Bardzo szybki obiad, każdemu posmakuje. Przepis na makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym
Włoska pasta to jeden z najszybszych sposobów na smakowity i pożywny obiad. Jeśli dobrze zorganizujesz sobie pracę, makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym przygotujesz w dosłownie 20 minut.
Są takie dni, że czasu na zrobienie obiadu jest niewiele, wtedy takie szybkie przepisy ratują sytuację. Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym to zawsze dobry pomysł na sycące danie.
Przygotuj następujące składniki:
- 250 g makaronu fusilli (świderków),
- 400 g filetu z piersi kurczaka,
- 3-4 pomidory (około 400 g),
- 1 średnia czerwona papryka,
- 1 mała cukinia,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki curry,
- sól, pieprz, chili (do smaku),
- 1-2 łyżki masła klarowanego,
- oliwa z oliwek,
- mały pęczek szczypiorku,
- 50 g sera typu parmezan.
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
Kiedy makaron będzie się gotować, oczyść filet z kurczaka (z błonek, chrząstek i włókien) i pokrój w niewielką kostkę. Oprósz słodką papryką i curry.
Umyj warzywa (pomidory, paprykę, cukinię). Z papryki usuń gniazdo nasienne. Pokrój warzywa w dużą kostkę. Ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dołóż obrane ząbki czosnku (w całości). Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz przez 10 minut. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Kiedy warzywa będą się piekły, pokrój cebulę w piórka i zeszklij na maśle klarowanym. Przełóż do garnka. Dołóż upieczone warzywa i całość zblenduj na gładki sos.
Na patelni, na której smażyła się cebula, usmaż mięso (jeśli to konieczne, dołóż trochę masła). Dołóż do garnka z sosem. Całość zagotuj. Dopraw go do smaku solą i pieprzem i chili.
Połącz sos z makaronem. Rozłóż na talerze. Oprósz startym na tarce o drobnych oczkach serem i posiekanym szczypiorkiem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny kociołek z warzywami. Nie ma lepszego obiadu na 2 dni
Babcia zawsze robiła ten barszcz w Wielki Piątek. Aromatyczny, sycący, tego smaku się nie zapomina
Bez tego składnika wielkanocny żurek jest słaby. Według Makłowicza to "nędzny żureczek”