Zamrożone masło odmrażaj tylko tak. To jedyny bezpieczny sposób
Regularne ceny masła często powodują u klientów spore zaskoczenie. Chcąc zadbać o domowy budżet, wiele osób zamiast wrzucać je do koszyka, czeka, aż pojawi się w promocji. Jednak okazje wiążą się często z zakupem trzech, a nawet pięciu sztuk naraz. Oczywiście, nie każda rodzina jest w stanie zużyć kilka kostek przed upływem ich terminu ważności. Tu pojawia się pytanie, czy można mrozić masło? Postaramy się na nie odpowiedzieć w poniższym artykule.
Masło to obecnie produkt dość kontrowersyjny. Miłośnicy tradycyjnej kuchni nie wyobrażają sobie zastępować go roślinnymi odpowiednikami, takimi jak margaryna czy oleje. W opozycji są osoby, które obawiają się szkodliwego wpływu nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w maśle. Najczęściej wspomina się o tym, że podwyższają one poziom "złego" cholesterolu we krwi. Trudno jednak nie zgodzić się z faktem, że masło doskonale podkreśla smak wielu potraw, od jajecznicy po domowe wypieki. Zawiera również witaminy A, D, E i K, mają one korzystny wpływ na wzmocnienie kości i zębów, pomagają dbać o zdrowie oczu, wpływają pozytywnie na odporność, oraz kondycję skóry. Dlatego warto kierować się zasadą umiaru i od czasu do czasu dodać je do swojego jadłospisu. Jeśli kupiłeś kilka kostek masła na zapas, możesz chcieć je zamrozić. Podpowiemy ci, jak robić to w prawidłowy sposób.
Sprawdź także: Co roku robię domowy olej z pestek dyni. Jest smakowity i zbija wysoki cholesterol
Na początku warto wspomnieć o tym, że mrożenie to jeden z najlepszych sposobów konserwacji żywności, a masło jak najbardziej można mrozić. Proces ten nie tylko pomaga przedłużyć zdatność produktu do spożycia, ale i przyczynia się do oszczędzania pieniędzy, ponieważ nie marnujemy jedzenia. Jeśli skorzystałeś z promocji na masło i zaopatrzyłeś się w kilka kostek, część z nich najlepiej od razu wrzuć do zamrażalnika. Pamiętaj, że tłuszcze chłoną zapach, dlatego przechowuj je w oryginalnym opakowaniu, ewentualnie wykorzystaj torebki foliowe lub pudełka przeznaczone do użytku w niskiej temperaturze. Jeśli na co dzień zużywasz niewielkie ilości masła, możesz je poporcjować i włożyć do pojedynczych opakowań, dzięki czemu wyciągniesz z zamrażarki taką ilość, jaka jest ci akurat potrzebna. Staraj się przeprowadzić cały proces w miarę szybko, aby nie wykładać roztopionego już masła do zamrażalnika.
Warto pamiętać, że mrożenie masła na granicy terminu przydatności, lub co gorsza tego już przeterminowanego, nie będzie dobrym rozwiązaniem. Jako długo można przechowywać masło w zamrażarce? Optymalny czas przechowywania masła bez utraty smaku i właściwości to sześć miesięcy.
Rozmrażanie masła nie jest skomplikowanie, jednak należy pomyśleć o tym z wyprzedzeniem. Aby rozmrozić masło wystarczy wyjąć je z zamrażalnika i przełożyć do lodówki, po kilku godzinach będzie odpowiednie do użycia. Jeśli chcesz przyśpieszyć proces, pozostaw je w temperaturze pokojowej, zadbaj jednak o to, aby nie leżało na blacie kuchennym zbyt długo. Jeśli potrzebujesz roztopionego masła do wypieków, rozmroź je w mikrofalówce, uprzednio pozbywając się z niego opakowania. Istnieje także patent z włożeniem zamrożonej kostki masła do wrzątku na kilka sekund.
Budyniowy biszkopt to moje nowe odkrycie. Wychodzi wysoki i puszysty
Źródła: rolnet.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy