Reklama
Reklama

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

Powoli zbliża się okres przeziębień i grypy. Jeśli jesień masz zamiar spędzić aktywnie, bez pociągania nosem i chrypki, już dziś zadbaj o to, aby w twojej diecie znalazły się produkty wzmacniające odporność organizmu. Jednym ze sposobów na uchronienie się przed infekcjami jest spożywanie kiszonek. Najlepiej oczywiście zrobić je w domu. W poniższym artykule znajdziesz przepis na kiszoną kapustę z burakami po gruzińsku – to pyszna i zdrowa bomba witaminowa.

Doświadczone gospodynie zazwyczaj przygotowują buraczki i kiszoną kapustę jako dwa różne przetwory do słoików. Według gruzińskiego przepisu składniki te można połączyć, w efekcie otrzymując nie tylko smaczny dodatek do obiadu, ale i olbrzymią dawkę składników odżywczych świetnie działających na organizm. Co znajduje się w przepisie na kiszoną kapustę z burakami po gruzińsku? Podpowiadamy.

Sprawdź także: Zupa grzybowa jak u babci. Nie może w niej zabraknąć dodatkowych składników

Kapusta po gruzińsku - dlaczego warto ją jeść?

Kiszona kapusta z burakami to niezwykle popularny dodatek do gruzińskich obiadów. Tradycyjnie kisi się ją w beczkach, w domowych warunkach można zrobić ją także do słoików, a nawet plastikowych wiaderek. Kapusta po gruzińsku świetnie będzie pasować do tradycyjnych tamtejszych dań, np. chaczapuri, czyli zapiekanego placka drożdżowego z dodatkami (najczęściej serem i jajkiem), aczmy - gruzińskiej "lasagny", czy lobio - gulaszu z fasoli.

Warto zwrócić także uwagę na szereg walorów prozdrowotnych gruzińskiej kapusty. Przede wszystkim jest ona naturalnym probiotykiem, który świetnie wpływa na mikroflorę jelitową, a co za tym idzie, wzmacnia odporność organizmu. Dodatkowo zawiera błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu, oraz wpływ na sytość. Błonnik pomaga także zadbać o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

Taka buraczano-kapuściana sałatka jest niskokaloryczna, dlatego warto jeść ją na diecie odchudzającej. Sałatka jest także źródłem przeciwutelniaczy, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także ma działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe. Kiszona kapusta z burakami to także doskonały sposób na zadbanie o układ krążenia, pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz zbijać wysoki cholesterol. Kapusta kiszona to dodatkowo świetnie źródło witaminy C, która pomaga dbać o odporność oraz ma działanie przeciwutleniające. Natomiast buraki dostarczają witamin z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy i krwionośny.   

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku - przepis

Danie to można robić na kilka sposobów, zmieniając jego smak poprzez dodawanie różnych przypraw, od mięty i bazylii, po cząber, koper, estragon i liście laurowe. Przygotuj także czyste i wyparzone słoiki oraz pokrywki.

Do zrobienia kiszonej kapusty z burakami po gruzińsku, będziesz potrzebować:

  • 1 kg kapusty,
  • 400 g buraków,
  • 150 g selera,
  • 1 ostra papryczka,
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • kilka liści laurowych,
  • 1 łyżki suszonej bazylii,
  • 1 łyżki cząbru,
  • 1 łyżki estragonu,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • zalewy: woda i sól - na litr wody 2 łyżki soli.

Kapustę przekrój na pół, a następnie pokrój obie połówki w mniejsze części, pozostawiając odrobinę głąba, aby liście się nie rozpadały. Tak przygotowane kawałki zblanszuj - włóż na kilkanaście sekund do wrzącej, a następnie do zimnej wody. Seler, czosnek i buraki obierz. Buraki i seler dodatkowo pokrój w plastry. Do słoików układaj warstwowo kapustę i buraki, całość przekładaj również ząbkami czosnku, kawałkami papryczki, selerem oraz jego natką. Do słoików wrzuć także pieprz oraz suszone przyprawy.

Przygotuj zalewę, do ciepłej, przegotowanej wody wrzuć sól i wymieszaj do rozpuszczenia (na litr wody 2 łyżki soli). Zalewę wlej do słoika, tak aby całkowicie zakryła składniki. Aby składniki nie wypływały, można dodatkowo je obciążyć. Zakręć pokrywki, jednak nie dokręcaj ich zbyt mocno. Odstaw na 7-10 dni. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym miejscu.

Tą zupą ratowali kiedyś dzieci. Najlepsze lekarstwo na biegunkę

 

Źródła: terazgotuje.pl, obliczagruzji.monomit.pl

Zobacz też:

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

Wygląda jak podstawa drzewa. Ciasto Pień robi się prościej niż myślisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory