To najlepszy sposób na przechowywanie kawy. Zachowa smak, aromat i świeżość
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie codziennej rutyny. Nie wszyscy wiedzą jednak, gdzie i jak najlepiej przechowywać kawę. Nieodpowiednia metoda może sprawić, że straci swój aromat i prozdrowotne właściwości.
Moment zmielenia ziaren kawy wpływa na jej smak i intensywność. Na jakość napoju oddziałuje również sposób przechowywania kawy po zakupie. W poniższym artykule znajdziesz garść informacji, które pomogą wydobyć ci z kawy, to co najlepsze.
Obecnie w sklepach znajdziemy ogromny wybór kaw z całego świata. Nie zabraknie propozycji dla koneserów wyrazistych smaków, jak i tych, które przypadną do gustu miłośnikom delikatnych, słodkich, kwiatowych, czy orzechowych nut. Tu jednak pojawia się pytania, jaka kawa jest najlepsza, ziarnista, czy mielona?
Kawa ziarnista, którą samodzielnie zmielimy tuż przed przyrządzeniem napoju, będzie bardziej aromatyczna, intensywniejsza w smaku, a także zachowa więcej walorów prozdrowotnych. Powszechnie uznana jest też za bardziej jakościową. Co więcej, lepiej się ją przechowuje, ponieważ w odróżnieniu od tej mielonej, wolniej traci swoje walory. Plusem kawy w ziarnach jest również możliwość dostosowania stopnia zmielenia do metody parzenia.
Kawa mielona będzie natomiast lepszym wyborem dla osób, które cenią sobie szybkość przygotowania, prostotę, oraz zwracają uwagę na cenę. Ma mniej intensywny smak, co może być plusem, jeśli wolimy delikatniejsze napoje.
Jeśli chcesz, żeby kawa jak najdłużej pozostała świeża i aromatyczna, musisz zadbać o odpowiednie przechowywanie. Wilgoć, zmiany temperatury, a nawet światło mogą sprawić, że straci na jakości. Warto dodać, że kawa mielona będzie się szybciej utleniać, dlatego lepszą opcją jest przechowywanie całych ziaren i mielenie ich tuż przed przyrządzeniem napoju. Warto pamiętać także, aby nie robić zbyt dużych zapasów. Oczywiście, producenci dbają o odpowiednie zabezpieczenie kawy, jednak produkt, który bardzo długo stoi zapomniany w głębi kuchennej szafki, może stracić na jakości i smaku.
Po otwieraciu hermetycznie zapakowanej kawy, należy ją odpowiednio zabezpieczyć, oraz w miarę możliwości szybko zużyć, przeważnie zaleca się, aby zrobić to do miesiąca. Po rozpakowaniu przesyp kawę do odpowiedniego pudełka czy słoika. Dobrze sprawdzi się szczelny, ceramiczny, szklany lub wykonany ze stali nierdzewnej pojemnik, który nie przepuszcza światła. Warto dodać także, że plastikowe opakowania, chociaż są szczelne i nieprzepuszczające wilgoci, nie będą najlepszym wyborem do przechowywania kawy. Pamiętaj również, aby odstawić go w suche, raczej chłodne miejsce, w którym występuje stała temperatura.
Kawa jest cennym wsparciem dla zdrowia organizmu. Chociaż znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości pobudzających, jej działanie jest znacznie szersze. Wpływa pozytywnie na układ nerwowy, wspiera koncentrację, zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak parkinson i alzheimer, a nawet działa przeciwdepresyjnie. Ma właściwości antyoksydacyjne, poprawia krążenie, oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Kawa jest także sprzymierzeńcem osób na diecie, ponieważ podkręca metabolizm i wspiera spalanie tłuszczu.
Zastanawiasz się, co jest lepsze, kawa rozpuszczalna, czy parzona? Najlepszym wyborem dla zdrowia, będzie oczywiście ta druga. Jak podaje portal zdrowie.interia.pl: "Kawa parzona, niezależnie od tego, czy przygotowujemy ją w ekspresie, przelewie czy za pomocą kawiarki, zachowuje znacznie więcej naturalnych związków bioaktywnych. Ziarna kawy są bogate w polifenole i kwas chlorogenowy, substancje o silnym działaniu przeciwutleniającym. Chronią one komórki przed stresem oksydacyjnym i mogą wspierać pracę serca oraz układu nerwowego."
Mielenie całego opakowania kawy na raz sprawi, że szybciej straci swoje właściwości, niż ta odpowiednio przechowywana w ziarnach, którą porcjami będziemy mielić na bieżąco. Warto dodać, że aby cieszyć się wyjątkowo aromatyczną kawą, możesz, ale nie musisz mielić jej codziennie. Wystarczy jeśli zrobisz to raz na dwa czy trzy dni. Kolejnym często popełnianym błędem jest przesypywanie ziaren kawy do przezroczystego słoika. Zdecydowanie lepszą opcją, będzie szkło, które nie przepuszcza światła. Pozwoli to dłużej zachować świeżość kawy, chroniąc ja przed utratą swoich właściwości.
Mitem, przez który możemy nieumyślnie zmarnować dobrej jakości kawę, jest przechowywanie jej w lodówce. Nie poleca się także mrożenia kawy. Niska temperatura, która jest sprzymierzeńcem wielu produktów spożywczych, na kawę działa raczej niekorzystnie. Ponadto wilgoć również może powodować psucie się czy też pleśnienie kawy. Dodatkowo łatwo absorbuje zapachy żywności w lodówce, przez to może zmieniać swój smak i aromat. Jednocześnie, warto mieć na uwadze, że właściwość tę można wykorzystać na swoją korzyść. Kawa wsypana do szklanki może być świetnym "odświeżaczem powietrza" do lodówki, ponieważ świetnie pochłania zapachy.
Źródła: terazgotuje.pl, manucafe.pl
Zobacz też:
Nie ocet i nie cytryna. Tylko jeden składnik sprawia, że barszcz jest głęboko czerwony i klarowny
Ani w pudełku, ani w drzwiach lodówki. Tylko tak przechowywane jajka zachowają świeżość
Patent cukiernika na idealną polewę czekoladową. Jest delikatna, błyszcząca i nigdy nie pęka