Niezawodny przepis na grzybową. Ma wyrazisty smak i jest bardzo sycąca
Jeśli do tej pory twojej zupie grzybowej brakowało nieco smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Z tradycyjnej receptury wychodzi niezwykle esencjonalna i treściwa. Co więcej, zyskasz pewność, że dodana śmietana się nie zwarzy, a całość wyjdzie wspaniale kremowa i aksamitna.
Tradycyjna zupa grzybowa to wspaniałe jesienne danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na bardziej odświętne okazje. Choć w przepisie użyto pieczarek dostępnych przez cały rok, z powodzeniem możesz użyć leśnych grzybów, by dodać całości jeszcze więcej smaku i aromatu. Dzięki dodatkowi makaronu zupa jest niezwykle pożywna i zaspokoi nawet mocny głód. Potrawę przyrządzisz w nieco ponad 30 minut.
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 1,5 l wody,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 marchewki,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki wody,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 5 gałązek tymianku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
Dodatkowo:
- 300 g makaronu łazanek,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób wykonania:
Cebulę, marchewkę i seler drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj warzywa i smaż je do miękkości przez ok. 10 minut. Dopraw do smaku i pieprzem, a następnie dołóż pokrojone pieczarki. Smaż przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż staną się ładnie zrumienione. Dodaj posiekany drobno czosnek i wodę. Wymieszaj, skrobiąc resztki z dnia patelni.
Wlej bulion i dołóż gałązki tymianku. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 10 minut, by smaki się połączyły. Dodaj makaron i gotuj tak długo, jak nakazuje to instrukcja na opakowaniu. Możesz użyć innego, ulubionego rodzaju. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zdejmij zupę z ognia i odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Wlej śmietankę i wymieszaj. Tradycyjną zupę grzybową podawaj na ciepło, udekorowaną natką pietruszki.
Chcąc podgrzać danie, nie doprowadzaj go do wrzenia, a jedynie do temperatury ok. 60 st. Celsjusza.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia
Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?