Reklama
Reklama

Błyskawiczny placek z brzoskwiniami. To najprostszy deser na świecie

Pieczenie jest sztuką, której warto poświęcić trochę czasu. Na przykład wtedy, gdy chcesz zrobić tort na urodziny swojej pociechy lub bożonarodzeniowy piernik. Zapewne jednak czasem wpadają do ciebie niespodziewani goście albo po prostu masz chęć na coś słodkiego i nie chcesz czekać kilka godzin, by ją zaspokoić. W takich sytuacjach przyda ci się przepis na błyskawiczny placek z brzoskwiniami - lub innymi owocami, które lubisz.

Każdy powinien znać przepis na szybkie ciasto z owocami, które można przygotować w godzinę. Gdy znajomi oznajmią na ostatnią chwilę, że cię odwiedzą albo domowników nagle najdzie ochota na coś słodkiego, możesz im podać błyskawiczny placek z brzoskwiniami

Co to jest ciasto jogurtowe?

Sekret ekspresowego placka tkwi w tym, że przygotowuje się go z łatwo dostępnych składników, które wystarczy ze sobą połączyć. 

Tak naprawdę to proste ciasto jogurtowe - nazwane tak, bo zrobione na bazie jogurtu naturalnego. Dzięki temu produktowi staje się przyjemnie wilgotne i naprawdę leciutkie. Pamiętaj, że aby ciasto się udało, jogurt i pozostałe składniki nie mogą być wyjęte prosto z lodówki - musisz ogrzać je do temperatury pokojowej. 

W połączeniu z soczystymi brzoskwiniami tworzy wspaniałą kompozycję smaków i jest idealnym deserem na lato. Jeśli nie kupiłeś brzoskwiń, ale pod ręką masz maliny, wiśnie czy borówki, to takie owoce również wspaniale sprawdzą się do błyskawicznego placka.

Błyskawiczny placek z brzoskwiniami - przepis

Z przepisem na błyskawiczny placek z brzoskwiniami poradzi sobie naprawdę każdy. Ważne, żebyś postępował według poniższych wskazówek, a już za chwilę będziesz się delektował pysznym ciastem. Przygotuj potrzebne produkty z listy, a następnie zabierz się za pieczenie.

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 90 g drobnego cukru  
  • 75 ml oleju rzepakowego 
  • 125 ml jogurtu naturalnego 
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego 
  • 200 g mąki pszennej (+ do posypania tortownicy) 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 brzoskwinie 
  • cukier puder do posypania 

Sposób wykonania:

Ogrzej jajka i jogurt do temperatury pokojowej. Umyj brzoskwinie (nie musisz ich obierać) i usuń pestki. Pokrój owoce na niewielkie kawałki. 

Wbij całe jajka do miski. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Utrzyj jajka z cukrem mikserem na niskich obrotach - tak, by cukier się rozpuścił, ale by nie napowietrzyć zbytnio masy. Dodaj do masy jajecznej olej i jogurt. Wymieszaj. 

Połącz w osobnym naczyniu mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Przesiej do reszty ciasta i wymieszaj krótko - tylko do połączenia składników. 

Natłuść i oprósz mąką tortownicę o średnicy 24 cm. Przelej do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Ułóż na cieście kawałki brzoskwiń i lekko powciskaj je do środka. 

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40-50 minut (do suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystudzenia. Posyp cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl, na-talerzu.pl

Zobacz też:

Ten obiad zadowoli nawet największego głodomora. Zaserwuj mu Kotlety po chłopsku

Łyżkowe ciasto śliwkowe. Z tym przepisem poradzi sobie nawet laik

Na jego cześć odbywa się festiwal. Gulasz z 3 rodzajów mięs syci i rozgrzewa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | owoce | słodycze