Reklama
Reklama

Siekam i posypuję mizerię zamiast koperkiem. Sałatka w takim wydaniu to prozdrowotny rarytas

Mizera to królowa wśród letnich sałatek. Ta klasyczna, z babcinego przepisu zawierała zazwyczaj śmietanę, koperek, oraz obowiązkowo łyżeczkę cukru. Dziś przedstawimy przepis na nieco odświeżoną i bardziej dietetyczną wersję tej słynnej ogórkowej sałatki, czyli mizerię z kolendrą.


Wiele osób podczas upałów traci apetyt. Warto podstawić wówczas na lekkie, a jednocześnie dobrze zbilansowane posiłki. Świetnie sprawdzą się na przykład jajka sadzone lub chuda ryba w towarzystwie młodych ziemniaków oraz mizerii. Sałatka ogórkowa w odchudzonej wersji, na bazie jogurtu greckiego to orzeźwiający dodatek idealny podczas gorących, letnich dni.

Sprawdź także: Owoce na dżem, a liście na herbatkę. Oczyszcza organizm i pomaga na lepsze trawienie

Ogórek i kolendra - duet idealny

Jakie właściwości prozdrowotne ma mizeria? Może wydawać się, że jako, że przygotowana jest przede wszystkim na bazie zielonych ogórków nie będzie miała znaczącego wpływu na nasze zdrowie. Nic bardziej mylnego. Ogórki faktycznie w 90 proc. składają się z wody, warto jednak zaznaczyć, że dzięki temu świetnie nawadniają organizm, co jest w szczególności ważne podczas upałów. Warzywa te są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny, dlatego sprawdzą się zarówno u osób na diecie redukcyjnej, jak i dla cukrzyków. Co więcej, ogórki mają właściwości przeciwnowotworowe, odkwaszające, moczopędne, oczyszczające organizm z toksyn.

Kolendra to bogactwo witaminy A, która wspiera zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami, witaminy C, wzmacniającej odporność, oraz wykazującej działanie przeciwutleniające, a także witaminy K, która zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Nie brakuje tu także żelaza, które pomaga chronić organizm przed anemią, oraz manganu, który wspiera zdrowie kości oraz układ nerwowy. Kolendra wykazuje także właściwości przeciwutleniające, wspiera trawienie oraz korzystnie działa na jelita. Przypisuje się jej także działanie obniżające zbyt wysoki poziom cholesterolu, oraz stabilizujące ciśnienie krwi.

Letnia mizeria z kolendrą na jogurcie greckim - przepis

Mizera na jogurcie greckim z dodatkiem świeżych ziół i limonkowego soku będzie doskonale pasować do letnich dań. Do przygotowania mizerii z kolendrą, będziesz potrzebować:  

  • 5 mniejszych ogórków gruntowych,
  • 6 łyżek jogurtu greckiego,
  • garści świeżej kolendry,
  • ½ pęczku szczypiorku,
  • kilku listków mięty,
  • ½  limonki,
  • soli i pieprzu,
  • opcjonalnie oliwy z oliwek.

Zacznij od dokładnego umycia ogórków, następnie obierz je i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Następnie posól ogórki i odstaw na kilka minut. W tym czasie posiekaj kolendrę, szczypiorek i miętę, a także wyciśnij sok z limonki. Z ogórków odciśnij nadmiar wody, dodaj do nich jogurt grecki, posiekane zioła, sok z limonki, dopraw wszystko solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz także dodać łyżkę oliwy z oliwek.

Źródła: zywienie.abczdrowie.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa