Kroję dwa cienkie plasterki i wrzucam do kawy. Dobrze się czuję, mam dużo energii i mniejszy apetyt
Kawę z rana piję od wielu lat, ale w tej wersji dopiero od kilku miesięcy. Kroję dwa cienkie plasterki, wrzucam do kubka i dzieją się cuda. Czuję się naprawdę dobrze, mam więcej energii i mniejszy apetyt. Nie spodziewałam się, że taka mała zmiana przyniesie tak spektakularny rezultat.
Kawę zwykle urozmaicamy dodatkiem mleka, cukru lub słodkich syropów. Zwykle mają one właściwości smakowe i pozwalają na stłumienie naturalnego aromatu napoju, który wielu osobom może nie pasować. Połączenie kawy z imbirem to coś więcej niż walory smakowe.
Imbir, tak jak inne dodatki do kawy, zapewni gorącemu napojowi niepowtarzalny aromat. Wzbogaci naturalny smak ziaren, sprawiając, że całość będzie nieco ostrzejsza i bardziej korzenna. Świetnie wpisze się w jesienno-zimowy klimat i przyjemnie rozgrzeje od środka.
Kawę z imbirem warto pić również dla jej właściwości zdrowotnych. Plastry aromatycznego korzenia nadadzą całości działania przeciwzapalnego i przeciwbakteryjnego, chroniąc organizm przed rozwojem przeziębień. Ponadto pobudzi metabolizm i zahamuje nadmierny apetyt, co będzie skutkować łatwiejszym odchudzaniem.
Korzeń imbiru to dobre źródło potasu, sodu, magnezu, wapnia i cynku. Z witamin dostarcza głównie witaminę B3, czyli niacynę, B2 oraz B6. To także porządna dawka antyoksydantów, a konkretnie polifenoli takich jak gingerol, szogaol, zingeron.
W efekcie imbir wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Preparaty z rośliną wspomogą leczenie infekcji i pozwolą na szybszy powrót do zdrowia. Do tego wzmocnią odporność organizmu i zapobiegną wystąpieniu następnych zachorowań.
Korzeń imbiru ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Zredukuje ilość glukozy wchłanianej z posiłków i zwiększy wrażliwość na insulinę. Oznacza to, że zmniejszy ryzyko rozwoju cukrzycy i złagodzi jej objawy.
Co więcej, wyregulowane stężenie cukru dzięki imbirowi, zahamuje apetyt i nagłe napady głodu. Wspomoże to kontrolowanie podjadania przekąsek między posiłkami. Korzeń przyspieszy spalanie kalorii, a to wszystko ułatwi zrzucanie zbędnych kilogramów.
Przyjmowanie imbiru może pomóc w obniżeniu cholesterolu. Będzie przeciwdziałać przeciwzakrzepowo, dbając o serce i cały układ krążenia. Regularne picie naparów z dodatkiem korzenia ochroni organizm przed zachorowaniem na miażdżyce, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca.
Przygotowanie kawy z korzeniem imbiru jest bardzo proste, więc każdy będzie mógł ją zrobić u siebie w domu. Do świeżego naparu wystarczy dodać dwa cienkie plasterki świeżego imbiru lub od 1/2 do 1 łyżeczki sproszkowanej rośliny. Im więcej przyprawy damy, tym jej smak będzie intensywniejszy. Najlepiej pić ją od razu po zaparzeniu, gdy będzie jeszcze ciepła, ale sprawdzi się również na chłodno.
Do kawy z imbirem możesz dodać miód, który osłodzi całość. Sprawdzi się też szczypta cynamonu i kardamonu, które dodatkowo podkręcą korzenny smak i nadadzą jeszcze więcej właściwości dla zdrowia.
Źródło: izielnik.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak długo gotować suszone grzyby? Nie zrób tego błędu, bo będą twarde i stracą smak
Nie ma ości, jest chuda - ryba idealna na Wigilię. Wspiera pracę serca i wzmacnia kości
Dlaczego śledzie są gorzkie? W prosty sposób uratujesz ich smak