Kurki nie będą ani gorzkie, ani gąbczaste. Pamiętaj o tym przed gotowaniem
Na sklepowych półkach jest coraz więcej kurek, grzybiarze też mogą się pochwalić ich zbiorem. To idealny moment, aby poeksperymentować z nimi, podczas przygotowywania codziennych dań. Możesz dorzucić je do porannej jajecznicy, przygotować z nich sos na bazie śmietany do makaronu na obiad, czy przemycić w sałatce, idealnej na kolację. Czasem jednak kurku mogą wyjść gorzkie, podpowiemy ci, jak tego uniknąć.
Zanim przejdziesz do przygotowywania kurek, musisz je odpowiednio oczyścić. Umieść grzyby w dużej misce, zalej je zimną wodą, możesz dodać także łyżeczkę soli i wszystko wymieszaj. Odczekaj chwilę, aż ziemia i kawałki traw opadną na dno. Następnie wyłów kurki na sitko. Cały proces warto powtórzyć jeszcze raz, a nawet dwa, wymieniając wodę na świeżą. Na koniec wrzuć kurki na sitko i przepłucz je pod bieżącą wodą. Pamiętaj, aby nie moczyć kurek zbyt długo w wodzie, ponieważ nasiąkną nią i nie będą tak jędrne.
Sprawdź także: Biały nalot na ogórkach kiszonych. Trzeba je wyrzucić, czy jednak można zjeść?
Okazuje się, że na gorzki smak kurek, może mieć wpływ podłoże na jakim rosną. Jeśli zbierasz je w lasach iglastych, wśród mchów, możesz spodziewać się, że będą mieć gorzkawy posmak. Co ciekawe, również warunki atmosferyczne mogą mieć wpływ na smak kurek, nie poleca się zbierać ich w czasie suszy i upałów. Co więcej, mniejsze egzemplarze będą mieć mniej goryczki, od tych dużych grzybów.
Dlaczego kurki są gorzkie? Niechciana goryczka najczęściej spowodowana jest zbyt długim przechowywaniem grzybów. Podstawą jest także ich porządne umycie. Jeśli zamierzasz zamrozić kurki, możesz je zblanszować, to również zapobiegnie gorzkawemu posmakowi.
Zazwyczaj smażymy kurki na maśle, okazuje się, że sposobem na uniknięcie goryczki, jest przygotowanie ich na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Nagrzej patelnię, po czym zmniejsz ogień i wrzuć grzyby, smaż je przez ok. 10 minut. Powinny puścić soki, posól je przed końcem smażenia. Odczekaj chwilę, aż wchłoną powstały płyn.
Jeśli smażysz grzyby na oleju, czy oliwie pamiętaj, aby dobrze go rozgrzać. W innym przypadku grzyby będą nasiąkały tłuszczem, co popsuje ich smak.
Jak wiadomo, grzyby po zebraniu lub kupieniu, należy dosyć szybko zjeść, lub przerobić, aby się nie zepsuły. Aby cieszyć się smakiem kurek podczas zimowych miesięcy, możesz zaprawić je do słoika. Ugotowane kurki zalej octową zalewą, do której dodać przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie, czy pieprz, sól i cukier. Świetnie pasować będzie tu także dodatek cebuli.
Nie wszyscy wiedzą, że kurki nadają się także do mrożenia. Wystarczy dobrze je umyć, zblanszować i osuszyć, następnie rozłożyć na płasko, np. na tacy i zamrozić. Po kilku godzinach można przesypać je do pojemnika. Tak przygotowane kurki mogą spędzić w zamrażarce ok. trzy miesiące.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy