Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia
Pyszny sernik to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Jeśli w tym roku chciałbyś przetestować nowy przepis na to ciasto, przychodzimy z pomocą. Sernik pomarańczowy jest pyszny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Początek grudnia to idealny czas, aby go przetestować. Rodzina z pewnością chętnie ci pomoże, nie jesteśmy pewni czy w pieczeniu, ale na pewno w konsumpcji gotowego wypieku.
Sernik pomarańczowy jest aksamitny, rozpływający się w ustach, z mocno wyczuwalnym akcentem skórki z pomarańczy. Świetnie będzie się prezentował na świątecznym stole. Wiele gospodyń uważa, że najlepiej smakuje sernik z twarogu tłustego lub półtłustego, który zostanie własnoręcznie zmielony. Jeżeli decydujesz się na użycie twarogu z wiaderka, wybierz ten dobrej jakości, bez zbędnych dodatków. Aby sernik nie pękał i wyszedł idealnie, pamiętaj, aby przestrzegać zaleceń dotyczących temperatury pieczenia, zamieszczonych w przepisie.
Pomarańczowe nuty smakowe zawarte w masie serowej, idealnie będą się komponować z maślanym spodem, oraz czekoladową polewą. Do masy serowej oprócz kandyzowanej skórki możesz dorzucić także rodzynki, niektórzy przepadają za tym połączeniem. Zanim zabierzesz się za pieczenie, koniecznie przygotuj odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się prostokątna forma o wymiarach 30 × 40 cm.
Spód:
- 260 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 120 g zimnego masła,
- 100 g czekolady,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- skórka z 1 pomarańczy.
Warstwa serowa:
- 1 kg sera twarogowego sernikowego, podwójnie mielonego,
- 300 g cukru,
- 250 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 5 jajek w rozmiarze L lub XL,
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego.
Polewa:
- 200 g czekolady,
- 100 g śmietanki 36 proc.
Przygotuj spód. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i zimne, posiekane masło. Najpierw posiekaj wszystko nożem, a następnie utrzyj palcami, aż powstaną mokre okruchy. Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i skórkę pomarańczową. Mieszaj do połączenia. Uformuj kulę i owiń ją w folię spożywczą. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Wyłóż nim formę do pieczenia o wymiarach 30x40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw spód do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza na ok. 10 minut. Wyjmij i lekko przestudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj nią spód.
Przygotuj warstwę serową. W misie utrzyj masę serową na puszystą i gładką konsystencję. Dodaj cukier i śmietanę. Mieszaj na niskiej prędkości, do połączenia. Dodaj jajka, wanilię i skórkę pomarańczową. Miksuj do połączenia przez ok. 1 minutę. Przelej masę na podpieczony spód.
Wstaw sernik do pieca nastawionego na 160 st. Celsjusza. Piecz go przez 75-90 minut, do momentu aż środek ciasta będzie lekko drżeć. Następnie wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki. Pozostaw sernik na 60 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z pieca i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej do temperatury 50 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i pozostaw na minutę. Wymieszaj całość i pozostaw do lekkiego ostudzenia, do momentu rozpoczęcia procesu tężenia. Polewę wylej i rozprowadź na powierzchni sernika pomarańczowego. Wstaw ciasto do lodówki do momentu całkowitego zastygnięcia.
Źródła: terazgoruje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa