Reklama
Reklama

Biszkoptowe ciasto Świętoszek. Z kakaowo-karmelową polewą smakuje pysznie

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy nawet ci, którzy na co dzień wybierają wypieki z cukierni, mają ochotę upiec coś słodkiego dla swoich bliskich. Jeśli nie przepadasz za sernikami i makowcami, możesz postawić biszkoptowe ciasto nasączone mlekiem z dodatkiem karmelowo-kakaowej polewy. Oto przepis na Świętoszka.

Świętoszek to wyjątkowe ciasto. Waniliowy biszkopt jest mocno nasączony mieszanką mleka, mleka kondensowanego i śmietanki. Całość zwieńcza warstwa karmelu z dodatkiem kakao. Jeśli nie masz pomysłu, co upiec, ten deser może sprawdzić się idealnie. Z filiżanką kawy będzie smakował wybornie. Rodzina na pewno poprosi cię o dokładkę.  

Sprawdź także: Nietypowe deser na Boże Narodzenie. Waniliowe ciasto Śnieżne Zaspy

Reklama

Przepis na ciasto Świętoszek

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się ta o wymiarach 25x35 cm.

Składniki na ciasto:

  • 700 ml mleka, 
  • 475 ml śmietanki kremówki 36 proc.,  
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru, 
  • 6 jajek, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego. 

Składniki na karmelowo-kakaową polewę: 

  • 200 g cukru pudru, 
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki kakao, 
  • 2 łyżki masła. 

Jak zrobić ciasto Świętoszek? 

Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. 

Oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę. Dodawaj partiami po 1/3 cukru, dobrze mieszając po każdej z nich, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawaj po jednym żółtku, miksując do całkowitego połączenia. Wyłącz mikser. 

Dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia stopniowo, aż do całkowitego połączenia. Przenieś masę do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza, do ładnego zbrązowienia wierzchu. 

W dużym kubku miarowym połącz mleko, śmietankę i mleko skondensowane. Dołóż ekstrakt waniliowy i ubij całość do połączenia wszystkich składników. Odstaw. 

Ciasto wyjmij z piekarnika i studź przez 15 minut, a następnie zrób nożem lub widelcem kilka dziurek. Wlej mieszankę mleczną na wierzch ciasta i odstaw całość aż wchłonie większość mleka. 

Przygotuj polewę karmelowo-kakaową. Podgrzewaj cukier na małym ogniu, aż stanie się ciemnozłoty. Rozpuszczaj go przez 5-7 minut. 

Dodaj masło i zdejmij karmel z ognia. Wlewaj stopniowo śmietankę, cały czas intensywnie mieszając. W międzyczasie wsyp kakao. Jeśli mieszanina zacznie się warzyć, podgrzej ją ponownie na małym ogniu. Przełóż karmel do osobnej miski i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Rozprowadź karmel na wierzchu ciasta i wstaw całość do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Ciasto Świętoszek podawaj na zimno. Przechowuj je w lodówce. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Świąteczny Kopiec Kreta. Puszysta i lekka propozycja zamiast makowców i serników

Prosty piernik na święta. Obłędnie wilgotny i czekoladowy

To najlepsze ciasto na pierogi, tylko z trzech składników. Delikatne, mięciutkie i dobrze trzyma farsz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta