Babcie robiły najlepszy, dziś rzadko jemy. Szkoda, bo na jelita działa jak balsam
Kisiel to deser o charakterystycznej konsystencji. Zazwyczaj jest spożywany jako szybka przekąska, gdyż doskonale zaspokaja apetyt na słodkości. Wiele osób może zastanawiać się nad tym, czy kisiel jest zdrowy. Okazuje się, że ze względu na swoje wartości odżywcze, mogą go spożywać osoby będące na dietach odchudzających. Kisiel można kupić w sklepie (wówczas warto zwrócić uwagę na jego skład) bądź przygotować samodzielnie w domu.
Kisiel to gęsty deser, który najczęściej jest przygotowywany z przecieru z owoców oraz mąki ziemniaczanej. Istnieje wiele rozmaitych wariantów rzeczonej przekąski – wszystko zależy od tego, jakich owoców użyjemy.
Wiele osób zastanawia się, czy kisiel jest zdrowy. Okazuje się, że wiele zależy od składników. Owoce, z których przyrządzany jest ów specjał, są źródłem mnóstwa cennych substancji, takich jak witaminy i minerały. Warto jednak uważać na gotowe produkty w proszku. Kisiel sprzedawany w sklepach może zawierać pewne niezdrowe dodatki.
Po kisiel często sięgają osoby, które się odchudzają. Wynika to z faktu, że produkt nie zawiera zbyt wielu kalorii (jedna standardowa szklanka kisielu ma około 170 kcal), a poza tym doskonale zaspokaja ochotę na słodkości. Co więcej, jest lekkostrawny, wobec czego stanowi doskonałą opcję między innymi dla osób mających problemy z układem pokarmowym. Ów produkt to pewnego rodzaju balsam dla jelit – może między innymi wzmacniać ich błonę śluzową.
Przeczytaj też: Przysmak z kuchni babci. Sycący, aromatyczny, lekko ciągnący
Jak już zostało wcześniej wspomniane, kisiel w proszku, który możemy nabyć praktycznie w każdym sklepie, może zawierać niezdrowe dodatki. Z tego powodu, przed zakupem takich produktów, trzeba uważnie zapoznać się ze składem umieszczonym na opakowaniu.
Warto wybierać kisiele, które nie zawierają żadnych substancji słodzących (takich jak maltodekstryna czy syrop glukozowy). Unikajmy także produktów, które mają w składzie wiele konserwantów. Ponadto dobrze jest kierować się zasadą "im krótszy skład, tym lepiej".
Kisiel można przygotować samodzielnie w domu z powszechnie dostępnych składników. Wystarczy użyć owoców (świeżych lub mrożonych), wody oraz mąki ziemniaczanej. Możemy także dodać cukier bądź jego zamiennik, na przykład ksylitol lub stewię.
Do przygotowania domowego kisielu malinowego potrzebne będą:
- 1 l wody,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 garści malin mrożonych (lub świeżych),
- 4 łyżki cukru bądź jego substytutu.
Sposób przygotowania:
- Z 1 litra wody należy odlać 1 szklankę (około 250 ml), a następnie rozpuścić w niej mąkę ziemniaczaną.
- Pozostałe 750 ml wody trzeba zagotować. Do garnka wrzucamy owoce i mieszamy całość. Dodajemy również cukier.
- Po około 30 sekundach uzupełniamy miksturę rozpuszczoną mąką. Kisiel powinien stać się gęsty po mniej więcej 2-3 minutach.
Kisiel można serwować w szklankach, miseczkach lub pucharkach. Warto przyrządzać sobie tego rodzaju przekąskę, ponieważ rewelacyjnie zaspokaja ochotę na coś słodkiego.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Soczyste pieczarki z grilla. Tani sposób na majówkę
Przepis dostałam od koleżanki z Ukrainy. Rodzina już nie chce innych mielonych
Jest uważany za najzdrowszy chleb na świecie. Diabetycy mogą jeść śmiało, bo nie podnosi cukru