Reklama
Reklama

Jak szybko obrać czosnek? Wypróbuj najlepszy ze sposobów

Czosnek to wspaniały dodatek do wielu potraw, który nie tylko podkręca ich smak, ale również właściwości prozdrowotne. Warto nauczyć się, jak szybko pozbyć się łupin, żeby przyrządzanie dań stało się jeszcze prostsze. Istnieje aż 5 łatwych sposobów na obranie czosnku.

Czosnek jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Zawiera silne antyoksydanty, dzięki którym opóźnia procesy starzenia organizmu i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Warto dodawać go do różnych przekąsek i dań, żeby poprawić ogólną kondycję organizmu.

Obieranie czosnku

Czosnek, choć charakterystyczny i wyrazisty w smaku, pozostaje bardzo uniwersalny w kuchni. Można z niego zrobić aromatyczną pastę do smarowania pieczywa, użyć jako składnika do zupy krem albo wkroić do dania z makaronem. Nadaje się do pieczenia, smażenia i jedzenia na surowo. Przed spożyciem trzeba go jednak pozbawić twardej łupiny, w której kryje się każdy z jego ząbków. Gdy nie masz wprawy, proces może potrwać nawet do kilku minut. Jak szybko obrać czosnek, żeby nie marnować czasu w kuchni? Okazuje się, że istnieje aż 5 prostych sposobów. 

Jak szybko obrać czosnek - domowe sposoby

1. Sposób szefów kuchni

To chyba najpopularniejsza metoda na obranie czosnku. Najpierw odłam ząbki i każdy pojedynczy z nich rozgnieć płaską stroną noża. Łupina popęka, dlatego błyskawicznie będzie można ją zdjąć. To świetny sposób na obranie czosnku, gdy potrzebujesz tylko jednego lub dwóch ząbków.

2. Zamaczanie

Swój sposób na obieranie czosnku miała też słynna Julia Child. Amerykańska kucharka, autorka książek i programów kulinarnych spopularyzowała w Stanach Zjednoczonych francuską kuchnię. Jak pozbywała się łupin? Wrzucała główkę czosnku do rondla z gotującą się wodą. Jak zamaczać warzywo? Do garnka wlej około 330 ml wody, doprowadź do wrzenia i dodaj rozdzielone ząbki czosnku. Gotuj około minuty, odlej wodę i obierz czosnek. Skórka powinna szybko odchodzić.

3. Podgrzewanie

Planujesz upiec czosnek, aby stworzyć zdrowe i aromatyczne danie? W takim razie rozdziel ząbki, ale nie obieraj ich przed włożeniem do piekarnika. Ułóż na blaszce i podgrzewaj z innymi warzywami. Po upieczeniu będą idealnie miękkie w środku - wystarczy, że wyciśniesz je, naciskając na łupinkę, która powinna delikatnie odejść. Możesz również podgrzać czosnek w mikrofalówce - odetnij oba wierzchołki z każdego ząbka i włóż je na 20-30 sekund. Skorupka powinna odpaść. 

4. Potrząsanie

Kolejnym sposobem na to, jak szybko obrać czosnek, jest potrząsanie. Możesz w tym celu użyć dwóch metalowych misek lub szklanego słoiczka. Za pomocą miski dognieć główkę czosnku do deski - tak, żeby ząbki się rozdzieliły. Każdy z ząbków przełóż do miski i przykryj drugą metalową miską. Potrząsaj energicznie, żeby łupiny szybko zeszły. Jeszcze prostszym sposobem jest dociśnięcie główki czosnku otwartą dłonią do blatu, rozdzielenie ząbków i przerzucenie do słoika. Wstrząsanie naczyniem spowoduje ekspresowe obranie warzywa.

5. Obierak do czosnku

Możesz tego nie wiedzieć, ale istnieje specjalny sprzęt kuchenny do obierania czosnku. Pod tą nazwą kryją się różne przybory, które wykorzystują powyższe techniki obierania czosnku. Najpopularniejszy jest silikonowy rulon, do którego wsuniesz ząbek czosnku i poprzez pocieranie, usuniesz z niego łupinę. Obierakiem są też plastikowe opakowania w kształcie czosnku - do środka trafiają ząbki w skorupce, które obierzesz poprzez potrząsanie pojemnikiem. W sprzedaży znajdziesz też pęsetę, którą oderwiesz skórkę od czosnku.

Źródło: terazgotuje.pl, tasteofhome.com

Zobacz też:

Pij często zamiast zwykłej herbaty. Na serce działa jak plaster miodu, oczyszcza organizm i reguluje ciśnienie

Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło

Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czosnek | dodatki