Reklama
Reklama

Bardzo proste, zdrowa i niezwykle smaczna. Przepis na idealną sałatkę do obiadu

Idealnie sprawdzi się na szybki lunch, obiad, lub lekką kolację. Sałatka rozmaitości łączy w sobie miks różnych sałat, zielonego ogórka, pomidory, oraz niezwykle zdrowe orzeszki piniowe. Zaserwuj ją z kawałkiem kurczaka lub rybą, domowymi frytkami lub ziemniakami. Otrzymasz proste i zdrowe danie, idealne również dla osób, które chcą zredukować nieco masę ciała.

Sałatka rozmaitości to idealna propozycja na lekki, kolorowy i pełen witamin posiłek. Możesz użyć tutaj dowolnego miksu sałat, dobrze sprawdzi się połączenie rukoli, roszponki, sałaty lodowej i radicchio. Dorzuć także kilka słodkich pomidorków koktajlowych, praz świeżego, chrupiącego ogórka. Orzeszki piniowe nie tylko przyjemnie chrupią, ale i są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, oraz witaminy z grupy B, witaminy E i K, oraz magnezu, cynku, fosforu i żelaza. Taka sałatka będzie nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. 

Reklama

Sprawdź także: Każdy diabetyk powinien mieć w szafce. Błyskawicznie obniżają poziom cukru

Przepis na sałatkę rozmaitości 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 1 garść rukoli, 
  • 1 garść roszponki, 
  • 4-5 liści sałaty lodowej lub masłowej (opcjonalnie), 
  • ½ główki radicchio (lub innej czerwonej sałaty), 
  • 1 ogórek świeży, 
  • 1 garść pomidorków koktajlowych (lub 2 średnie pomidory), 
  • 2 łyżki pestek słonecznika lub orzeszków piniowych, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,  
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę rozmaitości? 

Dokładnie opłucz obydwa rodzaje sałaty pod bieżącą wodą i osusz w wirówce lub z pomocą ręcznika papierowego. Porwij na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski. Ogórka pokrój w półplasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki (lub pokrój większe pomidory w kostkę). Dorzuć te warzywa do miski z mixem sałat. 

Na suchej patelni lekko podpraż orzeszki piniowe, aż lekko się zarumienią i zaczną pachnieć. Następnie przygotuj dressing. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. 

Wymieszaj wszystko. Polej sałatkę rozmaitości dressingiem tuż przed podaniem, dokładnie wymieszaj i posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sałatka na lunch, kolację, lub wizytę gości. Sekretem są chrupiące warzywa i jogurtowy sos

Najprostsze ciasto na świecie. Kryje w sobie delikatne, soczyste owoce

Roladki z szynki na śniadanie wielkanocne. Znikną z talerza pierwsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki