Na straganach zatrzęsienie, a my omijamy. Szkoda, ma niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny i świetnie działa na serce
To warzywo było zmorą każdego przedszkolaka w PRL-u. Kojarzyło się z mało apetyczną, często gorzką w smaku breją. Tymczasem to jedno z najzdrowszych warzyw, również zimowych. Ma niewiele kalorii i zawiera mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów wspierających serce i odporność. Dobrze przygotowana brukselka smakuje wyśmienicie.
Brukselka, obok brokułów, przeszła z kulinariów do świata memów jako warzywo znienawidzone przez dzieci. Tymczasem sekret tkwi w jej odpowiednim przygotowaniu. Warto je poznać, bo maleńkie kapustki są skarbnicą witamin. Warto wykorzystać to, że właśnie trwa sezon na brukselki.
W latach 70. i 80. brukselka często gościła w jadłospisach szkolnych stołówek i stołów pracowniczych. Wynikało to z faktu, że to warzywo można przetrzymywać przez zimę, a mrożone nie traci wiele ze swych cennych składników. Masowe żywienie w czasach PRL-u miało jednak swoje wady. Gotowana zbyt długo brukselka, podawana w wodnistej zupie lub jako bezkształtna, rozgotowana kula, stała się zmorą dzieciństwa wielu Polaków.
Nic dziwnego, że do dziś "mała kapustka" ma opinię jednego z najmniej lubianych warzyw. Swój gorzkawy smak i nieprzyjemny zapach brukselka zawdzięcza związkom siarki. Te elementy łatwo jednak wyeliminować w trakcie przyrządzania. Odpowiednia obróbka sprawia, że brukselka odkrywa zupełnie nowe, pełne smaku oblicze.
Mało kto wie, że brukselka to prawdziwa bomba zdrowia. W 100 g dostarcza zaledwie ok. 40 kcal, dzięki czemu sprawdza się w diecie osób dbających o linię. Ma niski indeks glikemiczny (ok. 15), co czyni ją warzywem bezpiecznym dla diabetyków i osób z insulinoopornością. Jest też bogata w błonnik, który wspiera trawienie i daje uczucie sytości.
Brukselka to również skarbnica witaminy C, jedna porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. To potężny zastrzyk dla naszej odporności, szczególnie w sezonie przeziębień. Do tego dostarcza witaminę K, ważną dla zdrowia kości i układu krążenia. Zawarte w niej przeciwutleniacze takich jak kemferol, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają serce. Badania pokazują, że regularne jedzenie warzyw kapustnych obniżać ryzyko chorób układu krążenia i niektórych nowotworów.
Kluczem do przyrządzenia smacznej brukselki jest krótka obróbka termiczna i odpowiednie dodatki. Gorzki smak można łatwo wyeliminować, dodając do litra wody łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Warzywo gotuj bez przykrycia, wtedy ulotni się z niego nieprzyjemny zapach. Warto wiedzieć, że mrożona brukselka zawiera mniej związków siarki, dlatego ma słodszy smak. Po wrzuceniu warzywa do wrzątku i ponownym zagotowaniu wody, gotuj je jeszcze przez około 5-6 minut. W przypadku mrożonek czas ten trzeba wydłużyć do 7-8 minut.
Zamiast gotować brukselkę, możesz upiec ją w piekarniku z odrobiną oliwy, czosnkiem, tymiankiem i szczyptą soli. Wtedy zyskuje chrupiącą skórkę i delikatnie orzechowy smak. Jeśli oliwę wymieszasz z miodem, warzywo zyska na słodyczy. Brukselka świetnie smakuje również smażona na patelni z masłem i płatkami migdałów, albo podsmażona z boczkiem i cebulką. Wtedy staje się wyrazistym dodatkiem do ziemniaków czy kaszy. Można ją także dorzucić do sałatki, wcześniej blanszowaną i ostudzoną, z dressingiem na bazie oliwy i musztardy.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zagęszczasz gulasz mąką? Makłowicz twierdzi, że to największy kulinarny grzech
Bez masła, oleju czy innego tłuszczu. Jajka usmażysz na popularnym warzywie
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i tworzy się na niej kożuch? Aż trudno uwierzyć