Letnia pomidorówka smakuje jak w najlepszej włoskiej restauracji. Sekretem jest przygotowanie pomidorów
Letnia zupa pomidorowa zrobiona w domu może smakować jak danie prosto z najlepszej włoskiej trattorii. Aby tak było wystarczy ci jeden kluczowy sekret – odpowiednie przygotowanie pomidorów. Tylko ten sposób pozwoli na wydobycie najlepszego aromatu. Gdy zaczyna się sezon, musisz zrobić zupę pomidorową z tego przepisu. Latem nie ma sobie równych.
Pyszne, słodkie, dojrzewające na słońcu pomidory już od początku lipca zaczynają pojawiać się na targach, w marketach czy ogródkach. Cieszymy się nimi na kanapkach, w sałatkach, w kompozycjach z aksamitnymi serami i świeżymi ziołami. Masz pomidorowe zatrzęsienie i już nie wiesz, co robić? Tego lata choć raz musisz spróbować zupy pomidorowej na świeżych pomidorach.
Zwykle pomidorową przygotowujemy w bardzo prosty i szybki sposób. W ciągu tygodnia, gdy nie ma czasu na skomplikowane gotowanie, przyrządzana jest na niedzielnym rosole. Opieramy ją na koncentracie lub przecierze z pomidorów. Choć ta wersja jest smaczna i powszechnie lubiana, to warto wypróbować też innych opcji.
Jedną z nich jest sposób na pomidorową ze świeżych pomidorów. Lato jest doskonałym momentem, aby ją zrobić. W tym czasie pomidory mają najlepszy aromat, a przede wszystkim są w niskich cenach.
Sekretem doskonałego aromatu w zupie jest odpowiednie przygotowanie samych warzyw. Co musimy zrobić? Konieczna jest karmelizacja pomidorów. Choć brzmi to tajemniczo i skomplikowanie, to zabieg jest o wiele prostszy, niż się wydaje. W czasie lata musisz wypróbować ten przepis.
Sprawdź także: Zamiast naleśników użyj liści kapusty. Krokiety w wersji dietetycznej
Ten przepis sprawia, że pomidorowa ze świeżych pomidorów smakuje jak z najlepszej włoskiej restauracji. Z każdą łyżką będzie przenosić ciebie i twoich bliskich do słonecznej, gorącej Italii. Przyrządzenie jej jest naprawdę proste. Mimo tego zajmuje nieco więcej czasu, więc warto zostawić ją na weekend lub zacząć dzień wcześniej. Jej aromat płynący ze słodkich pomidorów jest nieziemski.
Składniki:
- 4 duże pomidory malinowe,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 l wody,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- 1 marchew,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1/4 niewielkiego selera bulwiastego,
- 2 skrzydła z kurczaka,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna czarnego pieprzu,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- ulubiony makaron,
- opcjonalnie mozzarella (pokrojona w kostkę).
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku umieść kurczaka, liście laurowe, ziela angielskie, pieprz ziarnisty. Następnie zalej je wodą i garnek ustaw na małym ogniu. Zacznij gotować przez 30 minut.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokrój w kostkę. Po minionym czasie dodaj warzywa i dalej gotuj.
- Po kolejnych 30 minutach dolej do garnka passatę pomidorową.
- Na patelni rozpuść łyżkę masła. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć na niego posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, cały czas mieszając, aż cebula zeszkli się.
- Pomidory umyć i pokrój w drobną kostkę. Następnie dodaj je na patelnię i smaż przez 10 minut. Co chwile mieszaj, pomidory powinny się rozpaść.
- Pomidory przełóż do garnka. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 30 minut.
- W tym czasie w osobnym garnku ugotuj ulubiony, dowolny makaron.
- Pod koniec czasu gotowania do miseczki wlej śmietankę kremówkę. Dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj. Śmietankę z zupą wlej do garnka, cały czas mieszając zawartość garnka.
- Makaron odcedź i wyłóż na talerze. Zalej go gorącą zupą. Opcjonalnie zupę możesz podać z dodatkiem posiekanej mozzarelli. Zamiast makaronu możesz użyć chrupiących grzanek.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku
Gdy nie mam czasu, robię ten makaron. Smakuje wybitnie
Kilka składników i 15 minut roboty. Delikatne niczym puch ciasto zrób od razu z podwójnej porcji