Jak szybko obrać czosnek? Wypróbuj najlepszy ze sposobów
Czosnek to wspaniały dodatek do wielu potraw, który nie tylko podkręca ich smak, ale również właściwości prozdrowotne. Warto nauczyć się, jak szybko pozbyć się łupin, żeby przyrządzanie dań stało się jeszcze prostsze. Istnieje aż 5 łatwych sposobów na obranie czosnku.
Czosnek jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Zawiera silne antyoksydanty, dzięki którym opóźnia procesy starzenia organizmu i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Warto dodawać go do różnych przekąsek i dań, żeby poprawić ogólną kondycję organizmu.
Czosnek, choć charakterystyczny i wyrazisty w smaku, pozostaje bardzo uniwersalny w kuchni. Można z niego zrobić aromatyczną pastę do smarowania pieczywa, użyć jako składnika do zupy krem albo wkroić do dania z makaronem. Nadaje się do pieczenia, smażenia i jedzenia na surowo. Przed spożyciem trzeba go jednak pozbawić twardej łupiny, w której kryje się każdy z jego ząbków. Gdy nie masz wprawy, proces może potrwać nawet do kilku minut. Jak szybko obrać czosnek, żeby nie marnować czasu w kuchni? Okazuje się, że istnieje aż 5 prostych sposobów.
1. Sposób szefów kuchni
To chyba najpopularniejsza metoda na obranie czosnku. Najpierw odłam ząbki i każdy pojedynczy z nich rozgnieć płaską stroną noża. Łupina popęka, dlatego błyskawicznie będzie można ją zdjąć. To świetny sposób na obranie czosnku, gdy potrzebujesz tylko jednego lub dwóch ząbków.
2. Zamaczanie
Swój sposób na obieranie czosnku miała też słynna Julia Child. Amerykańska kucharka, autorka książek i programów kulinarnych spopularyzowała w Stanach Zjednoczonych francuską kuchnię. Jak pozbywała się łupin? Wrzucała główkę czosnku do rondla z gotującą się wodą. Jak zamaczać warzywo? Do garnka wlej około 330 ml wody, doprowadź do wrzenia i dodaj rozdzielone ząbki czosnku. Gotuj około minuty, odlej wodę i obierz czosnek. Skórka powinna szybko odchodzić.
3. Podgrzewanie
Planujesz upiec czosnek, aby stworzyć zdrowe i aromatyczne danie? W takim razie rozdziel ząbki, ale nie obieraj ich przed włożeniem do piekarnika. Ułóż na blaszce i podgrzewaj z innymi warzywami. Po upieczeniu będą idealnie miękkie w środku - wystarczy, że wyciśniesz je, naciskając na łupinkę, która powinna delikatnie odejść. Możesz również podgrzać czosnek w mikrofalówce - odetnij oba wierzchołki z każdego ząbka i włóż je na 20-30 sekund. Skorupka powinna odpaść.
4. Potrząsanie
Kolejnym sposobem na to, jak szybko obrać czosnek, jest potrząsanie. Możesz w tym celu użyć dwóch metalowych misek lub szklanego słoiczka. Za pomocą miski dognieć główkę czosnku do deski - tak, żeby ząbki się rozdzieliły. Każdy z ząbków przełóż do miski i przykryj drugą metalową miską. Potrząsaj energicznie, żeby łupiny szybko zeszły. Jeszcze prostszym sposobem jest dociśnięcie główki czosnku otwartą dłonią do blatu, rozdzielenie ząbków i przerzucenie do słoika. Wstrząsanie naczyniem spowoduje ekspresowe obranie warzywa.
5. Obierak do czosnku
Możesz tego nie wiedzieć, ale istnieje specjalny sprzęt kuchenny do obierania czosnku. Pod tą nazwą kryją się różne przybory, które wykorzystują powyższe techniki obierania czosnku. Najpopularniejszy jest silikonowy rulon, do którego wsuniesz ząbek czosnku i poprzez pocieranie, usuniesz z niego łupinę. Obierakiem są też plastikowe opakowania w kształcie czosnku - do środka trafiają ząbki w skorupce, które obierzesz poprzez potrząsanie pojemnikiem. W sprzedaży znajdziesz też pęsetę, którą oderwiesz skórkę od czosnku.
Źródło: terazgotuje.pl, tasteofhome.com
Zobacz też:
Kroję dwa cienkie plasterki i wrzucam do kawy. Dobrze się czuję, mam dużo energii i mniejszy apetyt
Jak długo gotować suszone grzyby? Nie zrób tego błędu, bo będą twarde i stracą smak
Nie ma ości, jest chuda - ryba idealna na Wigilię. Wspiera pracę serca i wzmacnia kości