Reklama
Reklama

Siemię lniane może zaszkodzić. Chcesz wprowadzić do diety, to tylko w ten sposób

Czy siemię lniane ma skutki uboczne? Okazuje się, że jego regularne spożywanie przynosi korzyści dla ogólnego stanu zdrowia. Jeśli jednak wdrażasz go do diety w nieodpowiedni sposób, możesz sobie zaszkodzić. Dowiedz się, jak jeść siemię lniane, żeby skorzystać z całego jego dobrodziejstwa.

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Małe, płaskie, szarobrązowe ziarenka mają ok. 2-3 mm wielkości. Po zalaniu wody ciemnieją, znacznie pęcznieją i pokrywają się śluzem. Choć są niewielkich rozmiarów, to mają naprawdę bogate wartości odżywcze - nazywane są nawet superżywnością

Przede wszystkim regulują pracę jelit i pomagają na częste zaparcia. To skarbnica zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu i podniesienie tego dobrego. Siemię lniane wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, wspiera prawidłową pracę układu krążenia i zapewnia uczucie sytości na dłużej. 

Niestety nie wszyscy mogą skorzystać z wartości odżywczych siemienia lnianego. Niewłaściwie przyjmowane może negatywnie zadziałać na organizm.

Czy siemię lniane może zaszkodzić?

Nawet taki superfood nie jest produktem idealnym. Czy siemię lniane może zaszkodzić? Tak, w szczególności osobom z uczuleniem, chorobami zapalnymi, silnymi zaparciami i tym, przyjmującym leki przeciwzakrzepowe - powinny się one powstrzymać od sięgania po nasiona. 

Także zdrowi mogą przedawkować ziarna. Czy siemię lniane ma skutki uboczne? Jeśli przyjmiesz go zbyt dużo, wysoki poziom błonnika pokarmowego w organizmie da o sobie znać. Z pewnością będzie to skutkować dolegliwościami bólowymi brzucha, pojawieniem się wzdęć, a nawet nudności.

Jak jeść siemię lniane?

Skoro wiesz już, czy siemię lniane może zaszkodzić, musisz jeszcze dowiedzieć się, jaki jest prawidłowy sposób spożywania małych ziarenek o bogatych właściwościach. Jak jeść siemię lniane, żeby przyniosło pozytywny wpływ na organizm? 

Pamiętaj, żeby nie kupować siemienia lnianego mielonego, tylko samodzielnie rozdrabniać go tuż przed dodaniem do potrawy lub wrzucać do napoju, aby spęczniał. 

Musisz być też ostrożny przy przechowywaniu siemienia lnianego w domu. To właśnie miejsce, w którym je schowasz w kuchni, ma największe znaczenie dla wartości odżywczych nasion. Produkt musi być trzymany w zamkniętym pojemniku i chroniony przed wilgocią. To właśnie ona może spowodować jełczenie ziaren i utratę właściwości leczniczych. 

Nie można też przedawkować porcji siemienia, aby nie rozstroić układu pokarmowego. Stosuj maksymalnie 2-3 łyżeczki dziennie. Nasiona świetnie nadają się jako dodatek do owsianki, zdrowych koktajli, ale też kanapek, chlebów i sałatek.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl, salaterka.pl

Zobacz też:

Nie dodawaj tych owoców do galaretki. Popsujesz deser albo ciasto

Zamiast liści winogron lub porzeczki, dodaję coś innego. Ogórki kiszone wychodzą twarde i chrupiące

Zatłuszczony piekarnik wyczyści raz-dwa. Bez chemii i szorowania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: siemię lniane | dodatki