Reklama
Reklama

Bezbłędny Schab Rozpustnik. Wyjątkowa panierka to sekret jego smaku

Nie ma nic lepszego niż kotlety schabowe w chrupiącej panierce. Choć tradycyjny, polski obiad jest pyszny, to ostatnio spróbowałam przyrządzić Schab Rozpustnik. Od klasycznych kotletów różni się wyjątkową panierką. To ona jest tutaj zdecydowaną gwiazdą - dodaje mięsu więcej smaku i sprawia, że staje się bardziej kruche. Przekonaj się, jak prosto przygotować to wyjątkowe danie.

Co to jest Schab Rozpustnik?

Kotlet schabowy najczęściej pojawia się na talerzu w panierce z bułki tartej. Jeśli szukasz odmiany, wybierz wariant "na bogato". Namocz mięso w mleku z przyprawami, dzięki czemu stanie się bardziej kruche i aromatyczne. Wykwintny Schab Rozpustnik obtocz w cieście naleśnikowym ze szpinakiem i parmezanem. Panierka wpłynie nie tylko na konsystencję mięsa, ale też na jego wyjątkowy smak.

Schab Rozpustnik - przepis krok po kroku

Składniki:

Składniki na kotlety:

  • 4 kotlety ze schabu środkowego (około 600 g),
  • 500 ml mleka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • mała cebula, 
  • łyżeczka soli (lub więcej - do smaku), 
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,  
  • listek laurowy, 
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego, 
  • olej słonecznikowy (do smażenia).

Składniki na panierkę: 

  • 80 ml mleka, 
  • 40 ml wody gazowanej, 
  • około 60 g mąki, 
  • małe jajko, 
  • 30 g startego parmezanu, 
  • 50 g szpinaku, 
  • ząbek czosnku, 
  • łyżka masła klarowanego, 
  • sól (do smaku). 

Sposób wykonania:

Pokrój schab na kotlety o grubości około 1,5 cm. Oczyść mięso z błonek, ścięgien i kawałków tłuszczu. Opłucz pod bieżącą wodą. Osusz i rozbij (w woreczku foliowym lub przez folię spożywczą) na grubość około 5-7 mm.  

Wlej mleko do miseczki. Dodaj do niego pokrojoną cebulę i czosnek, a także ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz. W misce z mlekiem umieść rozbite kotlety i odstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. 

Opłucz szpinak, osusz i drobno posiekaj. Podsmaż krótko na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw do przestudzenia. 

Połącz mleko, wodę gazowaną i jajko. Dodaj mąkę i wymieszaj na gładkie ciasto (powinno uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Dodaj do niego szpinak z patelni i parmezan. Ponownie wymieszaj i dopraw do smaku solą. 

Rozgrzej na patelni olej. Po kolei zanurzaj kotlety schabowe w cieście naleśnikowym i obsmażaj na rozgrzanym oleju - około minutę po każdej ze stron. Gotowe kotlety możesz zaserwować np. z ziemniakami i bukietem warzyw. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | dania główne | przyprawy