Reklama
Reklama

Niezawodny przepis na grzybową. Ma wyrazisty smak i jest bardzo sycąca

Jeśli do tej pory twojej zupie grzybowej brakowało nieco smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Z tradycyjnej receptury wychodzi niezwykle esencjonalna i treściwa. Co więcej, zyskasz pewność, że dodana śmietana się nie zwarzy, a całość wyjdzie wspaniale kremowa i aksamitna.

Tradycyjna zupa grzybowa 

Tradycyjna zupa grzybowa to wspaniałe jesienne danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na bardziej odświętne okazje. Choć w przepisie użyto pieczarek dostępnych przez cały rok, z powodzeniem możesz użyć leśnych grzybów, by dodać całości jeszcze więcej smaku i aromatu. Dzięki dodatkowi makaronu zupa jest niezwykle pożywna i zaspokoi nawet mocny głód. Potrawę przyrządzisz w nieco ponad 30 minut.  

Tradycyjna zupa grzybowa - przepis

Składniki:

  • 500 g pieczarek, 
  • 1,5 l wody, 
  • 200 ml śmietanki 36%, 
  • 2 łodygi selera naciowego, 
  • 2 marchewki, 
  • cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki wody, 
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 5 gałązek tymianku, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 

Dodatkowo: 

  • 300 g makaronu łazanek, 
  • natka pietruszki do posypania. 

Sposób wykonania:

Cebulę, marchewkę i seler drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj warzywa i smaż je do miękkości przez ok. 10 minut. Dopraw do smaku i pieprzem, a następnie dołóż pokrojone pieczarki. Smaż przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż staną się ładnie zrumienione. Dodaj posiekany drobno czosnek i wodę. Wymieszaj, skrobiąc resztki z dnia patelni. 

Wlej bulion i dołóż gałązki tymianku. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 10 minut, by smaki się połączyły. Dodaj makaron i gotuj tak długo, jak nakazuje to instrukcja na opakowaniu. Możesz użyć innego, ulubionego rodzaju. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Zdejmij zupę z ognia i odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Wlej śmietankę i wymieszaj. Tradycyjną zupę grzybową podawaj na ciepło, udekorowaną natką pietruszki. 

Chcąc podgrzać danie, nie doprowadzaj go do wrzenia, a jedynie do temperatury ok. 60 st. Celsjusza. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mięciutkie, pełne jabłek, pachnące cynamonem. Szarlotkowe róże zaskoczą twoich gości

Szybki kolacja dla miłośników parówek. Zrób z nich rewelacyjną zapiekankę

Błyskawiczne placki z kuskusu. Lekkie, ale bardzo sycące

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | grzyby | kuchnia polska