To prawdziwy superfood - mają mniej cholesterolu i ogrom witamin. Jaja od tej kury są najzdrowsze
Mają oryginalną, zielonkawą skorupkę, dlatego na pewno ich nie pomylisz. Wyróżniają się też bogactwem składników odżywczych, bo są pełne witamin i minerałów. Mają znacznie mniej cholesterolu niż zwykłe kurze jajka. W sklepie szukaj jajek od kury zielononóżki, bo są bardzo zdrowe.
Jajka od kury zielononóżki nie są tak popularne jak te zwykłe kurze czy nawet przepiórcze. Szkoda, bo to jedne z najzdrowszych kurzych jajek, które można jeść. Ich bogaty skład odżywczy przekłada się na wspaniały wpływ na organizm. Przekonaj się, czy jajka od kury zielononóżki są zdrowe.
Kura zielononóżka kuropatwiana to rodzima rasa kur średniej wielkości. Łatwo się je hoduje i poleca tylko do chowu w niedużych stadach, na wolnym wybiegu. Zielononóżka potrafi szybko wyszukiwać pokarm i jest odporna na niskie temperatury oraz choroby. Może być hodowana dla jajek oraz mięsa. Rocznie znosi od 140 do 180 jaj.
Jajka od kur zielononóżek są mniejsze niż tradycyjne. Ważą ok. 60 gramów, podczas gdy klasyczne mogą osiągać ciężar nawet do 73 gramów. Jajka najczęściej mają jasnokremowy kolor, czym odróżniają się od jajek pozostałych odmian. Zdarza się, że skorupka przybiera zielonkawą barwę. Kolor wynika wtedy z obecności barwnika - biliwerdyny - który odkłada się w skorupce podczas formowania jaja w jajowodzie kury. Mają delikatny smak, który doceniają smakosze.
Gdzie kupić jajka od kury zielononóżki? Najczęściej dostępne są w sprzedaży od rolników (również przez internet), jednak ich cena potrafi być wówczas nawet trzykrotnie wyższa niż w przypadku tradycyjnych produktów (ok. 20-30 zł za 10 sztuk). Popularne dyskonty również wprowadzają je cyklicznie do obrotu - 10 jajek można kupić wówczas w cenie ok. 10 złotych.
Przeczytaj też: Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Te przepisy powinien znać każdy
Jajka od kury zielononóżki są hodowane nie tylko dla smaku, ale też cennych właściwości. Uznawane są za superżywność, która dostarcza niezbędnych wartości odżywczych do organizmu. Czy jajka od kury zielononóżki są zdrowe? Jak najbardziej.
Wyróżniają się bogatym składem. Są znaczącym źródłem aminokwasów egzogennych (lizozymu, lecytyny, cystatyny i fosfityny), czyli takich, których organizm nie wytwarza, a potrzebuje dla utrzymania dobrej kondycji. Dostarczają również witamin (w tym A, E, D, K i B12) oraz minerałów (potas, wapń, magnez, cynk i fosfor). Można w nich także znaleźć cholesterol (ok. 150 g w 100 g), jednak jest go o ok. 30 proc. mniej niż w innych jajkach (ok. 200-250 g w 100 g). Co więcej, zawierają o ok. 10-12 proc. więcej "dobrego" cholesterolu HDL i ok. 14 proc. mniej tego "złego", czyli LDL. W ich składzie wyróżnić można zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym z grupy omega-3 i omega-6.
Dlaczego warto jeść jajka od kury zielononóżki? Dzięki aminokwasom i przeciwutleniaczom działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz opóźniają starzenie się organizmu. Zawarta w nich witamina D wspiera odporność i zdrowie układu kostno-mięśniowego. Z kolei witamina E, która jest silnym antyoksydantem, wpływa na zdrowy i młody wygląd skóry. Witamina K usprawnia proces krzepnięcia krwi, a witamina A - dba o dobry stan narządu wzroku.
Kto powinien jeść jajka od kury zielononóżki? Mogą po nie sięgać sportowcy i osoby na diecie odchudzającej, które potrzebują uzupełniać niezbędne wartości odżywcze, jednocześnie nie dostarczając dużych porcji kalorii. Są zalecane także kobietom w ciąży i dzieciom - ze względu na bogaty skład. Także osoby z nadciśnieniem czy wrażliwszym układem pokarmowym mogą włączyć je do diety.
W sklepie najczęściej sięgamy po dostępne - tradycyjne lub ulubione - produkty. Warto jednak od czasu do czasu przełamać rutynę i sięgnąć po coś nowego, szczególnie jeśli produkt jest zdrowszy od tego klasycznie nabywanego. Czym się różnią jajka od zielononóżki od zwykłych jaj?
- Kupując jajka od zielononóżki, masz pewność, że zwierzęta były dobrze traktowane. To rasa ptaków, która wykazuje się agresją, gdy chowana jest w dużych stadach i zamkniętych klatkach. Jajka pochodzą więc od kur z wolnego wybiegu, najczęściej z ekologicznych hodowli.
- Zwykłe jajka są większe od tych od zielononóżki. Ta rasa kur jest nieco mniejsza, dlatego znosi też mniejsze jajka. Zwykłe jajka mają też ciemniejszą skorupkę. Jajka od kury zielononóżki są jaśniejsze. W środku mają też większe żółtko.
- Jajka różnią się też smakiem i wartościami odżywczymi. Mniejsze jajka od zielononóżek są delikatniejsze i mają mniej cholesterolu. Za to bogatsze są w aminokwasy, niezbędne do utrzymania prawidłowej kondycji organizmu.
Źródło: terazgotuje.pl, i-rolnik.pl
Zobacz też:
Najstarsza ryba wędrowna - wyjątkowo smaczna, prawie nie ma ości. Rzadko jemy, bo jest droga