Zamiast liści winogron lub porzeczki, dodaję coś innego. Ogórki kiszone wychodzą twarde i chrupiące
Sezon ogórkowy w pełni, robimy z nich mizerię, tzatziki, dodajemy do kanapek i sałatek. Każda doświadczona gospodyni właśnie teraz zabiera się również za kiszenie ogórków. W internecie znajdziecie tysiące przepisów na idealne małosolne, lub kiszone. Dziś zdradzimy ci nieoczywisty trik, dzięki którym ogórki wychodzą twarde i chrupiące.
Ogórki kiszone należą do naturalnych probiotyków, mają genialny wpływ na mikroflorę jelitową, oraz odporność organizmu. Zawierają witaminę C, która nie tylko korzystnie wpływa na układ immunologiczny, ale i ma działanie przeciwutleniające. Obecna jest tu także witamina B, oraz minerały, magnez, wapń, potas, czy żelazo. W ogórkach kiszonych znajduje się również błonnik pokarmowy, który korzystnie działa na trawienie, odpowiada za prawidłową pracę jelit, a także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Co więcej, produkt ten jest niskokaloryczny, dlatego bez obaw można jeść je na diecie odchudzającej. Niewiele osób wie, że ogórki kiszone świetnie wpływają również na urodę, wspierając kondycję włosów, skóry i paznokci.
Jak widać ogórki kiszone to prozdrowotna bomba, dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej. Najlepsze będą oczywiście te zrobione własnoręcznie w domu. Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Podpowiadamy.
Jeśli chcemy, żeby nasze ogórki kiszone wyszły idealne, podczas zakupów powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, jakie egzemplarze wrócą z nami do domu. Wybieraj jędrne i twarde ogórki bez śladów uszkodzeń i plam. Powinny być średniej wielkości i mieć ładny, intensywny kolor. Zbyt duże sztuki z dużym prawdopodobieństwem będą miękkie i puste w środku.
Ogórki przed kiszeniem należy również dobrze umyć. Warto namoczyć je także przez półgodziny w bardzo zimnej wodzie. Pamiętaj także, aby ciasno upychać je w słoiku. Swój niepowtarzalny smak, ogórki kiszone, zawdzięczają wyrazistym dodatkom, takim jak ząbki czosnku, korzeń chrzanu, gorczyca oraz baldachy kopru. One również powinny być świeże, jędrne i pozbawione skaz. Przyprawy zapobiegają także psuciu się ogórków. Nie zapomnij także o solance, klasyczne proporcje na solankę to łyżka soli na litr wody.
Aby ogórki wyszły pyszne i jędrne, zadbaj również o to, aby użyć odpowiednich słoików. Powinny być czyste, wyparzone i nieuszkodzone, to samo dotyczy również zakrętek.
Sprawdzonym patentem na to, żeby ogórki były twarde, stosowanym przez nasze babcie, jest także dodawanie do ogórków kiszonych liści. Najczęściej używa się liści drzew i krzewów owocowych, malin, porzeczki, winogron, wiśni, a także dębu. Dodatek ten oprócz twardości wpływa na dodatkowe walory smakowe ogórków. Można dorzucić również szałwię lub estragon.
Jeżeli nie masz dostępu do świeżych liści, możesz zastosować inny ciekawy patent. Dodaj do ogórków kiszonych czarnej herbaty liściastej, w jej składzie znajdują się garbniki roślinne, które zapobiegną psuciu i mięknięciu ogórków. Do słoika wystarczy wrzucić 2-3 łyżeczki.
Źródła: kadax.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak szybko obrać czosnek? Wypróbuj najlepszy ze sposobów
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło