Reklama
Reklama

Wsyp dwie łyżki do owsianki. To najlepszy dodatek na przyspieszenie metabolizmu i wysoki cholesterol

Chętnie zajadana na śniadanie owsianka jest bardzo uniwersalnym posiłkiem. Przez to można wzbogacać ją o wiele różnych ciekawych dodatków. Królują tu przede wszystkim owoce, orzechy czy przeróżne nasiona. Od teraz dodawaj do niej siemię lniane, a miło się zaskoczysz.

Jako dodatek do owsianki w ostatnich czasach ogromną popularność zdobyły nasiona chia. Ich tańszym i zdrowszym zamiennikiem są za to nasiona lnu. Przestań wydawać fortunę na ten wypromowany super food, a do owsianki zacznij wrzucać siemię lniane.

Owsianka z nietypowym dodatkiem. Na co pomaga siemię lniane?

Siemie lniane cechuje się wysoką zawartością witamin z grupy B, witaminy A, C, D, E oraz K. Dostarczy do organizmu szereg pierwiastków: fosfor, magnez, sód, potas, wapń, żelazo, selen, cynk, miedź i mangan. Nie można też zapomnieć o bogactwie błonnika pokarmowego i kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6.

Taki skład siemienia lnianego sprawia, że regularne jedzenie ich wesprze regulowanie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi. Tym samym uchroni organizm przed rozwojem chorób układu krążenia. Co więcej, dodanie nasion do posiłku zmniejszy wchłanianie cholesterolu z pożywienia.

Duża zawartość błonnika w nasionach lnu korzystnie wpłynie na układ pokarmowy. Poprawi perystaltykę jelit i zapewni im prawidłową mikroflorę. Dodatkowo wymiecie z narządu złogi, usprawni procesy trawienne, zapobiegając zaparciom.

Co więcej, błonnik spożywczy dodany do posiłku nasyci na o wiele dłużej. Tak zapobiegniemy podjadaniu niezdrowych przekąsek. W efekcie siemię lniane pomoże w zrzucaniu zbędnych kilogramów i ułatwi ten proces.

Regularne zajadanie się siemieniem lnianym przyniesie korzyści w obszarze układu nerwowego. Jego skład polepszy zdolności zapamiętywania, koncentrację i naukę nowych rzeczy. Do tego obniży poziom stresu, dbając o lepsze samopoczucie.

Jak zrobić owsiankę z siemieniem lnianym? Banalny, a wyjątkowo zdrowy przepis

Owsianka z siemieniem lnianym to idealny wybór na rozpoczęcie dnia. Nasyci na długo, a zarazem wypełni mocą witamin i minerałów. Jedząc ją nawet do 3 razy w tygodniu, zauważysz jak pozytywnie wpływa na twój organizm.

Składniki:

  • 45 g płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 100 ml wody
  • 80 ml mleka lub napoju roślinnego
  • szczypta soli
  • cynamon
  • pokrojone truskawki
  • borówki
  • maliny
  • ulubione orzechy
  • skyr w dowolnym smaku.

Siemię lniane zmiel w młynku do kawy lub w blenderze. Do rondelka wsyp płatki owsiane, zalej je wodą i zacznij gotować na niewielkim ogniu. Całość mieszaj co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło. Gdy płatki wchłoną wodę, dodaj mleko i szczyptę soli dla podkręcenia smaku.

Do gęstej owsianki dosyp po chwili siemię, cynamon i dokładnie wymieszaj. Zdejmij ją z ognia i przełóż do miseczki. Na górę owsianki wyłóż gęsty skyr w ulubionym smaku. Całość posyp truskawkami, borówkami, malinami, posiekanymi orzechami.

Źródło: dietetycy.org.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pierwszy raz spróbowałam na Sycylii, teraz robię regularnie. To najlepsze pesto jakie jadłam

Do zupy z botwinki dorzuciłam garść greckiego przysmaku. Najlepszy kucharz by się nie powstydził tego przepisu

To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | dietetyczne gotowanie | siemię lniane