Niedoceniany sposób na moczenie grzybów. Szybciej zmiękną i nie będą gorzkie
Grzyby to składnik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Przez to, że sezon na nie jest dość krótki, zmuszeni jesteśmy do korzystania z nich w różnych formach. Jedną z najpopularniejszych są grzyby suszone. Zanim jednak trafią do przygotowywanych przez nas potraw, muszą zostać namoczone. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej to zrobić.
Suszone grzyby kryją w sobie mnóstwo aromatu. Zanim jednak dodamy je do świątecznych potraw, musimy je namoczyć. Przekonaj się, w jaki sposób to zrobić, aby móc cieszyć się pełnią ich smaku.
Suszenie to skuteczna metoda przechowywania grzybów przez długi czas. W jej wyniku stają się one twarde i nieprzyjemne do jedzenia. Właściwe moczenie jest szansą na przywrócenie im wilgotności i pierwotnej konsystencji. Grzyby zwiększają swoją objętość i stają się miękkie, a w potrawach szybko oddają swój smak i aromat.
Dzięki moczeniu możliwe jest również usunięcie wszelkich zanieczyszczeń, które mogły pozostać po procesie suszenia. Odczepiają się od powierzchni grzybów i opadają na dno. Dzięki temu uzyskujemy smaczny i czysty składnik, o przyjemnej konsystencji, który idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju potraw.
Mamy do wyboru dwie techniki moczenia grzybów. Obie mają swoich zwolenników i są skuteczne. Pierwsza z nich zakłada zalanie grzybów czystą i przegotowaną wodą, tak aby je zakryć. Z kolei druga zaleca zalanie grzybów osoloną wodą. W jej przypadku należy pamiętać, że konieczne będzie użycie mniejszej ilości soli podczas późniejszych etapów gotowania.
Grzyby powinny moczyć się ok. 3-4 godziny. Warto co jakiś czas je dociskać oraz przemieszać. Po tym czasie odcedzamy je i gotujemy. Warto pamiętać, aby nie pozbywać się wody, w której były grzyby. Jest ona niezwykle aromatyczna i może przydać się później do niektórych potraw. Przed użyciem warto ją jedynie odcedzić przez gazę, aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się nieczystości w daniu.
Sprawdź także: Dlaczego mak jest gorzki? Rzadko to wina tego, że długo leżał
Woda to nie jedyna opcja, z której możemy skorzystać. Wiele przepisów, szczególnie staropolskich radzi, aby namoczyć grzyby w mleku. Współcześnie korzysta się z tej metody bardzo rzadko. Nie da się jednak ukryć, że dzięki niej grzyby będą jeszcze delikatniejsze, a po przygotowaniu będą wręcz rozpuszczać się w ustach. Warto z niej skorzystać przy gatunkach grzybów leśnych, które charakteryzują się goryczką. Mleko może pomóc złagodzić ich smak.
Porcję suszonych grzybów należy zalać letnim, osolonym mlekiem. Moczymy je przez 5-6 godzin. Po tym czasie krótko gotujemy i dodajemy do wybranej przez nas potrawy.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Została ci bita śmietana? Zobacz, jak możesz ją wykorzystać
Najlepszy sposób na gotowanie zamrożonych pierogów. Nie ma szans, żeby się rozpadły
Jak przyrządzić karpia bez ości? Wypróbuj prosty trik Magdy Gessler