Aksamitne ciasto Czekoladowy Raj. Równie dobre co wuzetka czy Czarny Las
Ciasto Czekoladowy Raj prezentuje się niezwykle elegancko. Choć wydaje się, że jego przygotowanie może wymagać trochę pracy i umiejętności, to tak naprawdę każdy sobie z nim poradzi. To połączenie dobrze znanego, czekoladowego biszkoptu z ciekawym nadzieniem. To właśnie krem jest głównym atutem deseru.
Ciasto Czekoladowy Raj to prawdziwa uczta dla miłośników dekadenckiej słodyczy. Delikatny, wilgotny biszkopt czekoladowy w połączeniu z kremem śmietanowo-chałwowym tworzy obłędną kompozycję smaków, która rozpływa się w ustach. Całość wieńczy aksamitna polewa z ciemnej czekolady ozdobiona efektownymi zawijasami z białej czekolady - dzięki temu deser zyskuje elegancki wygląd. Wyborne ciasto zachwyci zarówno podczas uroczystych okazji, jak i w czasie leniwego popołudnia przy filiżance herbaty.
Składniki:
Czekoladowy biszkopt:
- 100 g masła,
- 100 g czekolady deserowej,
- 6 jajek,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 100 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- krem śmietanowo-chałwowy,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 100 g chałwy,
- 250 g serka mascarpone,
- 1-2 łyżki cukru pudru - ewentualnie,
- łyżeczka żelatyny.
Polewa:
- 200 g deserowej czekolady,
- 80 ml śmietany kremówki,
- ok. 50 g białej czekolady,
- pralinki czekoladowe - do wykończenia.
Sposób wykonania:
Przed przystąpieniem do przygotowania biszkoptu wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Połam czekoladę i włóż do metalowej miski. Dodaj miękkie masło i rozpuść całość w kąpieli wodnej, po czym odstaw do lekkiego przestudzenia. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Na wysokich obrotach miksera ubij całe jajka, wsypując w międzyczasie cukier. Miksuj ok. 15 minut. Następnie zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlewaj rozpuszczone masło z czekoladą. Wymieszaj. Odłóż mikser i partiami wsypuj mąkę, mieszając delikatnie łyżką. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do kwadratowej (ok. 22 cm) lub okrągłej foremki (ok. 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wstaw do pieca nagrzanego do 160°C i piecz 40-50 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, całkowicie ostudź, wyłóż z foremki i przetnij na trzy równe blaty.
Przygotuj masę. Żelatynę rozpuść z ok. 80 ml wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Mascarpone utrzyj z pokruszoną chałwą. W oddzielnej misce ubij śmietanę kremówkę na wysokich obrotach miksera. Partiami dodawaj ubitą śmietanę do serowo-chałwowej masy i delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby dosyp nieco cukru pudru. Na koniec dodaj zastygającą żelatynę i wymieszaj do połączenia.
Złóż ciasto. Na dolny blat czekoladowego biszkoptu wyłóż połowę kremu śmietanowo-chałwowego, następnie przykryj drugim plackiem i wyłóż resztę kremu. Rozsmaruj masę, przykryj ostatnim blatem biszkoptu, lekko dociśnij i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie przygotuj polewę. Śmietanę rozpuść w garnku, lecz nie doprowadzaj do wrzenia. W metalowej misce umieść posiekaną ciemną czekoladę i zalej ją gorącą śmietaną (zostaw 3-4 łyżki śmietany). Odstaw na ok. minutę, po czym wymieszaj. To samo zrób z białą czekoladą. Zalej ją małą ilością gorącej śmietany i po czasie wymieszaj. Rozlej ciemną polewę na cieście, natomiast z białej czekolady wykonaj małe ornamenty, wspomóż się wykałaczką, tworząc spiralne zawijasy. Wierzch ciasta udekoruj pralinkami. Ciasto Czekoladowy raj przechowuj w lodówce i zawsze podawaj schłodzone.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia