Reklama
Reklama

Napój na szybszy metabolizm i odporność. Skóra się wygładza, a włosy wzmacniają

Ten napój bił rekordy popularności w PRL-u, a teraz poszedł w odstawkę. Genialnie przyspiesza metabolizm i podbudowuje odporność. Gdy pijesz codziennie, skóra staje się gładka, a włosy są wzmocnione. Wystarczą dwa składniki, które już prawdopodobnie masz w domu.

Naturalne sposoby na piękną cerę i włosy były bardzo często wykorzystywane w czasach PRL-u. Wówczas nie było dostępu do drogich, dobrych kosmetyków, więc każdy radził sobie, jak umiał. Do jednego z najpopularniejszych należało picie napoju drożdżowego. Niesamowite, jak skuteczny potrafi być. 

Napój drożdżowy - popularny w PRL

Napój drożdżowy to napój, który przygotowuje się z połączenia świeżych drożdży i wody. Często dodawano do niego dla smaku cukru lub rodzynek. Charakteryzowała go kremowa, delikatnie beżowa barwa oraz specyficzny zapach. Ze względu na podstawowy składnik, jakim były drożdże, w napoju wyczuwalny był przede wszystkim ich aromat. 

Reklama

Napój drożdżowy stosowany był on w PRL-u jako domowy suplement. Miał dostarczać do organizmu witamin i minerałów, które zawarte są w drożdżach. Według wielu to recepta na dobre zdrowie i nienaganny wygląd

Dlaczego warto pić napój drożdżowy?

Okazuje się, że w przeświadczeniach z PRL-u tkwi ziarno prawdy. Napój z drożdży zawiera witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cynk, potas, chrom. Taki skład pozwala na uzupełnienie niedoborów. Zarazem pozytywnie wpłynie na konkretne aspekty zdrowia. 

Napój drożdżowy warto pić ze względu na jego korzystny wpływ na włosy. Zahamuje ich wypadanie. Sprawi, że będą lśniące, mocne i bardziej odporne na uszkodzenia. Zarówno może pomagać w utrzymaniu zdrowych i twardych paznokci. 

Po napój drożdżowy powinny sięgać też osoby, które zmagają się z trądzikiem. Regularnie pity złagodzi jego objawy. Sprawi, że cera stanie się wyraźnie wygładzona, naprężona i pełna blasku

Picie napoju z drożdży poprawi trawienie i przyspieszy metabolizm. Ze względu na zawartość probiotycznych składników odbuduje mikroflorę bakteryjną jelit. Tym samym zadba o lepszą odporność całego organizmu i samopoczucie. 

Picie napoju drożdżowego korzystnie działa na lipidogram. Obniży poziom cholesterolu we krwi i może wspomagać regulowanie ilości trójglicerydów. Według niektórych wstępnych badań jest wsparciem przy leczeniu cukrzycy. Domowy “suplement" obniży stężenie cukru we krwi. 

Jak zarobić napój drożdżowy?

Aby móc cieszyć się właściwościami, które oferuje nam cudowny napój drożdżowy, potrzebujemy dwóch banalnych składników. Użyjemy tylko 10 g świeżych drożdży oraz 1,5 litra wody

Wodę zagotuj, a następnie pozostaw ją do przestygnięcia. Gdy stanie się letnia, wkrusz do niej drożdże. Całość wymieszaj, aż składniki utworzą jednolity płyn. Tak przygotowany napój przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 2 godziny

Po tym czasie napój drożdżowy jest gotowy do picia. Dla smaku możesz do niego dodać cukier lub rodzynki. Napój można pić przez 5 dni codziennie, a po tym należy zrobić 10-dniową przerwę od przyjmowania go. 

Źródło: wylecz.to, terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kawę warto pić w tych godzinach. Naukowcy twierdzą, że najlepiej chroni serce i układ krążenia

Czy można jeść jajka codziennie? Takie są najzdrowsze

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Są na to trzy sposoby

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje