Banalnie prosty sernik Oreo. Delikatna masa i chrupiący spód
Lubisz piec domowe ciasta, ale nie przepadasz za trudnymi recepturami? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na sernik oreo. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, a smakuje doskonale. Ten deser to połączenie mocno czekoladowego, ciasteczkowego spodu, oraz delikatnej masy serowej, która zaskakuje chrupiącymi kawałkami ciastek.
Sernik Oreo to deser dla miłośników słodkości w każdym wieku. Spód z ciasteczek i kremowy ser nadziany wręcz okruchami sprawiają, że każdy będzie sięgał po kolejne kawałki. To ciasto sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta - bo przyrządzisz je łatwo i szybko. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Sernik wychodzi tak pyszny, że na pewno nie skończy się na jednym kawałku.
Sprawdź także: Pomysły na ciasta z patelni. Szybkie, smaczne i za niewielkie pieniądze
Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 22 cm.
Spód:
- 350 g ciasteczek oreo,
- 60 g masła.
Warstwa serowa:
- 1 kg sera sernikowego,
- 230 g ciasteczek oreo,
- 5 jajek w rozmiarze L lub XL,
- 200 g cukru,
- 120 g śmietany 18 proc.,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Przygotuj spód. Do misy robota kuchennego włóż ciasteczka oreo i zmiel je na drobne okruchy. Dodaj masło i zmiksuj całość do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Masą ciasteczkową wylep spód tortownicy. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut. Wyjmij.
Przygotuj warstwę serową. W misie utrzyj ser na gładką i jednolitą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Następnie dołóż cukier, śmietanę, budynie i ekstrakt waniliowy. Miksuj na niskich obrotach do połączenia. Ciasteczka oreo pokrusz na dość grube kawałki nad miską z masą serową. Wmieszaj ciasteczka ostrożnie za pomocą szpatułki.
Masę przelej na podpieczony spód i wstaw całość ponownie do piekarnika na ok. 60 minut. Środek ciasta powinien być lekko chwiejny. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Studź sernik w ten sposób przez ok. 30 minut, a następnie wyjmij go z pieca i pozostaw na blacie na kolejną godzinę. Schowaj ciasto do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Sernik Oreo podawaj na zimno. Przechowuj go pod przykryciem w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową
Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość
Wyraziste skrzydełka w glazurze. Mięso wychodzi obłędnie miękkie i soczyste