Biszkoptowe ciasto Świętoszek. Z kakaowo-karmelową polewą smakuje pysznie
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy nawet ci, którzy na co dzień wybierają wypieki z cukierni, mają ochotę upiec coś słodkiego dla swoich bliskich. Jeśli nie przepadasz za sernikami i makowcami, możesz postawić biszkoptowe ciasto nasączone mlekiem z dodatkiem karmelowo-kakaowej polewy. Oto przepis na Świętoszka.
Świętoszek to wyjątkowe ciasto. Waniliowy biszkopt jest mocno nasączony mieszanką mleka, mleka kondensowanego i śmietanki. Całość zwieńcza warstwa karmelu z dodatkiem kakao. Jeśli nie masz pomysłu, co upiec, ten deser może sprawdzić się idealnie. Z filiżanką kawy będzie smakował wybornie. Rodzina na pewno poprosi cię o dokładkę.
Sprawdź także: Nietypowe deser na Boże Narodzenie. Waniliowe ciasto Śnieżne Zaspy
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się ta o wymiarach 25x35 cm.
Składniki na ciasto:
- 700 ml mleka,
- 475 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 6 jajek,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego.
Składniki na karmelowo-kakaową polewę:
- 200 g cukru pudru,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki masła.
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę. Dodawaj partiami po 1/3 cukru, dobrze mieszając po każdej z nich, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawaj po jednym żółtku, miksując do całkowitego połączenia. Wyłącz mikser.
Dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia stopniowo, aż do całkowitego połączenia. Przenieś masę do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza, do ładnego zbrązowienia wierzchu.
W dużym kubku miarowym połącz mleko, śmietankę i mleko skondensowane. Dołóż ekstrakt waniliowy i ubij całość do połączenia wszystkich składników. Odstaw.
Ciasto wyjmij z piekarnika i studź przez 15 minut, a następnie zrób nożem lub widelcem kilka dziurek. Wlej mieszankę mleczną na wierzch ciasta i odstaw całość aż wchłonie większość mleka.
Przygotuj polewę karmelowo-kakaową. Podgrzewaj cukier na małym ogniu, aż stanie się ciemnozłoty. Rozpuszczaj go przez 5-7 minut.
Dodaj masło i zdejmij karmel z ognia. Wlewaj stopniowo śmietankę, cały czas intensywnie mieszając. W międzyczasie wsyp kakao. Jeśli mieszanina zacznie się warzyć, podgrzej ją ponownie na małym ogniu. Przełóż karmel do osobnej miski i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Rozprowadź karmel na wierzchu ciasta i wstaw całość do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Ciasto Świętoszek podawaj na zimno. Przechowuj je w lodówce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Świąteczny Kopiec Kreta. Puszysta i lekka propozycja zamiast makowców i serników