Reklama
Reklama

Bajeczne ciasto Śpiąca Królewna. Aksamitne nadzienie i chrupiące dodatki

Chyba każdy pamięta bajkę o Śpiącej Królewnie. Zapadła ona w długi sen, a wybudził ją dopiero pocałunek prawdziwej miłości. Choć bohaterka musiała chwilę poczekać na ratunek ukochanego, to efekt był wart czekania. Podobnie jest z ciastem Śpiąca Królewna. Wymaga ono nieco cierpliwości przy przygotowaniu, ale rezultaty są po prostu bajeczne.

Ciasto Śpiąca Królewna

Ciasto Śpiąca Królewna jest dość pracochłonne, za to iście królewskie. Płaty lekkiego i nieco kruchego ciasta przenikają się z aksamitną masą budyniową, a całość wieńczy chrupiąca, orzechowa dekoracja. Jeśli chcesz zaimponować gościom, to przygotuj właśnie ten deser - widać, że wymaga dużej precyzji przy przygotowaniu. 

Warto podkreślić też, że na stole prezentuje się niezwykle okazale i apetycznie, dlatego może posłużyć nawet za przepyszny torcik urodzinowy. Podczas przyrządzania wykonasz ciasto, krem i posypkę z orzechów. Poszczególne etapy robienia deseru nie są trudne, ale po prostu czasochłonne. 

Ciasto Śpiąca Królewna - przepis

Składniki:

Składniki na ciasto: 

  • 150 g masła, 
  • 500 g mąki, 
  • jajko, 
  • 2 łyżki octu,
  • 200 ml wody. 

Składniki na krem: 

  • 4 żółtka, 
  • 150 g cukru, 
  • 800 ml mleka, 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (80 g), 
  • 100 g masła, 
  • opakowanie cukru z naturalnym ekstraktem z wanilii (16 g), 
  • 400 g masy krówkowej, 
  • 200 ml śmietany kremówki (30%).

Dodatkowo: 

  • 100 g posiekanych orzechów (np. nerkowców).

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. Pokrój schłodzone masło w kostkę, połącz na stolnicy z mąką i przesiekaj nożem. Dodaj jajko, ocet i wodę. Połącz wszystkie składniki i energicznie wyrób z nich gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na około godzinę do lodówki. 

Podziel schłodzone ciasto na 15 części. Przygotuj obręcz o średnicy około 22 cm (może to być element tortownicy, ale też np. talerz tej wielkości). Po kolei rozwałkowuj każdą porcję ciasta na cienki placek i obręczą wycinaj z niego koło (odkładaj na bok pozostałe ciasto). Następnie przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kilka minut (aż ciasto się zarumieni). Wypiecz w ten sposób 16 płatów ciasta (ostatni z połączonych skrawków ciasta, które pozostały). Odłóż do wystudzenia. 

Przygotuj krem. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu rozpuść proszek na budyń w około 200 ml mleka. Resztę mleka zagotuj w rondelku. Delikatnie wymieszaj masę z żółtek z zaczynem na budyń. Przelej cienką strużką do gotującego się mleka, cały czas mieszając je tak, by nie powstały grudki. Gotuj na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Zdejmij z palnika, przykryj rondelek i odstaw do całkowitego wystudzenia.  

Utrzyj masło z cukrem waniliowym na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj przestudzony budyń, na przemian z masą krówkową. 

Ubij na sztywno mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Delikatnie wymieszaj z kremem budyniowo-kajmakowym.  

Przełóż kremem blaty ciasta (część odstaw na kolejny dzień). Dociśnij lekko gotowe ciasto, owiń folią spożywczą i włóż na co najmniej kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). 

Ciasto rozwiń, brzegi posmaruj resztką kremu, posiekaj orzechy i udekoruj brzeg ciasta (wciśnij orzechy w świeżo wysmarowany krem). Włóż jeszcze na godzinę do lodówki, a potem podawaj gościom. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | torty