Aromatyczny obiad na co dzień i od święta. Nieoczywiste połączenie, smakuje wybornie
Kurczak z jabłkami i boczkiem to danie, którego urok tkwi w kontrastach. Słodycz owocu i wyrazisty smak mięsa to zestawienie, obok którego trudno jest przejść obojętnie. Kilka podstawowych składników wystarczy, aby zaproponować bliskim wyjątkowy obiad.
To jeden z moich ulubionych obiadów - mięso kurczaka i boczek w zestawieniu z jabłkami smakują wyjątkowo. Chętnie jedzą i starsi, i młodsi, sprawdzi się także na wyjątkowe okazje.
- 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka,
- 6 plastrów boczku surowego wędzonego,
- 1 jabłko,
- 2 ząbki czosnku,
- 1½ łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (+ gałązka świeżego),
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz do smaku,
- masło klarowane (do smażenia).
Umyj i osusz filety z kurczaka. Przekrój je wzdłuż na pół. Rozbij lekko tłuczkiem, starając się nadać każdemu kawałkowi taką samą grubość – dzięki temu równomiernie się upieką.
Połącz oliwę z roztartym w moździerzu rozmarynem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kawałki kurczaka natrzyj marynatą, oprósz solą i pieprzem i odłóż je na pół godziny. Po tym czasie obsmaż krótko i zdejmij z patelni.
Umyj jabłko i usuń z niego gniazdo nasienne. Pokrój owoc na półplasterki. Od razu skrop sokiem z cytryny. Dołóż trochę masła na patelnię, na której smażyło się mięso. Podsmaż jabłko, w trakcie dodając na patelnię miód i cynamon.
Po kilku minutach zdejmij cząstki jabłka z patelni i obłóż nim każdy kawałek kurczaka. Następnie ciasno owiń mięso plastrami boczku i zepnij wykałaczkami.
Przełóż roladki do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około pół godziny. Na ostatnich 5 minut zdejmij przykrycie, by boczek się zarumienił.
Podawaj roladki z kurczaka na gorąco, udekorowane świeżym rozmarynem. Smakują wyśmienicie z dodatkiem pieczonych ziemniaków, ale możesz też zaserwować je np. z ryżem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb w jajku to nadal przysmak w wielu domach. Dodaj te przyprawę, smakuje o niebo lepiej
Zjesz na Podlasiu, ale wywodzi się z Ukrainy. Treściwa zupa, którą naje się cała rodzina
Do zupy brokułowej dodaj chrupiący boczek. Rodzina będzie się zajadać