Bajeczne ciasto Śpiąca Królewna. Aksamitne nadzienie i chrupiące dodatki
Chyba każdy pamięta bajkę o Śpiącej Królewnie. Zapadła ona w długi sen, a wybudził ją dopiero pocałunek prawdziwej miłości. Choć bohaterka musiała chwilę poczekać na ratunek ukochanego, to efekt był wart czekania. Podobnie jest z ciastem Śpiąca Królewna. Wymaga ono nieco cierpliwości przy przygotowaniu, ale rezultaty są po prostu bajeczne.
Ciasto Śpiąca Królewna jest dość pracochłonne, za to iście królewskie. Płaty lekkiego i nieco kruchego ciasta przenikają się z aksamitną masą budyniową, a całość wieńczy chrupiąca, orzechowa dekoracja. Jeśli chcesz zaimponować gościom, to przygotuj właśnie ten deser - widać, że wymaga dużej precyzji przy przygotowaniu.
Warto podkreślić też, że na stole prezentuje się niezwykle okazale i apetycznie, dlatego może posłużyć nawet za przepyszny torcik urodzinowy. Podczas przyrządzania wykonasz ciasto, krem i posypkę z orzechów. Poszczególne etapy robienia deseru nie są trudne, ale po prostu czasochłonne.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 150 g masła,
- 500 g mąki,
- jajko,
- 2 łyżki octu,
- 200 ml wody.
Składniki na krem:
- 4 żółtka,
- 150 g cukru,
- 800 ml mleka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego (80 g),
- 100 g masła,
- opakowanie cukru z naturalnym ekstraktem z wanilii (16 g),
- 400 g masy krówkowej,
- 200 ml śmietany kremówki (30%).
Dodatkowo:
- 100 g posiekanych orzechów (np. nerkowców).
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Pokrój schłodzone masło w kostkę, połącz na stolnicy z mąką i przesiekaj nożem. Dodaj jajko, ocet i wodę. Połącz wszystkie składniki i energicznie wyrób z nich gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na około godzinę do lodówki.
Podziel schłodzone ciasto na 15 części. Przygotuj obręcz o średnicy około 22 cm (może to być element tortownicy, ale też np. talerz tej wielkości). Po kolei rozwałkowuj każdą porcję ciasta na cienki placek i obręczą wycinaj z niego koło (odkładaj na bok pozostałe ciasto). Następnie przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kilka minut (aż ciasto się zarumieni). Wypiecz w ten sposób 16 płatów ciasta (ostatni z połączonych skrawków ciasta, które pozostały). Odłóż do wystudzenia.
Przygotuj krem. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu rozpuść proszek na budyń w około 200 ml mleka. Resztę mleka zagotuj w rondelku. Delikatnie wymieszaj masę z żółtek z zaczynem na budyń. Przelej cienką strużką do gotującego się mleka, cały czas mieszając je tak, by nie powstały grudki. Gotuj na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Zdejmij z palnika, przykryj rondelek i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Utrzyj masło z cukrem waniliowym na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj przestudzony budyń, na przemian z masą krówkową.
Ubij na sztywno mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Delikatnie wymieszaj z kremem budyniowo-kajmakowym.
Przełóż kremem blaty ciasta (część odstaw na kolejny dzień). Dociśnij lekko gotowe ciasto, owiń folią spożywczą i włóż na co najmniej kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Ciasto rozwiń, brzegi posmaruj resztką kremu, posiekaj orzechy i udekoruj brzeg ciasta (wciśnij orzechy w świeżo wysmarowany krem). Włóż jeszcze na godzinę do lodówki, a potem podawaj gościom.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut