Bardzo proste, zdrowa i niezwykle smaczna. Przepis na idealną sałatkę do obiadu
Idealnie sprawdzi się na szybki lunch, obiad, lub lekką kolację. Sałatka rozmaitości łączy w sobie miks różnych sałat, zielonego ogórka, pomidory, oraz niezwykle zdrowe orzeszki piniowe. Zaserwuj ją z kawałkiem kurczaka lub rybą, domowymi frytkami lub ziemniakami. Otrzymasz proste i zdrowe danie, idealne również dla osób, które chcą zredukować nieco masę ciała.
Sałatka rozmaitości to idealna propozycja na lekki, kolorowy i pełen witamin posiłek. Możesz użyć tutaj dowolnego miksu sałat, dobrze sprawdzi się połączenie rukoli, roszponki, sałaty lodowej i radicchio. Dorzuć także kilka słodkich pomidorków koktajlowych, praz świeżego, chrupiącego ogórka. Orzeszki piniowe nie tylko przyjemnie chrupią, ale i są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, oraz witaminy z grupy B, witaminy E i K, oraz magnezu, cynku, fosforu i żelaza. Taka sałatka będzie nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa.
Sprawdź także: Każdy diabetyk powinien mieć w szafce. Błyskawicznie obniżają poziom cukru
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 garść rukoli,
- 1 garść roszponki,
- 4-5 liści sałaty lodowej lub masłowej (opcjonalnie),
- ½ główki radicchio (lub innej czerwonej sałaty),
- 1 ogórek świeży,
- 1 garść pomidorków koktajlowych (lub 2 średnie pomidory),
- 2 łyżki pestek słonecznika lub orzeszków piniowych,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Dokładnie opłucz obydwa rodzaje sałaty pod bieżącą wodą i osusz w wirówce lub z pomocą ręcznika papierowego. Porwij na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski. Ogórka pokrój w półplasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki (lub pokrój większe pomidory w kostkę). Dorzuć te warzywa do miski z mixem sałat.
Na suchej patelni lekko podpraż orzeszki piniowe, aż lekko się zarumienią i zaczną pachnieć. Następnie przygotuj dressing. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Wymieszaj wszystko. Polej sałatkę rozmaitości dressingiem tuż przed podaniem, dokładnie wymieszaj i posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka na lunch, kolację, lub wizytę gości. Sekretem są chrupiące warzywa i jogurtowy sos
Najprostsze ciasto na świecie. Kryje w sobie delikatne, soczyste owoce
Roladki z szynki na śniadanie wielkanocne. Znikną z talerza pierwsze