Reklama
Reklama

Biszkopt ze śliwkami, który nie opada. Ten przepis jest w rodzinie od lat

Zrobić dobry biszkopt to prawdziwa sztuka. Za znaczną część sukcesu odpowiada dobry przepis. Ten w mojej rodzinie jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, bo zawsze wychodzi. Zbliża się jesień, więc najchętniej przygotowuję go ze śliwkami. To ciasto to prawdziwy ideał.

Dlaczego biszkopt opada?

Przy robieniu biszkoptu istotne jest przestrzeganie pewnych podstawowych zasad. Należą do nich takie rzeczy jak świeże składniki wcześniej wyciągnięte z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową, pojedynczo dodawane żółtka czy mąka przesiana porcjami. Trzeba też pamiętać, aby miska do ubijania białek była całkowicie czysta i sucha.

Jeśli mimo trzymania się tych wytycznych biszkopt opadł, może być to wina źle dobranych proporcji w przepisie. Z tego powodu tak ważne jest, aby posługiwać się sprawdzoną i zaufaną recepturą.

Biszkopt może również opadać przez częste zaglądanie do piekarnika i uchylanie jego drzwiczek. Wówczas do jego wnętrza przedostaje się chłodne powietrze, które może zrujnować ciasto. Do środka najlepiej zajrzeć tylko w dwóch sytuacjach: gdy czas przeznaczony na pieczenie minął i chcemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe lub gdy wierzch ciasto mocno się zarumienił.

Kolejną przyczyną opadania biszkoptu może być zbyt szybkie wyciągnięcie ciasta z piekarnika. Najlepiej nie wyciągać go od razu po wyznaczonym czasie, a pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez około 20-30 minut. W ten sposób przeskok temperatury nie będzie tak gwałtowny, a wypiek pozostanie puszysty.

Biszkopt ze śliwkami - nigdy nie opada

Biszkopt ze śliwkami to moje ulubione ciasto, gdy zaczyna się sezon na te owoce. Wychodzi puchate, delikatne i nigdy nie opada. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat nie bez powodu. Nawet bez smykałki do wypieków zawsze się udaje.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 230 ml cukru
  • 240 ml mąki tortowej
  • 40 ml mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorącej wody
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • sól
  • 800 g przepołowionych śliwek (niezbyt dojrzałych)
  • łyżka mąki do posypania biszkoptu
  • cukier puder

Sposób wykonania:

W misce wymieszaj mąkę tortową z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną masę z dodatkiem szczypty soli. Gdy będą już sztywne, wciąż ubijając je, dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy. Po chwili dodaj 2 łyżki gorącej wody, nadal ubijaj i stopniowo zacznij wrzucać żółtka. Miksuj do połączenia.

Mieszankę mąk podziel na trzy porcje. Do puszystej masy przesiej pierwszą z nich i delikatnie wymieszaj do połączenia. Czynność powtórz z pozostałymi częściami mąki. Jednolite ciasto przelej do foremki, wygładź je i obsyp łyżką przesianej mąki. Podzielone na pół śliwki ułóż w równych rzędach na górze ciasta skórką do dołu.

Ciasto biszkoptowe piecz w 170 st. Celsjusza przez około 35 minut. Po tym czasie lekko uchyl piekarnik i pozostaw tam ciasto do ostygnięcia. Gdy przestygnie, biszkopt ze śliwkami podawaj obficie oprószony cukrem pudrem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasto