Reklama
Reklama

Bardzo szybki obiad, każdemu posmakuje. Przepis na makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym

Włoska pasta to jeden z najszybszych sposobów na smakowity i pożywny obiad. Jeśli dobrze zorganizujesz sobie pracę, makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym przygotujesz w dosłownie 20 minut.

Są takie dni, że czasu na zrobienie obiadu jest niewiele, wtedy takie szybkie przepisy ratują sytuację. Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym to zawsze dobry pomysł na sycące danie. 

Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym - lista składników

Przygotuj następujące składniki: 

Reklama
  • 250 g makaronu fusilli (świderków), 
  • 400 g filetu z piersi kurczaka, 
  • 3-4 pomidory (około 400 g), 
  • 1 średnia czerwona papryka, 
  • 1 mała cukinia, 
  • 1 mała cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • ½ łyżeczki curry, 
  • sól, pieprz, chili (do smaku), 
  • 1-2 łyżki masła klarowanego, 
  • oliwa z oliwek, 
  • mały pęczek szczypiorku, 
  • 50 g sera typu parmezan.

Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym - przepis

Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź. 

Kiedy makaron będzie się gotować, oczyść filet z kurczaka (z błonek, chrząstek i włókien) i pokrój w niewielką kostkę. Oprósz słodką papryką i curry.  

Umyj warzywa (pomidory, paprykę, cukinię). Z papryki usuń gniazdo nasienne. Pokrój warzywa w dużą kostkę. Ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dołóż obrane ząbki czosnku (w całości). Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz przez 10 minut. Odstaw do lekkiego przestudzenia. 

Kiedy warzywa będą się piekły, pokrój cebulę w piórka i zeszklij na maśle klarowanym. Przełóż do garnka. Dołóż upieczone warzywa i całość zblenduj na gładki sos.  

Na patelni, na której smażyła się cebula, usmaż mięso (jeśli to konieczne, dołóż trochę masła). Dołóż do garnka z sosem. Całość zagotuj. Dopraw go do smaku solą i pieprzem i chili. 

Połącz sos z makaronem. Rozłóż na talerze. Oprósz startym na tarce o drobnych oczkach serem i posiekanym szczypiorkiem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Aromatyczny kociołek z warzywami. Nie ma lepszego obiadu na 2 dni

Babcia zawsze robiła ten barszcz w Wielki Piątek. Aromatyczny, sycący, tego smaku się nie zapomina

Bez tego składnika wielkanocny żurek jest słaby. Według Makłowicza to "nędzny żureczek”

INTERIA.PL