Przepis na idealny sernik. Wybierz ten składnik, a goście poproszą o dokładkę
Idealny sernik to ten pełen smaku, lekko wilgotny, ale też bardzo puszysty. Dużą rolę odgrywa w nim główny składnik, czyli ser. Czy wiesz, jaki jest najlepszy twaróg na sernik? Wybór dobrego składnika ma duży wpływ na to, czy ciasto wyjdzie perfekcyjnie. Dowiedz się, na co zwracać uwagę, kupując twaróg na sernik.
Wielu Polaków nie wyobraża sobie uroczystości rodzinnych, świąt czy zwykłych spotkań bez sernika. Tym bardziej że ciasto występuje w tak wielu rodzajach, że nigdy się nie nudzi. Zastanawiasz się, jaki jest najlepszy twaróg na sernik? Czy ser z wiaderka będzie w porządku? Sprawdź, na co zwracać uwagę, kupując twaróg na sernik, a na pewno upieczesz wyśmienity deser.
Dlaczego wybór twarogu na sernik jest tak ważny? Bo od niego zależy, jak będzie wyglądać i smakować ciasto. Kupując odpowiedni ser, zadbasz o konsystencję wypieku i pyszny aromat. Jaki jest najlepszy twaróg na sernik? Zdecydowanie ten w kawałku, najlepiej tłusty lub półtłusty. Musisz jednak pamiętać, że powinien być przede wszystkim świeży i jeszcze odpowiednio zmielony.
Czy ser z wiaderka to zły wybór? Oczywiście, że nie, jeśli jesteś zabiegany lub nie lubisz piec. To dobra alternatywa dla wszystkich, którzy nie przepadają za pieczeniem, a chcą podać pyszne ciasto.
Jeśli decydujesz się na twaróg w kawałku, przede wszystkim sprawdź jego datę przydatności do spożycia. Ser musi być świeży, inaczej nie będzie już taki soczysty i pełen smaku. Ponadto powinieneś wybrać tłusty lub półtłusty. Dlaczego? Bo gwarantuje gładki, zwarty, wilgotny sernik, bez żadnych grudek.
Przy kupnie twarogu z wiaderka też powinieneś uważać. Na co zwracać uwagę, kupując taki twaróg na sernik? Warto pamiętać, że jego cena nie powinna być tańsza niż sera w kawałku. Taka różnica może świadczyć o bardzo niskiej jakości produktu i jego złym składzie. Możesz też wcześniej popróbować twarogi w wiaderku kilku producentów i wybrać ten, który jest najbliższy wyglądem i konsystencją zmielonemu twarogowi w kostce. Taki składnik sernika powinien przecież wyglądać po prostu jak przemielony twaróg w kawałku - to zwiększa szansę na pyszne ciasto.
Wiesz już, że najlepszy twaróg na sernik to ten w półtłusty lub tłusty, w kawałku. Przed upieczeniem sernika, w celu stworzenia pysznej masy serowej, musisz go jednak zmielić. I to tak, żeby nie było w niej żadnych grudek. Ile razy powinien być zmielony ser na sernik? Przynajmniej dwu, a najlepiej trzykrotnie, żeby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję.
Źródło: Smaker.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy