Chrupiące schabowe w odchudzonej wersji. Rodzina już nie chce smażonych
Dla wielu nie ma niedzieli bez schabowych. Niestety, kotlety w panierce smażone na tłuszczu nie są najlżejszym daniem. Chcąc poprawić swoje wyniki, zrzucić wagę czy styl życia może być ciężko z nich zrezygnować. Osobiście zdecydowałam się na zrobienie schabowych w odchudzonej wersji. Rodzina już nie chce tych smażonych.
Wydaje się, że schabowe powinny być tylko smażone. Najlepiej, gdyby tłuszczem do smażenia był tradycyjny smalec czy obfita porcja masła klarowanego. Niestety, taka dawka tłuszczu sprawia, że danie staje się ciężkostrawne. To skutkuje pogorszoną pracą wątroby, zwiększonym ryzykiem wystąpienia problemów z ciśnieniem oraz znaczącym podniesieniem poziomu cholesterolu we krwi. Przez to częste spożywanie kotletów smażonych może prowadzić do powikłań, takich jak m.in. miażdżyca.
Aby się od tego chronić, poprawić swoje wyniki badań czy wesprzeć odchudzanie, warto złamać zasady i wypróbować kotlety schabowe z piekarnika. Są równie dobre, a zarazem będą zdrowszą opcją obiadową. To wszystko za sprawą tego, że zawartość niezdrowych tłuszczy nasyconych w daniu jest zdecydowanie mniejsza niż w przypadku smażonej wersji. Jednocześnie mają mniej kalorii.
Podczas zmieniania swoich nawyków żywieniowych najciężej było znaleźć zdrowszy zamiennik kotletów schabowych. Udało mi się jednak trafić na przepis na kotlety schabowe z piekarnika. Wychodzą miękkie, soczyste i bardzo chrupiące. W niczym nie odstają od tradycyjnych schabowych i są tak dobre, że rodzina już nie chce jeść smażonych.
Składniki:
- 4 kotlety ze schabu,
- 2 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta chilli,
- sól,
- pieprz,
- oliwa lub inny olej roślinny.
Sposób wykonania:
Każdy z kotletów rozbij do pożądanej grubości. Mięso oprósz solą i pieprzem z obu stron w takiej ilości, jaka będzie ci odpowiadać. Na talerz wybij jajka, przypraw solą i pieprzem, a następnie roztrzep je widelcem. Na osobne naczynia wyłóż bułkę tartą i mąkę. Do bułki tartej dodaj słodką paprykę, chili i wymieszaj.
Każdy z kotletów panieruj z obu stron kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Gotowe kotlety ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch panierki delikatnie posmaruj lub skrop niewielką ilością tłuszczu roślinnego.
Kotlety piecz w piekarniku nagrzanym do 210 st. Celsjusza przez 10 minut. Następnie obróć je na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut. Po tym czasie panierka powinna się wyraźnie zarumienić, a jeśli tak nie będzie, czas pieczenia należy nieco wydłużyć.
Po tym czasie odchudzone schabowe z piekarnika są gotowe do podania.
Schabowe z piekarnika należy traktować jak najbardziej jak zwykłe, smażone schabowe. Najlepiej więc podawać je z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Może być to tradycyjna mizeria, buraczki czy np. zielona sałatka. Zamiast ziemniaków świetnie sprawdzą się też kopytka czy kluski śląskie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę
Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię
Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?