Reklama
Reklama

Widzisz w jajku białą nitkę? Wiele mówi o jego jakości

Z pewnością zdarzyło ci się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Okazuje się, że obecność białej nitki bardzo dobrze świadczy o jajku.

Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w kuchni Polaków - w końcu bez nich nie przygotuje się jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy, kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem znajduje się w nim jeszcze niewielka, biała nitka, przypominająca wstążkę.

Co to jest biała nitka w jajku?

Wiele osób ma swoje teorie na temat tego, czym jest biała nitka w jajku. Niektórzy twierdzą, że jest to zarodek, z którego powoli zaczął formować się kurczak, dlatego zawsze bardzo skrupulatnie pozbywają się tej części jajka. Czy mają rację? 

Reklama

Biała wstążka pojawiająca się na jajkach w 100 proc. nadaje się do spożycia i z pewnością nie jest małym kurczakiem, którego właśnie pozbawiono życia. Być może pamiętasz z lekcji biologii nazwę chalaza lub skrętka - tak właśnie fachowo nazywa się owa biała wstążka. Jest to struktura, którą znajdziemy niemal w każdym jaju, gdyż odpowiada za ustabilizowanie żółtka oraz umocowanie go w bezpiecznej pozycji w centrum jaja. Chalaza z jednej strony jest przymocowana do żółtka, z drugiej zaś łączy się z błoną pergaminową, która otacza białko.

Przeczytaj też: Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Przepisy na najlepsze farsze do jajek

Czy można jeść jajko z białą nitką?

Warto wiedzieć, że obecność chalazy w jajkach nie jest skazą, a wręcz atutem. Ponieważ skrętki zanikają z czasem, świadczą o tym, że mamy do czynienia ze świeżym produktem, który nie spędził zbyt dużo czasu w transporcie lub na sklepowej półce. Im większe i bardziej widoczne skrętki, tym świeższe jest jajko.

Jeśli jednak ze względów estetycznych wolelibyście uniknąć zjadania skrętek, po prostu usuńcie je delikatnie przy pomocy widelca lub łyżeczki. W żadnym wypadku nie rezygnujcie z jedzenia jajek, gdyż te mają naprawdę zaskakujący wpływ na zdrowie. Chociaż w przeszłości przypisywano im zgubny wpływ na naszą pamięć oraz ciśnienie krwi, obecnie wiemy, że takie twierdzenia można włożyć między bajki.

Naukowcom udało się dowieść, że dzięki zawartości luteiny jaja doskonale wpływają na wzrok oraz zapobiegają zaćmie, uszkodzeniom siatkówki i zwyrodnieniom plamki żółtej. Ponadto, w jajkach znajdziemy unikatowy koktajl witamin, który doskonale wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. O obecność tego produktu w diecie powinny zadbać przede wszystkim osoby, pragnące zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Badania potwierdziły, że zjadanie jajek na śniadanie może przyczynić się do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej. Temat ten został wielokrotnie zbadany i efekt był zawsze podobny - osoby zjadające rano jajka, chudły szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babka wyjdzie puszysta i lekka jak chmurka, żadnego zakalca. Patent jest prosty

Dwa składniki z kuchni i jajka są idealnie zielone. Nie farbuję ich chemią

Jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym? Nie tylko w smaku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja