Aromatyczna, rozgrzewająca i nieziemsko smaczna. Na przeziębienie lepsza od rosołu
Gdy tylko czujemy, że zaczyna nas brać choroba, sięgamy po domowe sposoby na wyleczenie, a jednym z nich jest jedzenie rosołu. Wywar od lat stosowany jest jako remedium na przeziębienie. Odkąd jednak trafiłam na ten przepis, rosół poszedł w odstawkę. Zupa z tej receptury wychodzi aromatyczna i niesamowicie rozgrzewająca. Najlepsza na początki choroby.
Rosół od lat uważany jest za remedium na grypę, przeziębienia, katar i gorączkę. Prawie każdy z nas, mówiąc, że "coś go rozbiera" choć raz usłyszał od swojego bliskiego "to przygotuję ci rosół i przejdzie". Złoty warzywno-mięsny wywar rozgrzewa, pomaga walczyć z patogenami i dostarcza cennych witamin, pozwalających na powrót do zdrowia.
Natomiast rosół ma naprawdę dużego konkurenta w tej kategorii. Rozgrzewająca zupa curry to prawdziwa przeciwzapalna bomba. To bogactwo cennych warzyw, a także aromatycznych przypraw. Imbir, kurkuma, chili, czosnek - to one będą walczyć z rozwijającym się przeziębieniem. Do tego dodatek kurczaka obfitującego w białko pomoże szybko stanąć na nogi i przywróci siły.
Aromatyczną zupę curry przygotowuję zawsze wtedy, gdy tylko ktoś z rodziny zaczyna czuć się źle. Już jeden talerz wywaru potrafi porządnie rozgrzać i postawić na nogi. Dla nas jest niezawodna i o wiele lepsza od rosołu. Poza tym jest wyjątkowa smaczna, kremowa i sycąca. To świetny pomysł na jesienny obiad.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 cebule,
- 3 marchewki,
- czerwona papryka,
- papryczka chili,
- kawałek korzenia imbiru,
- korzeń kurkumy lub łyżeczka suszonej kurkumy,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 2 łyżki przyprawy curry,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 500 ml mleczka kokosowego,
- 600 ml wody,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek,
- masło.
Sposób wykonania:
Marchew, cebulę i paprykę umyj i oczyść z niejadalnych części. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, marchew zaś w półksiężyce lub małe plasterki. Posiekaj także czosnek i papryczkę chili.
Na patelni rozgrzej porcję oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć na niego czosnek, paprykę chili, starte na tarce o małych oczkach imbir i kurkumę. Całość podsmażaj, cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło. Po około 2 minutach dodaj cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli.
Następnie do garnka dodaj marchewkę, paprykę i smaż do miękkości marchwi. Po czasie do warzyw dodaj tymianek, 1 łyżkę masła, przyprawę curry, szczyptę soli i pieprzu, całość wymieszaj. Zawartość garnka podlej około 300 ml wody. Całość pozostaw do gotowania na 20 minut.
Kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę. Przypraw go solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a gdy tłuszcz będzie dobrze ciepły, usmaż na nim kurczaka do przyrumienienia.
Usmażonego kurczaka dorzuć do zupy i dolej do niej kolejne 300 ml wody. Dolej także mleczko kokosowe. Całość przypraw do smaku i doprowadź do wrzenia, po tym gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. Rozgrzewająca, aromatyczna zupa curry jest gotowa. Podawaj ją zaraz po przygotowaniu. Sprawdzi się do niej dodatek białego ryżu, makaronu czy domowych chlebków typu pita.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przestałam kupować przyprawę do piernika. Robię sama, wychodzi 100 razy lepsza i jest zdrowsza
Przepis na najlepsze kruche orzeszki z przepysznym kremem. Na święta to must have
Aksamitne ciasto Czekoladowy Raj. Równie dobre co wuzetka czy Czarny Las