Reklama
Reklama

Ani pistacja, ani mięta. Zielony kolor tego obłędnego sernika to efekt innej aromatycznej rośliny

Pistacje robią ostatnio wielką karierę i dodawane są do wszelkich potraw. Nadają im zielony kolor i chwytliwe "dubajskie" nazwy. Jednak ten deser swój zielony kolor zawdzięcza zupełnie innemu produktowi. Przedstawiamy przepis na sernik bazyliowy. Choć to zestawienie brzmi kontrowersyjnie, jest naprawdę zaskakująco pyszne.

Sernik bazyliowy jest idealną alternatywą dla swojego pistacjowego odpowiednika. Orzechy są jednym z powszechniejszych alergenów, a ich cena potrafi zwalić z nóg. Bazylia jest zdrowa i nada deserowi wyrazistego posmaku. Przepis jest prosty, a efekt spektakularny. 

Bazyliowy sernik - hit lata

Bazylia kojarzy nam się bardziej z daniami kuchni włoskiej niż z deserami. Jej dominujący smak sprawia, że na myśl od razu przychodzi nam pasta lub pizza. Tymczasem sernik bazyliowy ma dzięki tej przyprawie zaskakująco orzeźwiający smak. Wbrew pozorom nie jest on wytrawny, lecz słodki. Będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które są uczulone na pistacje, tak modne w tym sezonie. Ozdobiony owocami sezonowymi deser zyska na różnorodności. 

Reklama

Sernik bazyliowy jest o wiele zdrowszy niż jego pistacjowy, ciężkostrawny odpowiednik. Ta przyprawa zawiera sporo przeciwutleniaczy i witamin z grupy B, a także witaminę C, A, oraz K. W połączeniu z sokiem z cytryny sernik bazyliowy będzie więc dużą dawką cennych dla zdrowia składników i nie obciąży układu trawiennego. Nawet tłuszcz w nim zawarty ma dobroczynne działanie, bo pomoże we wchłanianiu witamin. Sernik bazyliowy latem daje szybkie orzeźwienie i wygląda bardzo reprezentacyjnie. 

Przeczytaj też: Najlepsze zapiekanki z cukinii. Będziesz rozdawać przepisy sąsiadkom

Sernik bazyliowy - przepis

Przepis na sernik bazyliowy jest prosty i poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. Jest idealny na lato, bo doskonale schładza i orzeźwia. Jak go zrobić krok po kroku? 

Składniki:

  • 500 g twarogu tłustego ( lub dobrego sera sernikowego),
  • 500 g mascarpone,
  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 3 garście świeżej bazylii,
  • 150 g kruchych ciastek,
  • 2 łyżki masła. 

Składniki na wierzch: 

  • 300 g gęstej śmietany 18%,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżka cukru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sezonowe owoce do ozdoby.

Sposób przygotowania: 

Zblenduj ciastka z dwoma łyżkami masła. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, na to nałóż masę ciastkową. Dociśnij całość do dna palcami i włóż do lodówki. 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg przepuść przez maszynkę i wymieszaj z serkiem mascarpone. Oddzielnie zblenduj śmietankę z liśćmi bazylii i dodaj do masy serowej, wymieszaj. Potem stopniowo dodawaj jajka, blendując całość na niskich obrotach.

Rozgrzej piekarnik bez termoobiegu do 175 stopni. Wylej masę serową na ciasteczka w tortownicy i piecz w tej temperaturze przez kwadrans. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 80 minut. 

W czasie pieczenia sernika przygotuj wierzch. Wymieszaj śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny. Wyłóż masę na sernik i piecz jeszcze przez kwadrans. Po tym czasie nie wyciągaj od razu ciasta z piekarnika, lecz pozwól mu powoli ostygnąć, stopniowo otwierając drzwiczki.

Kiedy sernik wystygnie, wyjmij go z tortownicy i włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem przyozdób wierzch sezonowymi owocami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gdy pojawia się na stole, ketchup idzie w odstawkę. Najlepszy dodatek do mięs z grilla

Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend

Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta | serniki