Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem
Powoli zbliża się okres przeziębień i grypy. Jeśli jesień masz zamiar spędzić aktywnie, bez pociągania nosem i chrypki, już dziś zadbaj o to, aby w twojej diecie znalazły się produkty wzmacniające odporność organizmu. Jednym ze sposobów na uchronienie się przed infekcjami jest spożywanie kiszonek. Najlepiej oczywiście zrobić je w domu. W poniższym artykule znajdziesz przepis na kiszoną kapustę z burakami po gruzińsku – to pyszna i zdrowa bomba witaminowa.
Doświadczone gospodynie zazwyczaj przygotowują buraczki i kiszoną kapustę jako dwa różne przetwory do słoików. Według gruzińskiego przepisu składniki te można połączyć, w efekcie otrzymując nie tylko smaczny dodatek do obiadu, ale i olbrzymią dawkę składników odżywczych świetnie działających na organizm. Co znajduje się w przepisie na kiszoną kapustę z burakami po gruzińsku? Podpowiadamy.
Sprawdź także: Zupa grzybowa jak u babci. Nie może w niej zabraknąć dodatkowych składników
Kiszona kapusta z burakami to niezwykle popularny dodatek do gruzińskich obiadów. Tradycyjnie kisi się ją w beczkach, w domowych warunkach można zrobić ją także do słoików, a nawet plastikowych wiaderek. Kapusta po gruzińsku świetnie będzie pasować do tradycyjnych tamtejszych dań, np. chaczapuri, czyli zapiekanego placka drożdżowego z dodatkami (najczęściej serem i jajkiem), aczmy - gruzińskiej "lasagny", czy lobio - gulaszu z fasoli.
Warto zwrócić także uwagę na szereg walorów prozdrowotnych gruzińskiej kapusty. Przede wszystkim jest ona naturalnym probiotykiem, który świetnie wpływa na mikroflorę jelitową, a co za tym idzie, wzmacnia odporność organizmu. Dodatkowo zawiera błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu, oraz wpływ na sytość. Błonnik pomaga także zadbać o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
Taka buraczano-kapuściana sałatka jest niskokaloryczna, dlatego warto jeść ją na diecie odchudzającej. Sałatka jest także źródłem przeciwutelniaczy, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także ma działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe. Kiszona kapusta z burakami to także doskonały sposób na zadbanie o układ krążenia, pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz zbijać wysoki cholesterol. Kapusta kiszona to dodatkowo świetnie źródło witaminy C, która pomaga dbać o odporność oraz ma działanie przeciwutleniające. Natomiast buraki dostarczają witamin z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy i krwionośny.
Danie to można robić na kilka sposobów, zmieniając jego smak poprzez dodawanie różnych przypraw, od mięty i bazylii, po cząber, koper, estragon i liście laurowe. Przygotuj także czyste i wyparzone słoiki oraz pokrywki.
Do zrobienia kiszonej kapusty z burakami po gruzińsku, będziesz potrzebować:
- 1 kg kapusty,
- 400 g buraków,
- 150 g selera,
- 1 ostra papryczka,
- 4-6 ząbków czosnku,
- kilka liści laurowych,
- 1 łyżki suszonej bazylii,
- 1 łyżki cząbru,
- 1 łyżki estragonu,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- zalewy: woda i sól - na litr wody 2 łyżki soli.
Kapustę przekrój na pół, a następnie pokrój obie połówki w mniejsze części, pozostawiając odrobinę głąba, aby liście się nie rozpadały. Tak przygotowane kawałki zblanszuj - włóż na kilkanaście sekund do wrzącej, a następnie do zimnej wody. Seler, czosnek i buraki obierz. Buraki i seler dodatkowo pokrój w plastry. Do słoików układaj warstwowo kapustę i buraki, całość przekładaj również ząbkami czosnku, kawałkami papryczki, selerem oraz jego natką. Do słoików wrzuć także pieprz oraz suszone przyprawy.
Przygotuj zalewę, do ciepłej, przegotowanej wody wrzuć sól i wymieszaj do rozpuszczenia (na litr wody 2 łyżki soli). Zalewę wlej do słoika, tak aby całkowicie zakryła składniki. Aby składniki nie wypływały, można dodatkowo je obciążyć. Zakręć pokrywki, jednak nie dokręcaj ich zbyt mocno. Odstaw na 7-10 dni. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym miejscu.
Tą zupą ratowali kiedyś dzieci. Najlepsze lekarstwo na biegunkę
Źródła: terazgotuje.pl, obliczagruzji.monomit.pl
Zobacz też:
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie
Ugotuj, dodaj warzywa, sos i gotowe. Dietetyczne drugie śniadanie do pracy lub szkoły