Reklama
Reklama

Przepis na najlepszą karpatkę na świecie. Nawet w dobrej cukierni takiej nie zjesz

Ten tradycyjny polski deser cieszy się dużą popularnością dzięki swojej lekkiej, a zarazem kremowej strukturze. Karpatka, dzięki swojej prostocie i elegancji idealnie sprawdza się na domowe przyjęcia oraz rodzinne spotkania. Poznaj sprawdzony przepis, który sprawi, że zawsze wyjdzie bezbłędnie.

Uznaje się, że karpatka w polskiej kuchni pojawiła się dzięki inspiracji kuchnią austriacką. Możemy zauważyć jej podobieństwo do innych słynnych ciast parzonych, takich jak eklery czy ptysie. Poznaj najlepszy sposób na jej przygotowanie.

Karpatka - ulubione ciasto Polaków

Karpatka swoją popularność zyskała w okresie PRL-u, kiedy panie domu przygotowywały proste, ale efektowne desery. Przepis na to ciasto nie wymagał użycia drogich, ani trudno dostępnych składników, przez co często był doceniany. Serwowano je głównie na rodzinnych spotkaniach, weselach i innych uroczystościach, ale z biegiem czasu karpatka zdobyła szerokie grono fanów i stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych ciast w Polsce. 

Za karpatkę uznaje się deser, który złożony jest z dwóch blatów ciasta, przełożonych jasnym, waniliowym kremem. W książkach kucharskich znajdziemy często informacje, że dolny płat karpatki powinien być wykonany z ciasta kruchego, a górny z ciasta parzonego. Obecnie jednak rzadko przestrzega się tej zasady, a przepisy są prostsze i wykorzystują jedynie recepturę na ciasto parzone.

Karpatkę przekłada się puszystym kremem Russel lub masą budyniową. Ten pierwszy ma niezwykle delikatną konsystencję, ale wybiera się go o wiele rzadziej ze względu na trudność przygotowania. Zalicza się on do kremów zaparzanych, które otrzymywane są z ubitych białek, zaparzonych za pomocą wrzącego roztworu cukrowego. O wiele prostszą i przyjemniejszą do zrobienia będzie kremowa masa budyniowa. Poznaj klasyczny przepis, który sprawi, że uda ci się przygotować najlepszą domową karpatkę.   

Przepis na najlepszą karpatkę na świecie

Składniki:

  • litr mleka,
  • 150 g cukru,
  • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
  • 450 g masła,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1-2 łyżki cukru pudru, 
  • dodatkowo: cukier puder do posypania. 

Sposób wykonania:

Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. Do garnka wlewamy 800 ml mleka i podgrzewamy, aż się zagotuje. Do 200 ml zimnego mleka wsypujemy budynie i porządnie mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy dwa żółtka i znowu mieszamy. Do gorącego mleka dodajemy najpierw cukier, a kiedy się rozpuści, wlewamy masę jajeczną, stale mieszając. Gotujemy przez chwilę. Masa powinna zgęstnieć. Zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Warto przykryć budyń folią w kontakcie, aby nie wytworzył się na nim kożuch.

Przechodzimy do przygotowania ciasta. W garnku umieszczamy 150 g masła, pokrojonego na mniejsze kawałki. Dodajemy do niego półtorej szklanki wody oraz szczyptę soli. Podgrzewamy do momentu, aż masło będzie rozpuszczone, a całość będzie się gotować. Następnie wsypujemy 1,5 szklanki mąki i zaczynamy intensywnie mieszać, aby składniki się połączyły. Cały czas podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek i nie będzie miało grudek, to znak, że można je zdjąć z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

Kiedy masa będzie już w temperaturze pokojowej, dodajemy po kolei jajka, stale miksując. Kiedy będzie gładka i kremowa, będzie gotowa do pieczenia. Dzielimy ją na pół i wykładamy pierwszą połowę do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni i tak przygotowaną wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 25-30 minut. Ciasto wyjmujemy z blaszki i przechodzimy do pieczenia drugiego blatu.

Kiedy blaty stygną, kończymy przygotowanie kremu. W misce umieszczamy 300 g masła i 1-2 łyżki cukru pudru. Miksujemy na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy łyżka po łyżce budyń. Kiedy masa będzie jednolita, krem wykładamy na pierwszy blat ciasta, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Chowamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Na końcu posypujemy karpatkę cukrem pudrem, kroimy na kawałki i podajemy. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze