Reklama
Reklama

Bezbłędny Schab Rozpustnik. Wyjątkowa panierka to sekret jego smaku

Nie ma nic lepszego niż kotlety schabowe w chrupiącej panierce. Choć tradycyjny, polski obiad jest pyszny, to ostatnio spróbowałam przyrządzić Schab Rozpustnik. Od klasycznych kotletów różni się wyjątkową panierką. To ona jest tutaj zdecydowaną gwiazdą - dodaje mięsu więcej smaku i sprawia, że staje się bardziej kruche. Przekonaj się, jak prosto przygotować to wyjątkowe danie.

Co to jest Schab Rozpustnik?

Kotlet schabowy najczęściej pojawia się na talerzu w panierce z bułki tartej. Jeśli szukasz odmiany, wybierz wariant "na bogato". Namocz mięso w mleku z przyprawami, dzięki czemu stanie się bardziej kruche i aromatyczne. Wykwintny Schab Rozpustnik obtocz w cieście naleśnikowym ze szpinakiem i parmezanem. Panierka wpłynie nie tylko na konsystencję mięsa, ale też na jego wyjątkowy smak.

Schab Rozpustnik - przepis krok po kroku

Składniki:

Składniki na kotlety:

Reklama
  • 4 kotlety ze schabu środkowego (około 600 g),
  • 500 ml mleka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • mała cebula, 
  • łyżeczka soli (lub więcej - do smaku), 
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,  
  • listek laurowy, 
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego, 
  • olej słonecznikowy (do smażenia).

Składniki na panierkę: 

  • 80 ml mleka, 
  • 40 ml wody gazowanej, 
  • około 60 g mąki, 
  • małe jajko, 
  • 30 g startego parmezanu, 
  • 50 g szpinaku, 
  • ząbek czosnku, 
  • łyżka masła klarowanego, 
  • sól (do smaku). 

Sposób wykonania:

Pokrój schab na kotlety o grubości około 1,5 cm. Oczyść mięso z błonek, ścięgien i kawałków tłuszczu. Opłucz pod bieżącą wodą. Osusz i rozbij (w woreczku foliowym lub przez folię spożywczą) na grubość około 5-7 mm.  

Wlej mleko do miseczki. Dodaj do niego pokrojoną cebulę i czosnek, a także ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz. W misce z mlekiem umieść rozbite kotlety i odstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. 

Opłucz szpinak, osusz i drobno posiekaj. Podsmaż krótko na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw do przestudzenia. 

Połącz mleko, wodę gazowaną i jajko. Dodaj mąkę i wymieszaj na gładkie ciasto (powinno uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Dodaj do niego szpinak z patelni i parmezan. Ponownie wymieszaj i dopraw do smaku solą. 

Rozgrzej na patelni olej. Po kolei zanurzaj kotlety schabowe w cieście naleśnikowym i obsmażaj na rozgrzanym oleju - około minutę po każdej ze stron. Gotowe kotlety możesz zaserwować np. z ziemniakami i bukietem warzyw. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

O niebo lepsze od małosolnych. "Krokodylki" robię, gdy tylko ogórki gruntowe pojawią się na straganach

Lepsza od jarzynowej. Sałatka siostry Anastazji to hit na moich imprezach

Austriacki gulasz według przedwojennego przepisu. Mięso rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | dania główne | przyprawy