Reklama
Reklama

Białą nutellę pokochają nie tylko dzieci. Główny składnik to jabłka

Czekoladowy krem ze świeżym pieczywem lub tostami to jedno z ulubionych śniadań najmłodszych. Oczywiście nie jest tajemnicą, że takie połączenie nie będzie najlepszym wyborem żywieniowym. Jednak od czasu do czasu, można skusić się na ten słodki smakołyk. Dodatkowo warto przygotować w domu nieco mniej kaloryczną, ale równie smaczną alternatywę. Sprawdź, jak zrobić dżem jabłkowy z białą czekoladą.

Bazą przepisu na jabłkowy dżem z białą czekoladą są oczywiście jabłka, to niezwykle zdrowe owoce, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Można chrupać je jako przekąskę, lub przygotować z nich słodkie przetwory.

Sprawdź także: Domowy keczup robię tylko z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi przepyszny               

Dlaczego warto jeść jabłka?

Owoce te kryją w sobie między innymi witaminę A, która wspiera zdrowie oczu, czy witaminę C, która jest naturalnym antyoksydantem, a w dodatku wspierają odporność organizmu. Natomiast obecna w nich witamina K ma wpływ na prawidłową krzepliwość krwi. Jabłka są także źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi, wapnia, wzmacniającego kości i zęby, oraz magnezu, który wpływa pozytywnie na układ nerwowy, krążenia i mięśniowy.

Jednak przede wszystkim w jabłku znajdują się pektyny, rodzaj błonnika pokarmowego, wspierają prawidłową pracę układu trawiennego, zapobiegają zaparciom, oraz wpływają na sytość po posiłku. Przypisuje się im działanie przyśpieszające przemianę materii, a tym samym sprzyjają odchudzaniu. Co więcej, pektyny mają wpływ na stabilizowanie poziomu cukru oraz cholesterolu. Ponadto jabłka się niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Owoce te są także polecane osobom, które chcą zadbać o układ krwionośny, między innymi zmniejszają ryzyko miażdżycy.

Dżem jabłkowy z białą czekoladą - przepis i wykonanie

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 300 g białej czekolady,
  • 120 ml wody,
  • sok z połówki cytryny,
  • 100 g cukru lub słodzika, np. erytrytolu, ksylitolu.

Zacznij od umycia i obrania jabłek, następnie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w mniejsze części. Wrzuć jabłka do dużego garnka, gotuj na małym ogniu. W międzyczasie dodaj wodę oraz cukier lub słodzik. Masa będzie gotowa, kiedy zgęstnieje, a woda odparuje. Możesz ją dodatkowo zblendować. Czekoladę połam na kostki i rozpuść w gorącym musie, aż będzie miał gładką konsystencję. Przełóż do słoików i przechowuj w lodówce.

Z czym jeść dżem jabłkowy z czekoladą?

Czy kanapki z dżemem mogą być pełnowartościowym posiłkiem? Tak, o ile odpowiednio dobierzesz do nich dodatki. Biały chleb czy bułka z dodatkiem słodkiego smarowidła to nienajlepsze połączenie. Wystarczy jednak, że wymienisz pieczywo na te pełnoziarniste, np. bułkę grahamkę. Dodaj do tego źródło białka, np. serek wiejski, serek grani, czy chudy twaróg. Na posmarowane serkiem lub twarogiem kanapki dodaj dżem. Nie zapomnij o zdrowych tłuszczach, np. kilku ulubionych orzechach, które posiekasz i posypiesz na wierzch.

Dżem jabłkowy z białą czekoladą będzie pasować także do przeróżnych naleśników i słodkich placków. Możesz dodać go także do jogurtu naturalnego, owsianki lub jaglanki. Świetnie sprawdzi się także do ciast i babeczek.  

Pamiętaj także, aby nie przesadzać z ilością. Pomimo tego, że smarowidło przygotowane jest na bazie jabłek, poprzez dodatek czekolady  będzie dosyć kaloryczne. Dlatego stawiaj na umiar, 2-4 łyżeczki do posiłku będą odpowiednią ilością.


Źródła: terazgotuje.pl                        

Zobacz też:

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

Domowe holenderskie naleśniki. Przepis dostałam od koleżanki z Amsterdamu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory