Reklama
Reklama

Banalnie prosty sernik Oreo. Delikatna masa i chrupiący spód

Lubisz piec domowe ciasta, ale nie przepadasz za trudnymi recepturami? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na sernik oreo. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, a smakuje doskonale. Ten deser to połączenie mocno czekoladowego, ciasteczkowego spodu, oraz delikatnej masy serowej, która zaskakuje chrupiącymi kawałkami ciastek.

Sernik Oreo to deser dla miłośników słodkości w każdym wieku. Spód z ciasteczek i kremowy ser nadziany wręcz okruchami sprawiają, że każdy będzie sięgał po kolejne kawałki. To ciasto sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta - bo przyrządzisz je łatwo i szybko. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Sernik wychodzi tak pyszny, że na pewno nie skończy się na jednym kawałku. 

Sprawdź także: Pomysły na ciasta z patelni. Szybkie, smaczne i za niewielkie pieniądze

Reklama

Przepis na sernik Oreo

Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 22 cm. 

Spód: 

  • 350 g ciasteczek oreo, 
  • 60 g masła. 

Warstwa serowa: 

  • 1 kg sera sernikowego, 
  • 230 g ciasteczek oreo, 
  • 5 jajek w rozmiarze L lub XL, 
  • 200 g cukru, 
  • 120 g śmietany 18 proc., 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego, 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Jak zrobić sernik Oreo?

Przygotuj spód. Do misy robota kuchennego włóż ciasteczka oreo i zmiel je na drobne okruchy. Dodaj masło i zmiksuj całość do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Masą ciasteczkową wylep spód tortownicy. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut. Wyjmij. 

Przygotuj warstwę serową. W misie utrzyj ser na gładką i jednolitą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Następnie dołóż cukier, śmietanę, budynie i ekstrakt waniliowy. Miksuj na niskich obrotach do połączenia. Ciasteczka oreo pokrusz na dość grube kawałki nad miską z masą serową. Wmieszaj ciasteczka ostrożnie za pomocą szpatułki. 

Masę przelej na podpieczony spód i wstaw całość ponownie do piekarnika na ok. 60 minut. Środek ciasta powinien być lekko chwiejny. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Studź sernik w ten sposób przez ok. 30 minut, a następnie wyjmij go z pieca i pozostaw na blacie na kolejną godzinę. Schowaj ciasto do lodówki na co najmniej 5 godzin. 

Sernik Oreo podawaj na zimno. Przechowuj go pod przykryciem w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz

Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: serniki | ciasta