Reklama
Reklama

Podczas smażenia filetów z kurczaka pojawia się biała piana. Wiesz, co to jest?

Szukanie pomysłu na codzienne obiady, czasem bywa kłopotliwe. Kiedy brakuje ci kulinarnej weny, warto mieć w lodówce filety z kurczaka, z których szybko można przyrządzić smaczny posiłek. Zdarzyło ci się zauważyć białą pianę podczas smażenia kurczaka? Jeśli zastanawiasz się, skąd się bierze i czy oznacza to, że mięso jest zepsute, koniecznie zajrzyj do dalszej części artykułu.

Wiele mówi się o wątpliwej jakości mięsa, które dostępne jest obecnie w sklepach. Jeśli masz taką możliwość, najlepiej kupuj kurczaka w sprawdzonych sklepach mięsnych, a w popularnych marketach sięgaj po to, oznaczone jako bio czy wyroby ekologiczne. Warto wiedzieć także, po czym poznać, ze kurczak jest zepsuty, aby mieć pewność, co podajesz rodzinie.

Sprawdź także: Masz mięso i warzywa z rosołu? Zrobisz z nich smarowidło do chleba palce lizać

Biała piana podczas smażenia kurczaka

Filety z kurczaka świetnie nadają się zarówno do smażenia, gotowania, jak i pieczenia. Wystarczy je doprawić, wrzucić na rozgrzany olej lub oliwę i odczekać kilka minut, aż nabiorą złotego koloru. Czasem jednak podczas obróbki termicznej z mięsa zaczyna wydostawać się biała piana. Czy jest to oznaka, że mięso jest zepsute? A może wskazuje na obecność konserwantów czy antybiotyków? Bez obaw, takie zjawisko to nic innego jak ścinające się pod wpływem wysokiej temperatury białko. Podobna piana powstaje czasem podczas gotowania się rosołu. Wówczas szumowiny zbieramy za pomocą łyżki cedzakowej.   

Po czym poznać, ze kurczak jest zepsuty

Zepsute mięso z kurczaka można poznać na pierwszy rzut oka. Najczęściej ma blady, a nawet szarawy kolor, jest lepkie i mniej sprężyste. Jeśli w twojej kuchni znalazło się popsute mięso, na pewno zorientujesz się po brzydkim słodkawym, lekko stęchłym zapachu. Dlatego, warto już na etapie zakupu sprawdzić kilka czynników. Przede wszystkim datę przydatności do spożycia na opakowaniu, najlepiej wybierać produkty, które mają kilka dni zapasu. Mięso powinno być także jędrne i różowe. Zwróć także uwagę, czy nie wydobywa się z niego żaden płyn. Jeśli na mięsie znajdują się fragmenty tłuszczu, sprawdź, czy są białe. Jeśli jego kolor jest żółtawy, mięso może być zepsute. Niestety, taki kurczak nie nadaje się już do spożycia. Należy wyrzucić go do kosza oznaczonego jako odpady zmieszane.

Dlaczego warto jeść kurczaka?

Dobrej jakości mięso z kurczaka to dobry wybór dietetyczny. Filety z kurczaka są chude, lekkostrawne, odpowiednie zarówno jak dzieci, jak i osób starczych. Bez obaw można jeść je na diecie odchudzającej, będzie dobrym wyborem dla osób aktywnych fizycznie. Mięso to jest świetnym źródłem białka, które jest substancją budulcową organizmu, wspiera pracę mięśni oraz odpowiada za sytość po posiłku. Jednocześnie mięso z piersi kurczaka nie zawiera dużej ilości tłuszczu, dlatego polecane jest osobom, które borykają się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Obecne są w nim również witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ krążenia, nerwowy i mięśniowy, a także cynk i selen, które między innymi mają działanie wspierające odporność.


Źródła: terazgotuje.pl, mojegotowanie.pl

Zobacz też:

Wrzuć do gotujących ziemniaków zamiast soli. Ich smak zaskoczy wszystkich domowników

Łatwo sprawdzisz, czy miód jest prawdziwy. Nie trzeba być pszczelarzem

W opakowaniu coraz mniej czekolady, a cena nie maleje. Własnej roboty jest tańsza i zdrowsza

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso