Reklama
Reklama

Wrzuć do garnka podczas gotowania kalafiora. Będzie bialutki, a w domu rozniesie się przyjemny aromat

Ma mało kalorii, wspiera naszą odporność i pomaga w profilaktyce nowotworów. Mowa o kalafiorze - prawdziwym kulinarnym bohaterze sezonu letniego. Zobacz, jak go ugotować, aby był śnieżnobiały i pachniał tak cudownie, że nikt mu się nie oprze.

Gdy trwa sezon na kalafior, jedz go jak najczęściej - kulinarne zastosowania tego warzywa są przeróżne, każde to gwarancja doskonałego smaku. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po to warzywo, ale też jak odpowiednio je gotować.

Warto często jeść kalafior

Delikatny, subtelny smak kalafiora to niejedyny powód, dla którego warto jak najczęściej po niego sięgać. W sezonie jedz go także ze względu na prozdrowotne właściwości, a tych ma naprawdę sporo.

Kalafior zawiera całe mnóstwo witamin i składników mineralnych - m.in. witaminę C, K a także witaminy z grupy B. To właśnie one sprawiają, że włączenie kalafiora do diety pomaga we wspieraniu prawidłowego działania układu odpornościowego, korzystnie działa także na prawidłowe krzepnięcie krwi. Warzywo to zawiera także kwas foliowy, jest więc szczególnie wskazane w diecie kobiet ciężarnych.

Reklama

Kalafior ma także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu śmiało sięgać po niego mogą także osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. Nie bez znaczenia jest także fakt, że warzywo to zawiera sulforafan - związek o silnych właściwościach antynowotworowych. 

Ponadto kalafior wspiera detoksykację organizmu, korzystnie wpływa również na pracę wątroby.

Sprawdź także: Koktajle z truskawek na odchudzanie. Te dodatki sprawią, że kilogramy będą szybciej ubywać

Co zrobić, żeby kalafior był biały i pachniał?

Warzywo to jednak ma charakterystyczny zapach, który niektórym osobom może przeszkadzać. Na szczęście istnieją sposoby, aby go wyeliminować, a do tego sprawić, że warzywo nawet po ugotowaniu zachowa swój biały kolor. 

Co zrobić, żeby kalafior był biały i pachniał przyjemnie? Sposobów jest kilka. Jeden z nich to dodanie do garnka z wrzątkiem do gotowania kalafiora łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli i dwóch liści laurowych. Inna opcja to wlanie do garnka odrobiny mleka lub kilku kropel soku z cytryny. Niektóre gospodynie, aby zneutralizować nieprzyjemny zapach warzywa, wrzucają do garnka kawałek chleba zawinięty w gazę - skutecznie pochłania on drażniący aromat i sprawia, że w kuchni unosi się łagodna woń.

Tak przygotowany kalafior będzie pysznym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem - na przykład dodatkowo podsmażony na maśle i posypany bułką tartą, dodany do zapiekanki czy do warzywnego curry.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jak wydrylować wiśnie bez drylownicy? Sposób mojej babci jest genialny

Ile soli dodać do ogórków, żeby nie były miękkie? Stara receptura na twarde i chrupiące kiszone

Delikatne i puszyste kluski śląskie. Wypróbuj tego przepisu, nie wrócisz do innego

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kalafior