Bezbłędny Schab Rozpustnik. Wyjątkowa panierka to sekret jego smaku
Nie ma nic lepszego niż kotlety schabowe w chrupiącej panierce. Choć tradycyjny, polski obiad jest pyszny, to ostatnio spróbowałam przyrządzić Schab Rozpustnik. Od klasycznych kotletów różni się wyjątkową panierką. To ona jest tutaj zdecydowaną gwiazdą - dodaje mięsu więcej smaku i sprawia, że staje się bardziej kruche. Przekonaj się, jak prosto przygotować to wyjątkowe danie.
Kotlet schabowy najczęściej pojawia się na talerzu w panierce z bułki tartej. Jeśli szukasz odmiany, wybierz wariant "na bogato". Namocz mięso w mleku z przyprawami, dzięki czemu stanie się bardziej kruche i aromatyczne. Wykwintny Schab Rozpustnik obtocz w cieście naleśnikowym ze szpinakiem i parmezanem. Panierka wpłynie nie tylko na konsystencję mięsa, ale też na jego wyjątkowy smak.
Składniki:
Składniki na kotlety:
- 4 kotlety ze schabu środkowego (około 600 g),
- 500 ml mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- mała cebula,
- łyżeczka soli (lub więcej - do smaku),
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- listek laurowy,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- olej słonecznikowy (do smażenia).
Składniki na panierkę:
- 80 ml mleka,
- 40 ml wody gazowanej,
- około 60 g mąki,
- małe jajko,
- 30 g startego parmezanu,
- 50 g szpinaku,
- ząbek czosnku,
- łyżka masła klarowanego,
- sól (do smaku).
Sposób wykonania:
Pokrój schab na kotlety o grubości około 1,5 cm. Oczyść mięso z błonek, ścięgien i kawałków tłuszczu. Opłucz pod bieżącą wodą. Osusz i rozbij (w woreczku foliowym lub przez folię spożywczą) na grubość około 5-7 mm.
Wlej mleko do miseczki. Dodaj do niego pokrojoną cebulę i czosnek, a także ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz. W misce z mlekiem umieść rozbite kotlety i odstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Opłucz szpinak, osusz i drobno posiekaj. Podsmaż krótko na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw do przestudzenia.
Połącz mleko, wodę gazowaną i jajko. Dodaj mąkę i wymieszaj na gładkie ciasto (powinno uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Dodaj do niego szpinak z patelni i parmezan. Ponownie wymieszaj i dopraw do smaku solą.
Rozgrzej na patelni olej. Po kolei zanurzaj kotlety schabowe w cieście naleśnikowym i obsmażaj na rozgrzanym oleju - około minutę po każdej ze stron. Gotowe kotlety możesz zaserwować np. z ziemniakami i bukietem warzyw.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą