zimna, nie może być jej także zbyt dużo, bo w taki sposób naturalny aromat grzybów ulegnie wypłukaniu. Wody ma być tyle, aby zaledwie przykryła grzyby. Co istotne, nie wylewaj jej. Koniecznie zachowaj do późniejszego gotowania. Co jakiś czas mieszaj grzyby - dzięki temu będą równomiernie nasiąkać.

Kolejną kwestią jest czas moczenia grzybów. Wszystko uzależnione jest od gatunku. Podgrzybki i prawdziwki zwykle potrzebują około dwóch godzin, aby odpowiednio zmięknąć. Inne gatunki mogą mieć inaczej, należy je obserwować. Co ciekawe, niektórzy szefowie kuchni polecają moczenie grzybów przez całą noc.

Gdy już ocenisz, że grzyby są odpowiednio miękkie, delikatnie odciśnij wodę, ale pamiętaj, aby jej nie wylewać. Jeżeli nie ma w niej drobnych zanieczyszczeń, wykorzystaj ją do gotowania. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, wystarczy przecedzić grzyby przez sitko.

Jak długo gotować suszone grzyby, żeby nie traciły aromatu?

A teraz pora na kolejny krok - jak długo gotować suszone grzyby, żeby nie traciły aromatu? Zwykle potrzeba 20-30 minut, aby wcześniej namoczone grzyby były miękkie i aromatyczne. Najważniejsze jest to, aby do gotowania użyć wody z ich moczenia. Dzięki temu z całą rodziną będziesz cieszyć się intensywnym smakiem i zapachem. 

Grzyby gotuj na minimalnym ogniu, pod przykryciem, do osiągnięcia idealnej miękkości. Pamiętaj, że im większy i twardszy grzyb, tym czas gotowania może być dłuższy. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomniany trik ze starej kucharskiej książki. Cebula podczas smażenia nie przypala się i ma idealny smak

Nietypowy sposób na moczenie grzybów. Szybko zmiękną, nie będą gorzkie i zachowają aromat

Pierniczki na święta będą mięciutkie i aromatyczne. To najlepszy sposób na ich przechowywanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby