Jakie przyprawy dodać do kompotu z suszu. Z "żelazną 4" będzie smakował wybornie i przyspieszy trawienie
Kompot z suszu – jedni go kochają, a drudzy nienawidzą. Mimo tego jedno jest pewne, musi się on znaleźć na wigilijnym stole. Sekret jego smaku tkwi nie tylko w owocach, ale także w mieszance przypraw. Z “żelazną 4” nawet najwięksi przeciwnicy napoju skuszą się na domowy kompot. Będzie wyborny, a zarazem poprawi trawienie.
Wigilijny kompot z suszu to tradycyjny napój, który przygotowuje się na bazie gotowanych suszonych owoców. Dawniej wierzono, że poszczególne dodawane owoce miały specjalne moce. Teraz wyboru dokonuje się głównie ze względu na smak. Równie duży wpływ na aromat ma użyta mieszanka przypraw.
Przyprawy to klucz do dobrego kompotu z suszu. Ich odpowiedni dobór zrobi ze zwykłego i nudnego kompotu, prawdziwą ucztę dla podniebienia. Wystarczy, że do gotowania dodamy konkretną mieszankę korzennych przypraw, która jest "żelazną 4".
Do kompotu z suszu warto dodać świeży korzeń imbiru, goździki, korę cynamonową oraz gałkę muszkatołową. Dzięki nim z wywaru wydobędziemy głęboki smak owoców. Ponadto dom podczas przygotowań wypełni się niesamowitym korzennym aromatem.
Kompot z suszu można dodatkowo urozmaicić, dorzucając do gotowania startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Cytrusowe nuty nieco odmienią smak, ale nadal będzie on wpisywać się w klimat Świąt Bożego Narodzenia.
Przygotowanie kompotu z suszu jest bardzo proste. Trzeba jednak wiedzieć, że sekret tkwi zarówno w przyprawach, jak i w odpowiednich owocach. W napoju powinny znaleźć się suszone jabłka, gruszki i śliwki. To tradycyjna, najpopularniejsza kompozycja. Ta niejednokrotnie wzbogacana jest o figi, morele czy rodzynki. Zrób wigilijny kompot z tym przepisem, a zachwycisz wszystkich gości.
Składniki:
- 1/2 kg mieszanki suszonych owoców
- 2 l wody
- 1 kora cynamonowa
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 6 goździków
- kawałek korzenia imbiru
- 3 łyżki miodu.
Wybrane suszone owoce umieść w garnku, zalej wodą, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej dwie doby. Po tym czasie do mikstury dodaj miód i zacznij podgrzewać na wolnym ogniu. Całość zagotuj, a następnie gotuj kolejne 5 minut.
Do garnka z gotującym się kompotem dodaj wszystkie przyprawy. Zamieszaj i gotuj ponownie 5 minut. Garnek zdejmij z kuchenki i odstaw do przestudzenia w chłodne miejsce na ok. 3 godziny. Przez ten czas nabierze jeszcze więcej smaku i aromatu.
Kompot z suszu jest gotowy. Podawaj go na ciepło lub na zimno.
Kompot z suszu to nie tylko pyszny smak, ale też moc właściwości dla zdrowia. Dostarczy on do organizmu mnóstwo błonnika, a do tego witaminę A, C i K. Z minerałów za to uzupełni zapotrzebowanie na magnez, potas i żelazo.
W efekcie kompot z suszu przyspieszy trawienie. Idealnie więc nada się do popijania w czasie wieczerzy, na której jest pełno tłustych i ciężkich potraw. Kwasy owocowe zawarte w napoju będą sprzyjać zachowaniu odpowiedniego składu mikroflory bakteryjnej jelit. Tym samym wywar zapobiegnie występowaniu zaparć i zredukuje uczucie przejedzenia.
Duża ilość błonnika w kompocie z suszu nadaje mu również właściwości wpływających na poziom cholesterolu we krwi. Zredukuje ilość wchłanianego cholesterolu do krwi, zmniejszając jego stężenie. Oznacza to, że ochroni organizm przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego jak np. miażdżyca, zawał.
Regularnie pity kompot z suszu wykazuje właściwości wspierające układ nerwowy. Zapewni jego prawidłową pracę, ochroni serce i zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób narządu. Unormuje zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, poprawi pamięć i zdolności zapamiętywania.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepszy sposób na gotowanie zamrożony pierogów. Nie ma szans, żeby się rozpadły
Jak przyrządzić karpia bez ości? Wypróbuj prosty trik Magdy Gessler
Dodaj do rosołu zamiast maggi. Zupa zyska zupełnie nowy, niepowtarzalny smak