Reklama
Reklama

Najlepsze ciasto na pierogi. Sprężyste, delikatne, nie rozgotuje się

Ciasto na pierogi to wyzwanie, szczególnie dla początkujących kucharzy. Trzeba wykazać się siłą i cierpliwością, aby osiągnąć wymarzoną, sprężystą i delikatną masę. Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę, jeśli chcemy zabłysnąć pysznymi pierogami. Dzięki tym wskazówkom, ciasto na pewno się uda.

Okres bożonarodzeniowy za pasem, wiele gospodyń z pewnością zastanawia się już, jakie dania przygotują na wigilijny stół. Jedną z obowiązkowych potraw w wielu domach są pierogi. Ich sekretem jest wyrazisty farsz oraz delikatne i sprężyste ciasto. W trakcie gotowania nie powinno tracić swojego kształtu, a jednocześnie pozostać miękkie. Osiągnięcie idealnego ciasta na pierogi może być trudnym zadaniem, szczególnie dla niecierpliwych kucharzy. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak je zrobić. 

Jaka mąka jest najlepsza na pierogi?

W cieście na pierogi znajdziemy jedynie kilka składników — mąkę, wodę, sól i olej. To, co sprawia, że jest sprężyste i miękkie, to gluten, który zawiera mąka pszenna. To właśnie dzięki białku pszennemu istnieje szansa na wyrobienie odpowiedniej konsystencji ciasta. Z tego powodu do pierogów nadają się mąki, które mają go w sobie sporo.

Najczęściej polecanym wyborem jest mąka pszenna tortowa typu 450. Znajdziemy w niej odpowiednią ilość glutenu, dzięki któremu ciasto będzie delikatne, ale sprężyste. Szansa, że wyjdzie zbyt twarde i będzie pękać podczas gotowania, jest dość niska. W wyniku użycia mąki pełnoziarnistej i mąki typu wyższego niż 500 możemy uzyskać zbyt ciężką masę, która po ugotowaniu będzie zbita i twarda.

Ciasto na pierogi trzeba wyrabiać dość długo. Może to być męczące zadanie. Warto jednak poświęcić mu sporo uwagi, ponieważ to właśnie w nim kryje się sukces pierogów. W wyniku wyrabiania ciasta aktywujemy gluten, który po czasie zaczyna tworzyć sieć włókien. To właśnie dzięki nim masa staje elastyczna, sprężysta i łatwiejsza do wyrabiania. Rozpoznamy, że jest gotowa, kiedy przestanie się kleić, a ciasto na pierogi nabierze odpowiedniej konsystencji. Będzie gotowe do lepienia. 

Sprawdź także: Czy wiesz, co to za placek? Tylko mistrzowie zdobędą wszystkie punkty

Najlepsze ciasto na pierogi — przepis i wykonanie

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 450 lub 480,
  • 280 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1 łyżeczka soli.

Mąkę przesypujemy do dużej miski. Warto ją przesiać, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i upewnić się, że nie będzie zbyt zbita. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą wodę, sól oraz olej. Całość dodajemy do mąki. Początkowo mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki, a kiedy ciasto będzie odpowiednio gęste, zaczynamy używać rąk. Wyrabiamy je do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Wtedy możemy przełożyć ją na stolnicę. Wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut, a by było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Dajemy mu odpocząć na ok. 20-30 minut pod przykryciem.

Po tym czasie możemy przejść do lepienia pierogów. Ciasto powinno być jeszcze bardziej elastyczne i łatwiejsze do formowania. Dzielimy je na części. Jedną rozwałkowujemy, a resztę trzymamy pod miseczką. Dzięki przykryciu go będziemy mieć pewność, że nie wyschnie.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wypij do kolacji, a najlepiej godzinę przed snem. Zaśniesz bez problemu i bez wybudzania

Na czczo piję, by wzmocnić odporność i przyspieszyć metabolizm. Wieczorem pomaga mi zasnąć

Jak uratować mętny rosół? Jeden nieoczywisty składnik wyklaruje wywar

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi | kuchnia polska