Aromatyczne śledzie pod pierzynką. Hit kuchni kresowej musi zagościć na świątecznym stole
To danie kuchni kresowej świetnie komponuje się z bożonarodzeniowym menu. W te święta zrób wyjątkowe śledzie pod pierzynką - delikatne, a jednocześnie zdecydowane w smaku. Zachwycą gości i domowników, z pewnością jeszcze nie raz je przyrządzisz.
Śledzie często pojawiają się na bożonarodzeniowym stole - i wcale nas to nie dziwi. To ryba prosta w przygotowaniu i bardzo lubiana także dlatego, że można ją przygotować na mnóstwo sposobów.
Tym razem proponujemy śledzie pod pierzynką pochodzące z kuchni kresowej. Niezwykle aromatyczne dzięki obecności w przepisie buraków, cebuli czy ogórków kiszonych, to danie doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego spotkania.
- 3 filety śledziowe (w zaprawie solonej),
- 1 cebula,
- 2 buraki ćwikłowe,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 3 jajka,
- 3 ogórki kiszone (średniej wielkości),
- majonez,
- sól i pieprz do smaku,
- mleko (do moczenia śledzi).
Włóż filety śledziowe do miski z zimną wodą. Pozostaw je tak do chwili, gdy osiągną odpowiedni dla ciebie smak. Jeśli początkowo były bardzo słone, co pół godziny wymień wodę na świeżą. Pod koniec moczenia zalej śledzie niewielką ilością mleka (zamiast wodą) – dzięki temu będą delikatniejsze.
Obierz warzywa korzeniowe i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (buraki gotuj osobno). Gdy warzywa przestygną, zetrzyj je (każde z osobna) na tarce o grubych oczkach. Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Obierz, oddziel białka od żółtek. Białka pokrój w kostkę, a żółtka posiekaj drobno.
Pokrój w kosteczkę ogórki kiszone.
Osusz filety śledziowe ręcznikiem papierowym i pokrój w niewielką kostkę. Posiekaj drobno cebulę. Wymieszaj ze śledziami i rozłóż na całej powierzchni dużego talerza.
Wyłóż na warstwę śledzi z cebulą starte ziemniaki. Jeśli chcesz, oprósz je pieprzem i posmaruj cienką warstwą majonezu. Na warstwę ziemniaków wyłóż warstwę ogórków, a następnie warstwę marchewki, warstwę białek jaj i warstwę buraków. Każdą przekładaj majonezem i – wedle uznania – doprawiaj pieprzem.
Posmaruj majonezem buraczaną warstwę sałatki, nadając jej kopiastą formę. Udekoruj posiekanymi żółtkami.
Śledzie pod pierzynką smakują najlepiej na drugi dzień. Przechowuj je w lodówce.
Zobacz też:
Ciepła przekąska idealna na sylwestra. Zniknie ze stołu jeszcze przed północą
Najprostsze ciasto z pomarańczami. Dzięki jednemu składnikowi przyjemnie chrupie
100 lat temu nie mogło go zabraknąć na świątecznym stole. Na żołądek działa jak balsam