Przyprawa, która powinna być w każdej kuchni. Chroni serce, stawy, poprawia pracę mózgu
Tę złocistą przyprawę każdy bardzo dobrze zna, ale nie każdy chętnie jej używa. Niestety, to ogromny błąd. Powinna ona być w każdej kuchni, aby wzbogacać codzienną dietę. Może skutecznie chronić serce, stawy, a przy tym poprawić pracę mózgu.
Kurkuma nazywana jest inaczej szafranem indyjskim lub ostryżem długim. Roślina ta należy do rodziny imbirowatych i rośnie głównie w Azji. Znaczna większość jej upraw znajduje się w Indiach i właśnie w kuchni tego kraju wykorzystywana jest najchętniej.
W sklepach przyprawa kurkuma to sproszkowana forma kłączy. Są one nieduże, z zewnątrz mają jasnożółtą lub jasnobrązową barwę. Po przekrojeniu ich ukazuje się intensywnie żółto-pomarańczowe wnętrze.
Kurkuma znana jest przede wszystkim ze swojego specyficznego, ostrawego aromatu. Dodatkowo charakteryzuje się tym, że jest silnym, naturalnym barwnikiem o żółtej barwie. Z tego powodu wykorzystuje się ją zarówno do przyprawiania, jak i barwienia dań. Najcenniejsze jednak są właściwości zdrowotne kurkumy.
Jedzenie kurkumy pomaga przede wszystkim na wszelkie stany zapalne występujące w organizmie. Złagodzi przechodzone infekcje, gorączki, bóle gardła i pozwoli na szybszy powrót do zdrowia. Działanie przyprawy można zauważyć również od zewnątrz. Regularne przyjmowanie jej zredukuje problemy z trądzikiem, zaczerwienienia i zatrzyma rozwój bakterii, odpowiadających za te dolegliwości.
Przeciwzapalne właściwości przyprawy są na tyle silne, że kurkuma może pomóc chorym na artretyzm i reumatyzm. U pacjentów z takimi schorzeniami kurkuma znacząco zneutralizuje uciążliwe objawy. Zwalczy stany zapalne, zadziała przeciwbólowo i zmniejszy opuchliznę.
Ponadto kurkuma świetnie chroni serce przed rozwojem schorzeń. Będzie obniżać ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i trójglicerydów. Tym samym wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwzakrzepowe. Zmniejszy ryzyko pojawienia się w przyszłości zawału, udaru, niewydolności żył czy serca.
Kurkuma ma działanie wspierające pracę mózgu nie tylko krótkoterminowo, ale też długoterminowo. Związki zawarte w przyprawie będą odgrywać kluczową rolę w poprawie pamięci i koncentracji, łatwiejszym uczeniu się. Przyjmowana regularnie do organizmu znacząco opóźni zachorowanie na alzheimera czy parkinsona. U osób już chorych ma bardzo duży potencjał leczniczy i może łagodzić objawy tych dolegliwości. Dodatkowo kurkuma może być pomocna w leczeniu depresji, stanów depresyjnych i lękowych.
Kurkuma to zdecydowanie superfood, ale nie wszyscy będą mogli cieszyć się jej zbawiennym działaniem. Przyprawa może wchodzić w interakcje z różnymi lekami i wtedy powinna zostać najlepiej wyeliminowana z diety.
Kurkumy nie wolno łączyć z:
- lekami przeciwzakrzepowymi - przyprawa ma silne właściwości przeciwzakrzepowe, a takie połączenie może doprowadzić do krwotoków;
- lekami na cukrzycę - kurkuma powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi, co może prowadzić do wystąpienia hipoglikemii;
- preparatami na nadciśnienie - kłącza kurkumy wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Kurkumę w kuchni można tak naprawdę dodać do wszystkiego. Najlepiej jednak sprawdzi się do podkręcenia smaków dań kuchniach azjatyckich, szczególnie w indyjskiej czy pakistańskiej. Przygotujemy z nią wyborne curry, gulasze czy rozgrzewające zupy. Do tego może być dobrym dodatkiem do marynat do mięs, sosów sałatkowych czy past do kanapek.
Do tego kurkumą możemy urozmaicić napoje. Przyprawa zmieni aromat i wzbogaci właściwości przysmaków. Najlepiej dodać ją do owocowych smoothie, gorącej wody, herbaty czy mleka, tworząc popularne "złote mleko".
Kurkuma sprawdzi się także na słodko. Użyjemy jej do domowych ciast, ciastek czy babeczek. Dobrze skomponuje się ze słodkimi sosami jabłkowymi lub mango.
Źródło: super-racjonalni.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Puszyste, chrupiące, perfekcyjne. Sprawdź, jak smażyć pączki i zachwyć wszystkich
Które siemię lniane jest zdrowsze - złote czy brązowe? Jak stosować siemię podczas odchudzania
Faworki smaż tylko na konkretnym tłuszczu. Będą chrupać aż miło