Reklama
Reklama

Masz ochotę na deser z jabłkami? Do kawy zrób rollsy szarlotkowe

W lipcu królują desery z truskawkami w roli głównej, jeśli jednak masz ochotę na mięciutkie drożdżowe bułeczki wypełnione po brzegi jabłkami, przychodzimy z przepisem. Szarlotkowe rollsy na pierwszy rzut oka mogą wyglądać na trudne do przygotowania. Jednak bez obaw, wystarczy trzymać się receptury, a na pewno wyjdą doskonale.

Rollsy szarlotkowe to zawijane drożdżówki z jabłkami, które przypominają nieco popularne ostatniej jesieni cynamonki. Ciasto zrobisz z mąki pszennej, mleka, świeżych drożdży, cukru, jajek i masła. Nadzienie to natomiast jabłka z wyraźną nutą cynamonu. Bułeczki nie tylko wychodzą mięciutkie i pyszne, ale także pięknie prezentują się na stole. To świetny pomysł na rodzinny podwieczorek do kawy lub herbaty. Jeśli zrobisz je raz, z pewnością często będziesz powtarzać ten przepis. 

Sprawdź także: Kakaowy sernik z pomarańczową nutą. Pomysł na deser na weekend

Reklama

Przepis na rollsy szarlotkowe

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę, dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 24 x 36 cm.

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 20 g świeżych drożdży, 
  • 250 ml mleka, 
  • 100 g cukru, 
  • 500 g mąki pszennej, 
  • 1 jajko, 
  • 130 g płynnego masła,  
  • szczypta soli,
  • 3-4 jabłka,  
  • 100 g brązowego cukru,  
  • 2 łyżeczki cynamonu, 
  • sok z 1 cytryny,  
  • 100 g cukru pudru,  
  • 1-2 łyżki wody.

Jak zrobić rollsy szarlotkowe?

Podgrzej mleko do około 37°C. Wymieszaj pokruszone drożdże z 2 łyżkami cukru, a gdy zaczną "pracować", zalej połową mleka i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut (pod przykryciem ściereczki). 

Przesiej przez sitko mąkę i umieść w misie miksera. Dołóż resztę cukru i mleka, jajko, szczyptę soli oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób składniki hakiem na gładkie, elastyczne ciasto. Podczas miksowania dodaj 80 g płynnego, przestudzonego masła.  

Odstaw ciasto w ciepłe miejsce (pod przykryciem) na około 1-1,5 godziny - do czasu, aż co najmniej podwoi swoją objętość. 

W międzyczasie umyj jabłka i obieraczką do warzyw "pokrój" miąższ tak, by powstały długie, dość cienkie plastry. Skrop je sokiem z cytryny (odlej 1 łyżkę do przygotowania lukru), oprósz cukrem i cynamonem. 

Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Uformuj z niego prostokątny placek. Posmaruj go równomiernie resztą masła, a następnie pokryj w całości paskami jabłek i zwiń w ciasny rulon.  

Rulon pokrój na kawałki (około 3-4 cm szerokości). Ułóż je pionowo w wyłożonej papierem do pieczenia formie do ciasta. Rollsy powinny wypełnić całą formę (np. 24x36 cm), leżąc dość blisko siebie. Nie musisz zachowywać dużych odstępów, ponieważ w trakcie pieczenia mają się z sobą posklejać, by przy konsumpcji można je od siebie odrywać. Odstaw rollsy jeszcze na kwadrans w ciepłe miejsce.  

Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw formę z rollsami na środkowy poziom piekarnika i piecz około 30 minut - aż się zarumienią. 

Połącz w misce cukier puder i sok z cytryny. Mieszaj, stopniowo dodając wodę - do uzyskania półpłynnego lukru. Posmaruj przestudzone rollsy lukrem.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Gdy nie mam czasu, robię ten makaron. Smakuje wybitnie

Kilka składników i 15 minut roboty. Delikatne niczym puch ciasto zrób od razu z podwójnej porcji

Letnia pomidorówka smakuje jak w najlepszej włoskiej restauracji. Sekretem jest przygotowanie pomidorów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery