Masz mięso i warzywa z rosołu? Zrobisz z nich smarowidło do chleba palce lizać
Rosół na niedzielę musi być, jednak po zjedzeniu zupy zostaje pełno resztek. Przed przerobieniem dla wielu nie są one zbyt apetyczne, a wyrzucić szkoda. Co zrobić z resztkami z rosołu? Przygotujesz z nich to wyborne smarowidło do chleba. Palce lizać.
Tradycyjny rosół przygotowuje się na bazie kilku określonych składników. Oczywiście bulionu nie będzie bez mięsa. Aby aromat był urozmaicony najlepiej wybrać kawałek wołowiny i mięso drobiowe. Do tego konieczny jest dodatek włoszczyzny. W jej skład wchodzi marchew, kawałek selera korzeniowego, korzeń pietruszki, liście pora. Dodawana jest zarazem natka z pietruszki i niekiedy cebula.
Taka liczba składników do przygotowania bulionu sprawia, że po obiedzie zostaje naprawdę duża porcja resztek. Aby nie marnować jedzenia, często staramy się przerobić je na coś innego, ale niestety często też brakuje na to pomysłów.
Z resztek z rosołu można przygotować popularne zimne nóżki. W tym przysmaku wykorzystamy mięso i pozostałe warzywa, w szczególności gotowaną marchewkę. Najlepiej smakują podane z sokiem z cytryny lub octem, a do tego są wyjątkowo zdrowe, ze względu na dużą zawartość kolagenu.
Pozostałe gotowane mięso z rosołu przerobimy za to z powodzeniem na farsz. Tym można wypełnić domowe pierogi, krokiety czy paszteciki. Nadzienie można zajadać także z naleśnikami czy tortillą.
Z gotowanych warzyw z rosołu można przygotować sałatkę jarzynową. Wystarczy dodać kilka nadprogramowych składników, jak np. gotowane ziemniaki, jajko, majonez i śmietana i drugie śniadanie do pracy lub szkoły gotowe.
Moim ulubionym sposobem jest jednak przygotowanie smarowidła do chleba z resztek z rosołu. Z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszne i bardzo kremowe. Bazą do zrobienia go jest przede wszystkim mięso, ale wykorzystuje się również pozostałe warzywa. W prosty sposób ochronimy jedzenie przed smarowaniem i stworzymy pożywną, pełnowartościową pastę.
Do zrobienia używamy tych wszystkich składników, które zostały po gotowaniu rosołu. Nie ma tu więc dokładnej ilości produktów, których potrzebujemy, bo robimy z tego, co mamy. Potrzebne będą również podstawowe przyprawy (jak sól i pieprz) oraz blender.
Na początek obieramy mięso i przekładamy je do misy blendera. Uważamy, aby nie zostały żadne kości, nawet te najdrobniejsze. Warzywa kroimy w nieduże części i przekładamy do misy z mięsem. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki blendujemy ze sobą na gładką masę. Jeśli nie posiadamy blendera, wszystko można przemielić w maszynce do mielenia mięsa. Wówczas najlepiej użyć sitka o większych oczkach.
Smarowidło do chleba z resztek z rosołu jest gotowe do jedzenia. W razie potrzeby dopraw je ponownie. Pastę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 4 dni.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Są jadane i zdrowe, a najczęściej trafiają do kosza
Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Nie tylko ciasto odgrywa ważną rolę
Passata to nie to samo co koncentrat pomidorowy. Różnica jest znacząca